facebook_page_plugin

Patacstól- Orfűig ...

Patacstól- Orfűig a Baranyai Szent Márton Gyalogos Zarándokúton.

Jó hangulatban, a kellemes tavaszi napsugárnak, az erdő virágainak, a jó társaságnak örülve sikeresen teljesítettük április 11-én a Baranyai Szent Márton Gyalogos Zarándokút első szakaszát.

2015 szent marton1Sokan gondoltuk úgy, hogy érdemes kimozdulni, gyönyörű Mecsekünk e részét bejárni, megismerkedni a közel 100 km-es zarándokút első szakaszával. Igen hosszú volt az oszlop, amelyben haladtunk, 64-en voltunk. Patacson Szabó Attila, a templom gondnoka engedett be bennünket a kis –XIII.századi alapokra épült- egyhajós templomba. Innét a Lőtér dűlőn át kapaszkodtunk egyre feljebb, majd rácsatlakoztunk a zöld sávval jelzett útra, azután nekivágtunk a piros háromszöggel jelzett útnak, amelynek meredekségével derekasan megbirkózott mindenki. A medvehagymával gazdagon borított fennsíkra érkezve kipihentük egy kicsit magunkat Császár Péter "failak"-jánál. Hosszabb szünetet a jakabhegyi romoknál tartottunk, itt a pálos rend történetéről esett szó, valamint Ignátkó Imre turistatársunk segítségével a költészet napjáról is megemlékeztünk József Attila: Ne légy szeles c.versével.

A hegyről északi irányban indultunk tovább a zöld sávval jelzett úton, a gyönyörű bükkösben, megálltunk néhány perc emlékezésre a Magyarok kunyhójánál is, majd leereszkedtünk egészen az abaligeti műútig. Itt egy kicsit a közúton kellett haladnunk, majd újra erdei ösvényre tértünk, amelyen elértük Orfű falu szélső házait. Innét már csak pár méter és odaérkeztünk a –számunkra Négyfenyő Kulcsosház"-ként is ismert házhoz, amely a kis kápolnát rejti. Kovács Judit, a kápolna kedves gondozója bemutatta a kis templomot, majd közös imával zártuk zarándokutunk első szakaszát. Ugyan innét még begyalogoltunk a „központba", a valamikori Mecsekrákosra, de az ottani –szintén Szent Márton- templom megtekintését már a következő túrára hagytuk.

A túra résztvevői bélyegzőfüzetet kaptak, amelyben az útvonal rövid leírása és a templomokban elérhető pecsétek számára bélyegzőhely található. Mindkét templomnál felhívtuk a figyelmet az ismertető táblákra, amelyeket a SZENT MÁRTON EURÓPAI KULTURÁLIS ÚTVONAL MAGYARORSZÁGI TANÁCSA minden magyarországi –Szent Mártonnak szentelt – templom mellé elhelyezett.
A következő túra, amely a Baranyai Szent Márton Gyalogos Zarándokút 2.szakaszát (Mecsekrákos-Vágotpuszta-Sikonda-Mecsekfalu) mutatja be, 2015.május 16-án lesz. A túravezető Sipos Imréné, Erzsike lesz.

Köszönöm a részvételt, az érdeklődést , a kellemes társaságot!
Tóth Klára
túravezető

A túráról Speiser József készített képeket amit itt lehet megnézni !