facebook_page_plugin

Babics Alekszej Emléktúra 2015

A hagyományteremtés szándékával és térségünk értékeinek bemutatására szervezeteink kiírják a Babics Alekszej emléktúrát. Célunk a korunk kihívásainak megfelelő, újszerű elemeket felmutató túrával emléket állítani a Magyarországon élő szerbek ittlétének; rendezvényünk névadója a rendszerváltás előtti korszak utolsó grábóci szerzetese, aki az útvonal egyik végpontját jelentő Grábócon élt. A másik végpont Medina, ahol megyénk egyetlen élő szerb közössége található, túránkkal ezt a két helyet kötjük össze.

 

A túra időpontja: 2015. június 27. (szombat)


A túra útvonala: Medina – Janyai vár – Sióagárd – Bati-kereszt – Hármashalom – Grábóc


A táv: 28 km; szintemelkedés: 230 m


Részvételi díj: 1000 Ft/fő, 6 év alattiaknak, valamint a grábóci és medinai lakosoknak ingyenes
A teljesítés módja kombinált, lehetséges módok: gyalogos, kerékpáros, lovas illetve a Medina és a Völgységi patak torkolata közötti szakaszon vízi (kenu, kajak).
A résztávok tetszés szerint kombinálhatók. A rendező a vízi teljesítéshez a Sárvíz torkolat (Sióagárd, Sió bp. 22,5 fkm) és a Völgységi patak torkolata (jp. 21,7 fkm) között 4 darab 4 személyes kenut díjmentesen a résztvevők rendelkezésére bocsát, amivel ez a résztáv evezve teljesíthető. A kenukat a résztvevők mozgatják a két pont között, vagyis a Grábóc felől érkező teljesítők folyásiránnyal szemben juttatják vissza Medinára. Az ezen felül szükséges eszközökről (kerékpár, kenu, ló) és ezek szállításáról a résztvevők maguk gondoskodnak. A teljesítés nincs időhöz kötve, de a végpontokra a zárásig be kell érkezni; a rugalmas szabályozással azt szeretnénk elérni, hogy az emléktúra ne alakuljon rohanássá, legyen lehetőség a térség nyugodt megtekintésére – aki időben indulva a teljes távot végig gyalog teszi meg, annak sem kell loholnia.
A túra MINDKÉT IRÁNYBAN teljesíthető, vagyis mindkét végpont rajként is, célként is működik a rendezvény időtartama alatt. Rajtolni bármikor lehet a realitások figyelembe vételével.
A medinai rajthely: Medina, régi szerb iskola az ortodox (szerb) templom mögött, nyitva tartása: 8.30-20.00
A grábóci rajthely: Grábóc, a katolikus templom melletti parkban, nyitva tartás 9.30-20.00
Mivel az útvonal nem körtúra, ezért a szervezők az IGÉNY ELŐZETES (jún.22-ig) jelzése esetén biztosítja a személyek (de csak azok) szállítását a két végpont között, így lehetőségük lesz a résztvevőknek visszamenniük a saját járművükhöz. A szállítást végző jármű Medináról 8.45-kor, vissza Grábócról Medinára kb. 9.30-kor (de a kolostor megtekintése után) indul. Látogathatóság: a Grábóci ortodox templom csak 9.30-16.00 óra között látogatható a kolostorban folyó aktív hitélet miatt, belépési díj (hozzájárulás) 300 Ft/fő. A medinai templom egyeztetés alapján csoportosan látogatható, belépőjegy nincs, de a közösség elvár szerény hozzájárulást az épület fenntartásához. Mindkét műemlék szakrális jellege miatt elvárás a látogatóktól a megfelelő öltözék, rövidnadrágban és fedetlen vállakkal (főként nőknél) a kegyhely nem látogatható.
Szolgáltatások: a távot teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak, valamint a Sióagárd alatti Sió szakasz teljesítéséhez igénybe vehetik a kenukat. Frissítőpontként a Sárvíz torkolat (Sióagárd) szolgál, itt lesz lehetőség a rendezők által biztosított felszereléssel és nyersanyagból palacsintát sütni. Ugyanitt vállaljuk a pont nyitva tartása alatt (10.00-18.00) kerékpárok őrzését. Egyéb szolgáltatás nincs, ivóvízről és élelmiszerről a résztvevők maguk gondoskodnak. Az útvonalon ivóvíz vételi lehetőség nincs -- legfeljebb a településeken -- ezt a június végi időszakban (hőség) mindenki vegye figyelembe.

Lehetőség van arra, hogy a 4 kenut Medináról az első indulók vigyék le a sióagárdi pontra, aki ezt a szakaszt így kívánja teljesíteni az előre jelezze ezt a szervezőknél – annyi elvárásunk van, hogy aki erre vállalkozik az korán elinduljon.

A rendezvény támogatói: Nemzeti Együttműködési Alap, a Medinai és Grábóci Önkormányzat, a Medinai Szerb Kisebbségi Önkormányzat.

Várunk minden észrevételt, szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre a programmal kapcsolatban