facebook_page_plugin

Aranybakancsban a Mecsek útjain

(Mint arról már az előző héten beszámoltunk...)


a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közgyűlése által adható legrangosabb elismerést, az Aranybakancs-díjat 2020-ban két olyan személyiség vehette át, akik munkájukkal több évtizede segítik a mecseki természetjáró mozgalmat.

 

Pál Krisztina az idén huszadik szezonját ünneplő Mediterrán Gyaloglóklub vezetője. Klubalapító, túravezető-edző és programszervező egy személyben. Két évtizede igyekszik megkedveltetni a természetjárást, a hegyi túrázást és az egészséges életmódot a mozgástól elszokott, de ezen változtatni szándékozó hölgyekkel. Néhány év óta már egyre több férfi is csatlakozik hozzájuk.

Erdei-hegyi túráikat mindig március elejétől indítják hétvégenként, fokozatosan növelve a távot és a szintemelkedést szakszerű edzésterv alapján, hogy a nyári szezonra a kezdők is képesek legyenek egy 25 km-es gyalogtúra megtételére, 600 m szintkülönbség leküzdése mellett.

Az évek során mintegy 350 „újoncból” varázsolt elhivatott természetjárót, közel 700 hegyi túrát vezetett és 55 többnapos kirándulást szervezett hazánk legszebb tájegységeire és a szomszédos magashegységekbe.

A legnehezebb feladat az idősödő férfiak kimozdítása a karosszékből az erdő fái közé, de Krisztinának ez is sikerült. Tavaly novemberben az Ember Erőforrások Minisztériumának Idősügyi Osztályától kapott elismerés tanúsága szerint az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatán belül a legtöbb szenior korú férfit tudta mozgásra bírni.

A klub jelmondata: „Tegyünk az egészség asztalára KÉT EPRET!” – a rövidítés arra utal, hogy kiegyensúlyozott étrend, elegendő pihenés és rendszeres testmozgás mellett az egészség megtartható ill. visszaszerezhető.

 

Szilasi Tamás a Biokom Kft. erdőgazdálkodási vezetője. Küldetése elhivatott erdészként a környezet tisztelete és ismerete, nevéhez fűződik a természetszerű erdőgazdálkodás meghonosítása a Pécsi Parkerdő területén. Csapatával kifejezetten természetbarát (Pro Silva) módszerekkel elsősorban rekreációs célú erdőket gondoz.

A természetjáráshoz szükséges hátteret biztosítja ötleteivel, kollégáival és sokszor kétkezi munkájával is. Erdei sétautakat, jelzett turista útvonalakat tartanak karban, esőbeállókat építenek, pihenőpadokat-asztalokat és tűzrakó helyeket készítenek, s még a tüzifát is mellé vágják a kirándulók számára. Madáretetőket és –odúkat helyeznek ki, információs táblákon szemléltetve a növény- és állatvilágot, színes térképekkel segítve a tájékozódást.

A túrázók útvonalai nagyrészt az általuk kezelt parkerdei utakon vezetnek, ebből fakadóan évek óta jó kapcsolatokat ápol a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséggel és a túraegyesületekkel, klubokkal. A gyaloglók észrevételei, kérései mindig meghallgatásra találnak nála, igyekszik minden kívánságukat teljesíteni – szem előtt tartva természetesen az erdő élővilágának érdekeit.

Tamás és kollégái kivitelezésében nemrégiben elkészült a Pécsi Erdei Körtúra útvonal, amelynek több kisebb összekapcsolható részletét követve mintegy 20 km-en járhatóak be a Közép-Mecsek legnevezetesebb pontjai. A Remeterét közelében található Pro Silva Tanösvény megvalósításáért pedig néhány éve cégével átvehették a Földművelésügyi Minisztérium Pro Natura díját.

Az új Tettye-kapu és a Balázs-kilátóhoz vezető megerősített lépcsősor szintén az ő elgondolása alapján és irányítása mellett készült el, szép és könnyen járható sétautat teremtve a Mecsek-kapu felé.

A két „Aranybakancsos” együtt, egymást segítve is tevékenykedik.

A Mediterrán Gyaloglóklub tagjai Pál Krisztina vezetésével évek óta rendszeresen önkénteskednek erdőtakarításokon, összegyűjtik az eldobált hulladékot a zöld területekről.

A Biokom erdőgondnoki csapata pedig ehhez technikai segítséget nyújt: zsákokat, kesztyűket, konténereket valamint a hulladék elszállítását biztosítják. Vezetőjük, Szilasi Tamás emellett erdészeti-szakmai tematikájú túravezetéssel is hozzájárul a természetjárók ismeretbővítéséhez.

 

A természet a legszebb sportcsarnok – a díjazottak gondoskodnak róla, hogy a helyszín rendezett legyen és minél több környezettudatos szemléletű sporttárs mozoghasson benne rendszeresen.

 

Pál Krisztina 30/742-7188  (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)