facebook_page_plugin

Újra csühög a „Zselici csühögő”

Március 8-án a felújított Almamelléki Állami Erdei Vasút, népszerű nevén a „Zselici csühögő” átadási ünnepségét rendezték meg a kisvasút almamelléki végállomásán.

csuhogoAz ünnepség házigazdája a Mecsekerdő Zrt. volt, a sok meghívott vendég között a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget ketten képviseltük atiKÁ-val.
Sokan és sokáig vártunk erre a pillanatra. A kisvasút – mi tagadás – az utóbbi években már igencsak „meggyengült” állapotban csühögött, alig sebességgel. A kocsik jobbra-balra billegtek, néha az utasoknak olyan érzése volt, mindjárt leugranak a pályáról. Ha ránéztünk a sínpárra, bizony ez az érzés megalapozottnak tűnt.
Aztán tavaly elkezdődött a felújítás, melynek költsége meghaladta a 400 millió forintot. A költségek nagyobbik részét állami támogatás adta, de a Mecsekerdő is jelentős önrészt vállalt. A kisvasút felújítása során a teljes, 6 km hosszú pályaszakaszt kicserélték, és új alapzatra új sínek kerültek, új talpfákra. A kocsikat is felújították, és a végállomáson magasított peron készült, melynek akadálymentes megközelítését is kiépítették.
A régi almamelléki vasútállomás épületében berendezett kisvasút történeti kiállítást is teljesen felújították, átalakították, és egy, a mai kornak megfelelő interaktív kiállítást rendeztek be, mely nem csak a 122 éves kisvasút történetét, de a környék gazdálkodását is bemutatja, mely – a kisvasút építésével együtt – a Biedermann család nevéhez fűződik. Így a múzeumi tárlat a „Biedermannok öröksége” elnevezést kapta.
Az avató ünnepségen köszöntő beszédet mondott Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, majd Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője, illetve Nagy Csaba országgyűlési képviselő méltatták a kisvasút felújítását és a környék, a Zselic turisztikai fejlesztését. Ezután Rosner Zsolt szigetvári plébános megáldotta a múzeumot és a kisvasutat, majd a résztvevők tárlatvezetés keretében tekinthették meg a kiállítást.
A Mecsekerdő Zrt. állófogadáson látta vendégül a meghívottakat, majd felültünk a Zselici csühögőre, és elindultunk Sasrét felé. A mozdonyok – merthogy elől és hátul is volt egy, visszaútra – ugyanúgy csühögtek, mint annak előtte, csak a kocsik gurultak kicsit simábban. Útközben élveztük a tavaszi táj szépségeit, az ébredező természet látványát, és a szentmártoni halastavak környékén a csodás vízi madarakat. A vonatozás Sasrétre és vissza egy órán át tartott.
A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség nevében köszönjük a meghívást az avató ünnepségre. Egy élményekkel teli, szép napot magunk mögött tudva szívből ajánlom turistatársaimnak a „Zselici csühögő” felkeresését egy Sasrét környéki túrával egybekötve.

A kisvasút március 11-től október 23-ig közlekedik hétvégeken, napi három járattal.

 

Képek itt

 

Szöveg: Strasser Péter,  képek: atiKA