facebook_page_plugin

Rendkívüli választmányi ülés

(Budapest, 2014.január 18.10.30.)

 

mtsz

Az előző hónapok során kiderült, hogy az MTSZ legutóbb elfogadott, érvényben lévő alapszabályának néhány pontja nehezíti a mindennapos működést, az operatív teendők gyors elvégzését. Ezért hívott össze az MTSZ –az Ellenőrző Testület javaslatára- rendkívüli választmányi ülést jan.18-ára. A kiküldött javaslatokat elfogadta a választmány, melynek határozatképessége egyértelmű volt: a 260 mandátumból 179 jelen volt.

 

Módosítás, kiegészítés az igazgató hatáskörével kapcsolatosan került be a szövegbe.Pl.: Az igazgató a Szövetség operatív irányításáért felelős, Elnökség által kinevezett, nem választott tisztségviselő, ill.: a szövetség állandó működésével kapcsolatosan képviseli a szövetséget és aláírásra jogosult.

A másik módosítás a mandátumok számát illető, valójában talán elírásból származó helyesbítés:Minden tagszervezetet 1 mandátum illet meg, azokat a tagszervezeteket, melyek több mint 100 természetes személy taggal rendelkeznek, 2 mandátum illet meg(az előző szövegben 101 volt).

Szavazást igényelt még az elnökség soraiban bekövetkezett változás miatt az új tagok megválasztása. A lemondott Ferencz I. Szabolcs, Peták István, Ziaja Zsolt helyére a választmányi ülés Nagy Zoltán Pétert,Szolláth Domokost és Komoróczki Andrást választotta az elnökség tagjai közé.

Az összejövetel lehetőséget adott arra, hogy aktuális eseményekről, problémákról is essen szó.

Garancsi István elnök néhány mondatban tájékoztatta a választmányi ülés résztvevőit és a meghívottakat az elmúlt hónapok eseményeiről, a folyamatban lévő munkákról. A nagy pályázat megvalósítása folyik, némi késés azonban van a programban rögzítettekhez képest. Örömteli események is voltak (Ágasvár), de a bonyodalmakról is szólt, amelyek a feladatok során előjönnek, mint pl. a kék kör felmérése során tapasztaltak, a jogi szabályozás hiánya, a tulajdonviszonyok kuszasága stb. Érzéseit a „túlvállaltuk magunkat” kifejezéssel szemléltette, de azt is kijelentette, hogy a vállalt feladatokat meg kell oldani, s ebben nagymértékben szeretne a szövetség támaszkodni a tagszervezetekre (jelzésfestés). Később azt is elmondta, hogy sokat fog segíteni az a készülő megállapodás, melynek értelmében a jövőben az új utak létrehozása csak az erdészetek, nemzeti parkok és az MTSZ egyetértésében lehetséges majd.

Győri Tamás igazgató arról számolt be, hogy nagy az érdeklődés a sajtó részéről a munkánk iránt, az elektronikus és írott felületeken egyaránt (pl. 5 Facebook-oldal továbbítja a híreket). Egy, az elmúlt napokban történt ATV-beli szereplésről azonban szívesen lemondott volna. Erről bővebben az MTSZ honlapon (www.termeszetjaro.hu), A Magyar Természetjáró Szövetség visszautasítja Schmuck Andor vádjait címmel olvasható, ill. látható a TV interjú.

A honlappal kapcsolatban elmondta, hogy a tapasztalatok alapján szabályozni kell a honlapra kerülés módját, ez hamarosan megtörténik. Egyébként is változás várható a honlap működtetésében, a jelenlegi kezelőkkel bizonytalan a kapcsolat. Az MTSZ a www.turistamagazin.hu oldalon is publikál. Kijelentette, hogy az adatkezelés szigorú szabályai értelmében írásbeli hozzájárulást kell kérni minden- a törvényben felsorolt – adat közzétételét illetően.

