facebook_page_plugin

60 éve

60eve60 ÉVE érdekes felfedezésről számolt be a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 4-i száma. „A keleti Mecsekben, a Réka-völgy és a Halászpatak völgy találkozásánál új menedékházat rendezett be nemrégiben a Tolna megyei Építők SK turista-szakosztálya. (vajon melyik házról lehet szó? a szerk. megjegyzése)  

Az építkezésen dolgozó szekszárdi építőipari tanulók arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy az új turistaházzal csaknem szembeni erdős hegyoldalban érdekes sziklahasadék rejtőzik.

A szekszárdi turisták megvizsgálták az inkább szurdoknak tűnő helyet, s körülbelül három percnyi járás után nagy meglepetésükre vadregényes szépségű szoros állott előttük, hatalmas, mohos sziklafalakkal. A meredek sziklafalak alatt századok óta mosott kőgátakat másztak meg, s egy forráshoz jutottak.

Dr. Pataki József geológus, a Tolna megyei Természetbarát Szövetség elnökének a véleménye szerint a Mecsek eddig nem ismert, s egyik legérdekesebb természeti látványosságát fedezték fel véletlenül. A sziklanyílást Ördöghasadéknak, forrását pedig Ilona-forrásnak nevezték el.”