facebook_page_plugin

Forrástisztító túrán jártunk

A napokban forrástisztító túrára indultunk Árpádtetőről Baumann Józseffel és Nagy Balázzsal.

 

2015 02 04 01

 A városban járva nem is gondolnánk, hogy a hegyen még a tél az úr. Közmunkások törték a jeget a Koszonyatetőre vezető úton. Érdeklődtünk, hogy talán Putyin látogatására tisztítják a ritkán járt környéket. A Bugyogó - forrást keresve betévedtünk az apostolok hazájába (a Budafai kőfejtő homokkövéből készültek a Székesegyház eredeti szoboralakjai).

 

A Bugyogó - forrás most üde zöld színével tűnik ki a fehérségből. Egy kis tereprendezés és medertisztítás után a Kőszegi - forráshoz indultunk, a vadcsapásokat követve kerestük meg az ideális nyomvonalat. Itt is elvégeztük a tisztogatást, Balázs varázspálcával próbálta megszüntetni a kifolyó dugulását.

Amikor már elég tetszetős volt az eredmény, Józsi is elkészítette a maga  fotóját. Előtte gondosan elterelt bennünket a forrás mellől, azt mondta, táj-idegenek vagyunk. A „Másfélmillió lépés Magyarországon" kísérődala juthatott az eszébe:

 

„Aki minket meglát mit fog az mondani
Azt fogja gondolni (táj-)idegenek vagyunk."

 

Hangulatos sziklatömbök és kidőlt fatörzsek között értünk fel a gerincre. A geocachingesek Kincskereső - forrásánál kevesebb dolgunk volt, Baumann Józsi szakszerűen építette meg tavaly a forrást. A kék jelzés felújítása során készült esőház mellett kereszteztük a gerincet, a túloldalon az Andorlaki - forráshoz értünk. Itt is lekotortuk az avart, hogy még szebb legyen a nemrég felújított forrás környéke.

A Rücker-aknai tavakat még jég borítja, de a déli oldalon, Pécs-Somogy felé haladva fokozatosan eltűnik a hó, és mosolyognak a tavaszt idéző illatos hunyorok.

Szöveg: Jónás István

Képek:   Nagy Balázs