facebook_page_plugin

Emlékkő avatás a Dél-Zselicben, az Aligvár-forrásnál

2013. október 5-én, szombaton a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete és a Dél-Zselic Természetbarát Klub emlékkövet avat Balogh István emlékére a Tercseny melletti Aligvár-forrásnál.


baloghistv

 

 

 

Balogh István, a Dél-Zselic Természetbarát Klub egykori elnöke 1995-től vezette az egyesületet. Neki köszönhető a terecsenyi Zrínyi kulcsosház „megmentése" a turisták számára, miután a házat kezelő szigetvári egyesület beszüntette annak kezelését. Ő volt az egyik kezdeményezője a rendszerváltás után a dél-zselici turistautak és útjelzések újratervezésének és a jelzések felfestésének, melyeket az 1980-as években letöröltek a turistatérképekről. Az ő ötlete nyomán indítottuk el 1995-ben a „Papi pipa" teljesítménytúrát, és vele indítottuk újra a „Dél-Zselic turistája" túramozgalmat.

 


Az emlékkőavatásra a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség nyílt túrát indít. Találkozás 9.15-9.30 között Almamelléken, az erdei kisvasút végállomásán. Utazás előtt a túra résztvevői megtekinthetik az Almamel¬léki Kisvasúti és Erdészeti Múzeumot. A kisvasúttal 10 órakor indulunk Alma¬mellékről Sasrétre. (A túra résztvevői a kisvasúton egy jegy áráért oda- és visszautazhatnak). Sasréten több lehetőség kínálkozik a túrázóknak: dél-amerikai rovarkiállítás és hozzá kapcsolódó előadás, az erdei iskola és a tanösvény megtekintése, séta az Almás-forráshoz. Sasrétről 12 órakor indulunk tovább gyalogosan az Aligvár-forráshoz, ahol az emlékkőavatás 13.30-kor kezdődik. Az emlékkőavatás után a résztvevők megtekinthetik a terecsenyi Zrínyi kulcsosházat, majd gyalog megyünk vissza Sasrétre, ahonnan a 16 órakor induló kisvasúttal utazunk vissza Almamellékre.

A gyalogtúra hossza: 7 km.
A programra minden természetbarátot szeretettel várunk!


Strasser Péter túravezető (20/522-2953)