facebook_page_plugin

Túra a Leány-kőhöz

2022.07.09-én elindultunk nyolcan a Vágyom-völgybe a komlói Spar parkolóból. Kegyes volt hozzánk az időjárás: a gatyarohasztó meleget épp most váltotta föl a kellemes szeles idő. Jánosipusztának vettük az irányt a Gadányi-tavakat érintve. A tavak szépek, de a Jánosi kastélyra ráférne egy tatarozás. A puszta feletti dombokról csodás kilátás nyílik Szilvásra hátulról.

2022 vagyom volgy

Nem voltak kaszálva a rétek, így sokféle vadvirágot láthattunk. Egy területen pedig mentaültetvényt, kedveskedve a méheknek. Kisbattyánba érve "felvettük" 9. útitársunkat, így már teljes létszámmal mehettünk tovább a Lapos-mező felé. Kanyarok, virágok, kilátópontok és irtások után a Köszvényesi vadászház csalánnal benőtt udvarához értünk, ahol a hídon átérve a túrának nevet adó Vágyom-völgybe tértünk, hogy immáron jelöletlen utakon bandukoljunk. Ismételten nyomát találtuk a (talán sas) nagy méretű madárpárnak, tollak és ürülékek formájában.

A csapat egyik tagja látta is repülni. Magas partfalakat mosott ki a patak, változatos kőzetek bukkannak fel a mederben. Apropó, patak. Jobb esetben minél lejjebb megyünk egy mederben, annál több vizet találunk egy patak medrében. Nem úgy itt. Lent semmi víz, feljebb egyre több. De azért ne gondoljunk sokra. Inkább olyan csermely mennyiség. Ehhez képest a medre nagy vízhozamokról mesél. Talán lesz még bőséges víz itt is... Mély völgy ez, kevés turistával, talán ezért is olyan megfogó a látványa.

Leánykőhöz érvén ismét tartottunk egy pihenőt. Ismertette Müller János a helyhez fűződő mondát, majd megindultunk egy igen meredek úton ki a völgyből. Felérve frissen kaszált szántóhoz értünk (igen, kaszált szántó, mert a parlagfűtől szabadították meg ügyesen a kaszájukkal a tulajok). Innen kiértünk egy tetőre, ahol megfogó látvány tartott ott minket jó ideig: egyszerre láthattuk a Máré-várat, Komlót, Magyaregregyet, Zengőt, Hármas-hegyet, Misinát, Tubest és a többi meg nem nevezett hegyet.

No meg volt ott katáng, szilva, hangya, stb. De róluk nem szoktak megemlékezni... 9. turistatársunk itt visszatért Kisbattyánba (az is Komló része ám!), mi pedig folytattuk utunkat a piros kereszt felé, majd azon végig a Szöge-hegyen át Szilvásig.


Jó csapattal, jó időben, szép tájakon öröm a turistáskodás!


Szöveg, képek: Ujfalusi Máté (Dél-Zselic TK.) - túravezető