facebook_page_plugin

Csónakáztunk a Balokányban

Az elmúlt hét végén igazán bőséges lehetőségek voltak térségünkben arra, hogy a szabadban tölthessük el az időt, gyönyörködve a megújuló természet csodáiban. Örömmel és kissé irigykedve is olvasom a beszámolókat a jól sikerült túrákról.

Tóth Klára képei:


 


Engem vállalt feladataink most a Balokány-ligetbe szólítottak, hisz szövetségünk kezdettől (2011. január) fogva tagja annak a civil összefogásnak, amely elhatározta, hogy mindent megtesz azért, hogy az évekig elhanyagolt liget megszépüljön, s városunk „zöld szívévé" váljon. Múlt szombaton úgy látszott, jó úton haladunk efelé. Érdekes programokkal vártuk a családokat a ligetbe. Előző csütörtökön, mint ahogy vendégfogadás előtt illik, takarítást, tereprendezést szerveztünk. Szervezésünkben középiskolások (Leöwey Gimn., Zipernovszky Szakközépisk.) szorgoskodtak egész délután, de a Biokom emberei is jeleskedtek most. Termőföldet szórtak a mélyedésekbe, simították a terepet, egyszóval csinosítottuk a ligetet.
Szombaton a program 10 órakor kezdődött. A Pannon Filharmonikusok fúvósaiból álló trió kedves dallamokkal hívta a Pepita Kultúrtér mellé a gyülekező családokat. A Víz világnapja alkalmából, a Tettye Forrásház ajándékaként ivókutat avattunk. Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház, Hoppál Péter a városlakók, Berényi Zoltán a civil szervezetek képviseletében „leplezte le" a kedves madárfigurákkal díszített kerámia kutat, amely városunk kiváló alkotóművészének, Baksa Gyöngyinek a keze munkáját dicséri
Az abaligeti önkormányzattól kölcsön kért csónakokkal teszteltük, van-e fogadókészség a pécsi családokban az effajta időtöltésre. A siker minden várakozásunkat felülmúlta. Egész nap hosszú lista volt azon a papíron, ahol a jelentkezőket rögzítettük. A csónakot kezelő fiatalok, s a biztonságra felügyelő vízimentő egész nap szolgálatban volt. Jó volt látni az evezőkkel ügyeskedő apukákat, anyukákat, s az örömtől ragyogó gyermekarcokat.
A másik vizes program még nagyobb szenzációt keltett, különösen a gyerekek körében. Halakat telepítettünk a vízbe, amelyeket a gyerekek saját kezűleg csúsztathattak le a partról a tóba vezető, ideiglenesen kialakított csúszdán. Több száz koi ponty került a tóba. Nehéz volt eldönteni, hogy a parton, vagy a vízben volt nagyobb az öröm!
A jó közérzethez kézműves foglalkozások, vízi játékok, kis tutajok vízrebocsátása is hozzájárult. Itt is készségesek voltak a középiskolások, a közösséget valóban szolgálták. Szomjúságot a felavatott ivókúton kívül a kitelepült büfében lehetett csillapítani, ugyanitt kemencében sült lángos és illatos kürtős kalács is kapható volt. Egy ideig a DIP Trió nevű együttes zenéje varázsolt igazi tavaszi hangulatot a ligetbe. Az időjárás is velünk volt, a déli órákban bizony még az árnyékot is kerestük néhányan.
Ez a nap az egyik legsikeresebb volt az újjáéledő Balokányban megvalósultak között. Több százan voltunk.
A Balokány Ligetért Összefogás( tagjaként szövetségünk is) folytatja munkáját a ligetben. Hamarosan megújulnak a padok, majd a tószínpad is. Legközelebb április 22-én, a Föld napján lesz nagyobb szabású rendezvény, május 1-jén pedig a városi majálisnak is ez a park lesz a helyszíne. Szövetségünk –vállalásainkat teljesítve- ezeken is gazdagítja a programot. Május 11-i programunkon Adorján Rita mondja el, miről mesélnek a liget fái. Ekkor ismertető táblával jelölünk meg néhány fát. Az ismertető táblák tartalmi részének összeállítását Adorján Rita, a kivitelezési munkákat pedig Baumann József vállalta. Örülnénk, ha minél több természetbarát látogatna erre a helyre, s segítségünkre lenne a meglévő természeti értékek megőrzésében és gyarapításában.

Tóth Klára

Képek itt és itt