facebook_page_plugin

Bikádi-völgyi nagy kör

Ujfalusi Máté túrája... Sajnos Máté lesérült, így megkért, hogy vezessem én a túrát. Szombat reggel 9 óra előtt a megbeszélt helyen várakoztam amikor is Máté is megérkezett sántikálva. 9 órakor kettőnkön kívül nem volt más túrázó, így átbeszéltük az útvonalat, majd rajtfotó készítése után elindultam

muller jani

Gadányi tavak érintésével Bikádi-völgy felé. Kánikula idején a túrázóknak fontos a vizet adó források ismerete így mivel nem nagy kitérő a Vadász-kút, azt is megnéztem. Sajnos az elhanyagolt környezet előre jelezte, hogy itt kulacsot nem töltök.

Következő forráshoz a Tibi-Gábor-kúthoz délben érkeztem ahol a forróság miatt megnövekedett vízfogyasztásomat pótoltam. Utamat Lapos-mező felé Gáj-kút érintésével folytattam.

Sajnos évek óta nem láttam vizet a kifolyócsőben, így nem is terveztem vízvételezést. Lapos-mezőhöz már úgy érkeztem negyed kettőkor, hogy a nap teljes erejével perzselt. Szerencsémre több fél literes flakon víz volt jég formájában nálam, ami a szomjoltáson kívül többször is tarkó és arcmosásra elegendő volt az egész túra alatt.

Köszvényesi vadászház közelében egy pihenéssel egybekötött ebédszünetet tartottam. Korábban úgy terveztem, hogy a hídnál a patakmederben haladok "vízfolyással" szembe de ezt el kellett vetnem a bedőlt fák és a kiszámíthatatlan sáros patakmeder miatt. Déli irányban haladtam erdészeti úton Vágyom-völgy és Leány-kő felé. A sokszor látott völgy nem engedett gyorsan haladni, újra és újra meg kellett állnom megcsodálni szépségét.

Leány-kő után déli irányban egy enyhe emelkedésű erdészeti úton érkeztem Magyaregregy feletti mezőgazdasági területre, ahol elérte a csúcsot a hőmérséklet. A majd 42°C az eredetileg tervezett Szöge-hegynek vezető több kilométeres napsütötte mezőgazdasági úttól eltérített Kisbattyán irányába. Végül a Cseresznyés-völgyön keresztül közelítettem meg Komlót. Túrám alatt Szilvási városrész elhagyása után senkivel nem találkoztam, így igazi csendes természetben vendégeskedhettem.

A rövidített túrát 7óra 50 perc alatt tettem meg, amely 24km hosszú és 600 méter szintemelkedésű volt. A túra alatt 1 óra 45 percet pihentem. Innen is kívánok Máténak mielőbbi gyógyulást és túrázást.

 

Müller János (képek itt)