A mindannyiunkat fokozottan érdeklő, érintő kártyákkal kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan felkerül a honlapra a kártyaigénylő lap, amely felsorolja a fokozatokat, amelyek a különböző kedvezmények igénybevételét teszik majd lehetővé. Az első fokozat továbbra is a térítésmentes kártya lesz, de lesz megszemélyesített, bővített, ill. pártoló tagkártya is. A színek is jelzik majd a különböző tartalmakat. Ezen lesz rajta az adatkezelésre felhatalmazó rovat is.

Összességében Győri Tamás elmondta, hogy a tagszervezetek és az MTSZ igazgatósága, elnöksége közötti kapcsolattartásban az internetnek óriási szerepe van, arra kér mindenkit, legyen napi tennivaló az MTSZ honlap böngészése, mert fontos információktól esik el az, aki ezt nem teszi.

Jelezte azt is, hogy az évi „rendes” választmányi ülés május 17-én lesz, ahol-többek között- a megyei szövetségekkel való együttműködési megállapodás is téma lesz.

Az Ellenőrző Testület vezetője, Szabó Imre is szólt, megerősítette mindazt, amit jelentésében a bizottság a választmányi ülés elé terjesztett.

A hozzászólások során Németh Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a „Bejárható Magyarország” program beilleszthető a kerettantervekbe, így javasolhatjuk a területünkön működő iskolák számára.

Többeket is érint az országban a –kilátóként is használt-geodéziai mérőtornyok bezárásának ügye, ezért megkérdeztem elnök urat, tervezi-e az MTSZ ezeknek a felújítási programba kerülését. Elnök úr elmondta, hogy ezen a területen a legnagyobb a tulajdonviszonyok tisztázatlansága, első körben nem tudja felvállalni az MTSZ ezeket, elég az a 40-50 eredetileg is kilátónak tervezett építmény, aminek a felújítása a következő 4-5 évben talán beilleszthető a programba. Kivételként említette a Csóványoson található –eredetileg szintén geodéziai mérőtoronynak épült- tornyot, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásainak bevonásával gondjaiba vett és felújít.

A program része volt még -3 témában- az aktuális tennivalók, futó programok kisebb csoportokban való bemutatása.(Turista Magazin,Természetjáró Kártya, TTR-Térinformatikai Rendszer) Magam a készülő térinformatikai rendszert bemutató csoportot választottam. Itt a gyalogos turistaút hálózat, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a túraútvonalak téradat-alapú felmérési és nyilvántartási rendszerének a bemutatása történt. Két dolgot szűrtem le a látottak alapján. Az egyik, hogy valóban egyedülálló teljesítmény és produktum lesz. Hatalmas munka ennyi adatot bevinni, ennyi szintet létrehozni, de nagy lehetőséget jelent a turisták számára.A másik az, hogy mindennek használatához komoly –felhasználói szintű-informatikai ismeretek és készülékek lesznek szükségesek.

A jelenlévő, ill. a mandátumukat valakivel elküldő tagszervezetek számára apró ajándékkal is kedveskedett az MTSZ vezetősége. Én 6 egyesületnek vittem a mandátumát, s hoztam el számukra a néhány oldalas tájékoztatót a futó projektekről, egy pendrive-t, amelyen a 100 éves évfordulóra készített filmből való részletek vannak és egy sapkát a 100 éves évforduló motívumával .

Összegezve: tegyük a dolgunkat, a vezetőség is teszi a magáét. Legközelebb május 17-én lesz választmányi ülés. Addig is a legfontosabb: folyamatosan nézzük az MTSZ honlapot (www.termeszetjaro.hu) és olvassuk a Turista Magazint, ill. honlapját (www.turistamagazin.hu) , akkor minden aktuális tudni-és tennivalóról értesülünk. Közérdekű témáinkról még a megyei közgyűlésen (február 8-án) is folytathatunk beszélgetést.

                                                                                                                                             Tóth Klára