facebook_page_plugin

Hol virág? – Hóvirág!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felhívása a hóvirág monitorozására és az ehhez kapcsolódó nyereményjátékban való részvételre.

hovirag

 

Kedves Természetbarátok, Túrázók!

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a kikeleti hóvirág védetté nyilvánításának 15. évfordulója alkalmából egy természetvédelmi akcióban való részvételre hívja Önöket. A kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez kérjük szíves közreműködésüket. A „Hol virág? – Hóvirág!” applikáció alkalmazásával Önök is szerves részeseivé válhatnak a természetünk védelmének, és akár egy nyereményjátékban is részt vehetnek. Az akció célja, hogy felmérjük hazánk hóvirág állományát és térképen is megjelenítsük hol, mekkora számban van jelen a mindenki által ismert és szeretett növény.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli, természetes elterjedéssel bíró képviselője. A faj elterjedési területe Európa középső területeire összpontosul, a Pireneusoktól a Fekete-tenger keleti partjának vonaláig, délen pedig egészen a Balkánig.

Jellegzetességei: A közismert kora tavaszi növény könnyen felismerhető szinte mindig egyesével nyíló, bókoló fehér virágairól, melyek nem túl nagyok (hosszuk 14-25 mm), belső lepelleveleik rövidebbek a külsőknél, zöld pereműek és csúcsuk mélyen kicsípett. Termésérleléskor is biztonságosan felismerhető hozzávetőleg másfél centiméteres tojásdad (olajbogyóra emlékeztető) zöld, csüngő terméseiről és a jellegzetes keskeny egyszikű levelekről.

Előfordulása: A hóvirág üde és nedves erdőkben – például ligeterdőkben, gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben – él. Európai állománya a természetszerű erdei élőhelyek fogyásával, intenzív használatával párhuzamosan mára megfogyatkozott, ezért került fel az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének természetvédelmi szempontból fontos fajokat felsoroló V. függelékére és végső soron ennek köszönheti magyarországi védett státuszát is.

 

Hazai előfordulásai: Hazánkban még jelentős kiterjedéssel és népes populációkkal van jelen, találkozhatunk vele a legjobb természetességű erdőktől kezdve egészen a jellegtelen vagy tájidegen ültetvényekig szinte bárhol. Viszonylagos gyakorisága ellenére az erdők használata, az ökológiai viszonyok megváltozása, a talaj bolygatása gyakran a faj eltűnését eredményezi termőhelyéről, sőt korábban megfigyelhető volt a leglátogatottabb virágszedő helyeken ritkulása, elsatnyulása is.

Mint az Európai Unió számára fontos faj, védelme és populációinak felmérése, nyilvántartása a természetvédelmi regionális kezelő szervezetekként működő nemzeti park igazgatóságok feladata. Ebben az állományfelmérést célzó munkában számítunk az érdeklődő résztvevők segítségére.

Kérjük, a faj előfordulási adatainak gyűjtését természetes környezetben végezzék, kerteken, parkokon kívül, így elkerülhető, hogy az ültetett, hazánkban nem ho-nos, közeli rokon fajok esetleges előfordulásai miatt téves adatokat kapjunk.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy nyereményjátékkal szeretné jutalmazni a szorgalmas adatgyűjtőket. Az applikáció használata során lehetőség van az e-mail cím, illetve egy tetszőlegesen választott nickname megadására, melyekkel a játékosok részt vehetnek az értékes nyeremények sorsolásában is.

A játék menete:

1. Az applikáció telepítése ide kattintva.


2. Az alkalmazás telepítését követően a nyitó képernyő menüpontjai közül elsőként a „Szerver adatok”-ra szükséges kattintani. A felugró ablakban a „Szerver adatok letöltése” gombra kattintva az alkalmazás letölti a szükséges háttéradatokat. A megjelenő ablakokat jóváhagyva „Az adatok betöltése kész” üzenetet kapjuk. Sikeres letöltés után a nyitó képernyőmásodik gombjának felirata „Hóvirág adatgyűjtő” szövegre változik.


3. Hóvirág észlelése esetén, a „Hóvirág adatgyűjtő” menüpont alatt tudja az adatokat rögzíteni. A helymeghatározás és az észlelés idejének rögzítése automatikusan történik, Önöknek csak a hóvirág számosságát kell megadni a lelőhelyen. Az adatok feltöltése során lehetőség van fénykép feltöltésére is a talált hóvirágokról.


4. Amennyiben részt szeretne venni az ajándéksorsoláson, a nickname és e-mail cím mezők kitöltésére is szükség van.
A mezők kitöltése után a pipa ikonnal tudja rögzíteni a lelőhelyet. A felvett adatok adatbázisba való feltöltéséhez a „Felvett adatok” gombra kell kattintani, majd, a jobb felső sarokban lévő nyilacskát megnyomva küldhetjük be az adatokat, így már az online felületen is láthatóvá válnak. A „Beállítások” menüpont alatt bekapcsolhatjuk az „Automatikus szinkronizáció”-t is, így a telefon automatikusan feltölti az adatokat, amint wifi-hálózathoz kapcsolódik.

A részletes adatvédelmi tájékoztatót kérjük, olvassa el a www.ddnp.hu/adatvedelem menüpont alatt.

Tájékoztatjuk kedves játékosainkat, hogy az e-mail címeket kizárólag a játék időtartama alatt tároljuk, a sorsolást követően az adatok megsemmisítésre kerülnek.
Az adatok feltöltésével Ön kijelenti, hogy az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő adatokat megismerte, tartalmukkal egyetért és elfogadja a felhasználási feltételeket.


5. Az adatok a feltöltés után térképen is megtekinthetőek ide kattintva.


6. A játék időtartama: 2020. 02. 07. - 2020. 04. 14. A határidő lejártával az elérhetőségüket megadók közül három ajándékcsomag kerül kisorsolásra. A szerencsés nyerteseket e-mailen értesítjük ki.


7. A nyeremények átvételi helye és ideje: 2020. 04. 25; a Föld Napja rendez-vény, Pécs Tettye. Amennyiben nem áll módjukban megjelenni az eseményen, az ajándékot postán juttatjuk el.


A postai úton történő nyereményátadás során a játékosok személyes adatai szintén csak a program végéig kerülnek megőrzésre.