facebook_page_plugin

Mázáról Mecseknádasdig

Ellentmondásos a hangulatom, ha a szombati nyílt túrára gondolok.


bakancs2

Beharangozót, hívogatót kellene írnom, de magammal sem jutottam dűlőre, örülök-e, hogy július 12-én, szombaton lesz e régóta várt nyílt túrám.
Szép terveimből nem tudom, mennyit tudunk megvalósítani a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Azért nekivágunk!
A találkozási idő szombaton 8.45, a szekszárdi busz 9-kor indul a távolsági autóbuszpályaudvar 11-es kocsi állásról.


Kb. 10-re érünk Mázára, s felkapaszkodunk a koromszói apátság nyomait kutató ásatás helyszínére, ahol Patton Gábor, „Koromszó elkötelezett kutatója" vár bennünket, s mesél a munkáról, kutatási tevékenységéről, a dolgok mai állásáról. Ezután a falu szélét érintve, egy horhoson át felkapaszkodunk a Máza és Váralja között emelkedő magaslatokra, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik minden irányba.
Leereszkedve a váraljai-völgybe (érintve a Bánya-tavat) kezdődik a neheze. Az erősen ázott völgyben , a patakot kerülgetve haladunk, majd felkapaszkodunk a Dél-Dunántúli Piros Túra útvonalára, s Óbányára lejutva közelítünk Mecseknádasdra. (Eredetileg hosszabb utat terveztem a völgyben és kevesebb betonúton gyaloglást, de most úgy gondolom, a sárból elég lesz a túra elején, ill. a középső harmadban). Így a túra hossza is rövidül, 15 km-en belül maradhatunk.
Senkit nem akarok elijeszteni, mert megfelelő ruházat, jó esőköpeny, sártűrő cipő (csizma!), elegendő elemózsia , innivaló esetén biztosan nem bánjuk meg, hogy nekivágtunk, s jó érzéssel várjuk (a , valószínű késő délutáni , 16.24?,17.24?) buszt Mecseknádasdon. Inkább hívok, mint elriasztok bárkit is, mert úgy tanultuk elődeinktől, hogy „nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista". Fontosnak tartom, hogy legyünk tisztában a várható nehézségekkel, akkor nem csalódunk! Jól felkészülve, megfelelő felszerelésben kalandos, nehézségekkel, de örömökkel is teli túránk lesz, hisz a Kelet-Mecsek egyik legszebb részén, Baranya-Tolna határán barangolunk. A mai időjárási viszonyok (most is zuhog az eső, dörög az ég) sem engednek felhőtlenül örülni a jól kigondolt tervnek, a jó útvonalnak, a gyönyörű zöld erdőnek, a barátságos völgyeknek, zúgó patakoknak, de nem halasztom el a túrát. Viszont aki úgy érzi, most mégsem tartana velünk, azt megnyugtatom, jövőre is célba vesszük a Mecsek e gyönyörű vidékét.
Mindenkit várok szeretettel!
Tóth Klára túravezető