facebook_page_plugin

Szénbányász emléktúra

banyasz kalapacs

A 2014. szeptember 6-i nyílt túránkon „Szénbányász emléktúrára" hívlak benneteket a 2010-ben kialakított Mecsek Bányász Emlékút útvonalán.

Túránkat Lámpásvölgyben kezdjük, majd a külfejtésen áthaladva Pécsbányára, a DGT egykori bányabirodalmának központjába érkezünk. Széchenyi-aknánál részt veszünk a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által létrehozott EMLÉKFAL avatásán.
Az ünnepség után átgyalogolunk a szabolcsi területre. Hősök-teréről György-akna felé vesszük az irányt, majd végigmegyünk az egykori bányavasút nyomvonalán. A Szabolcsi-légakna érintése után visszatérünk Hősök terére és hazautazunk.

A túra hossza mindössze 9 km, de túránk nem a teljesítményről, hanem látnivalókról szól. Úútközben sok mindent megtudhatunk az egykor itt működött bányászati létesítményekről, lakótelepekről.

Szeretettel várok minden túratársat, és azokat, akik egykor itt dolgoztak, vagy akik szüleire, nagyszüleire vagy más családtagjaira, barátaira kívánnak emlékezni. Várom azokat is, akik a bányászat története iránt érdeklődnek, vagy egyszerűen csak szeretnek gyalogolni.

Találkozás:
2014. szeptember 6-án 7.15 órakor a Főpályaudvar előtt a 38-as járat megállójában.

JÓ SZERENCSÉT!

Rónaky Gizella
túravezető