facebook_page_plugin

Túrabakancs kisokos

A túrabakancs főbb tulajdonságai és ápolása

Mi az a túrabakancs?


bakiHa kicsit többre vágysz, mint az utcán, vagy a járdaszerű sétányokon gyalogolni, és kisebb-nagyobb túrák során felfedeznéd a hegyek ösvényeit, akkor kicsit több talp- és lábfejvédelemre, valamint kényelemre lesz szükséged, mint amit egy félcipő nyújthat neked. Erre ideálisak a magasszárú túracipők, de még inkább a túrabakancsok.

 

Túrabakancs felsőrésze

A túrabakancs felsőrésze zártabb, és strapabíróbb mint egy sportcipőé. Magas szára és hosszú fűzése révén pedig jól fogják a bokánkat és lábfejünket. A felhasznált anyagok között leggyakrabban az erős textilt, nubuk- valamint hasított bőrt találjuk. A legkomfortosabb viselet a teljes bőrből készült felső rész - nem csak természetessége miatt, de kiválóan, könnyen és hosszútávon impregnálható valamint ápolható. A strapabírás növelése érdekében az orr- és oldalrészeken a bőrt gumírozással is védik. Ami pedig a bélést illeti, a legkényelmesebb a membrános textil, mely nem csak vízállóvá, de lélegzővé is teszi a lábbelinket.

Túrabakancs talpa


Egy túrabakancs talpazata (talpazatnak hívjuk a lábbeli felső része alatt található teljes részt), a gyártó által megcélzott felhasználási körtől függően közepesen merevtől a nagyon merevig változhat. A talp merevségét általában betűvel jelzik, mely jelzések „A"-tól indulnak és „E"-nél érnek véget. A legpuhább, utcai felhasználásra szánt talpak kapják az „A”, míg a sziklamászásra, magashegyi túrára tervezettek az „E”-jelzést - ezen talpak már szinte semmit nem hajlanak, így akár egy pici peremben is meg tudunk kapaszkodni. Egy középhegységi túrabakancs általában „B”, vagy „B-C” merevségű.

A túrabakancsoknál alap elvárás, hogy a talp (az a vékony anyag, ami közvetlen érintkezik a talajjal) nedves körülmények között is tapadó anyagból készüljön, és kellően agresszív mintázattal rendelkezzen, hogy a terepen meg tudjon „kapaszkodni”, és ne csússzon meg a köveken. A legelterjedtebb talp a Vibram által gyártott különböző változat. A Vibramról itt olvashatsz bővebben. A Vibram mellett még több más gyártó termékével is találkozhatsz egy bakancs talpán, melyek szintén jó minőségek: például Continental, Cross Contact, Alpina, Magic Active, stb.

Ezeken kívül, ha magashegyi, illetve havas túrákra is szeretnénk menni, arra is figyeljünk, hogy a bakancs talpazat kialakítása hágóvas kompatibilis legyen – ezt a talp merevséggel együtt jelzik a gyártók.

 

 

Így válassz túrabakancsot


A megfelelő túrabakancs kiválasztása nem bonyolult feladat, csak figyeljünk oda néhány részletre.

Először is legyünk tisztában a felhasználási móddal. Ha többségében sziklás, nehezebb, technikásabb terepen használnánk, akkor válasszunk merevebb talpazatú (B-C, C), magasabb szárú modellt, hágóvas-kompatibilitással. Míg, ha leginkább a hazai középhegységek ösvényeit taposnánk, akkor egy könnyű, közepesen merev talpazatú (A-B, B, max B-C), membrános bélésű lábbelivel szemezzünk.

Ezt követően próbáljuk fel a kinézett modellt! Javaslom, hogy próbálni „fáradt” lábbal menj, ilyenkor ugyanis, akár csak egy túra során, lábfejed picit duzzadtabb, így alkalmasabb a megfelelő méret választásra. Vidd magaddal a kedvenc túrazoknidat, mert bár a boltokban van próbazokni, de sosem biztos, hogy azok olyan vastagok, mint amiben te szeretsz túrázni.

Indulásként rögtön egy fél, de akár egy egész számmal nagyobbat kérj, mint a hétköznapokban hordott cipőd mérete. Mindenképp húzd fel a bakancs mindkét felét, és kösd be teljesen, mintha máris a túrára indulnál! Figyelj arra, hogy lábujjaidat, lábfejedet ne nyomja a cipő orra illetve oldala, és a sarkad sem mozogjon fel s alá. Járj benne, állj ujjhegyre, majd sarokra... Ha nyom, szorít, vagy lötyög benne a lábad, kérj egy másik méretet és kezd elölről.

Előfordulhat, hogy mindhiába, a kiválasztott modell egyik méretben sem illeszkedik jól a lábfejedhez. Ilyenkor válassz egy másik modellt, és próbáld fel azt is, mert a lábbeli kaptafájával van gond. Ahány gyártó, ahány modell, szinte annyi kaptafa. Sőt, vannak olyan gyártók, akik egy modellből több kaptafa verziót is készítenek (pld Hanwag).

 

Túrabakancs ápolása


5 egyszerű lépéssel vízállóvá és jól ápolttá teheted túrabakancsodat, melyek révén kedvenc lábbelink sok-sok kalandban hű társként „követ” minket, és sok jó élményben lesz részünk!

 

1. ELŐKÉSZÍTÉS

Akárcsak más ruhadarabunk, a lábbelink is igényli minden egyes használat után a megfelelő tisztítást/karbantartást. Ehhez viszont elő kell készítenünk. Vegyük ki a talpbetéteket és a fűzőket – vagy legalább lazítsuk ki erősen – és húzzuk szét a nyelvét amennyire tudjuk. Így könnyedén minden részéhez hozzá fogunk majd férni.

 

2. TISZTÍTÁS

Kézmeleg (soha nem forró!), enyhén mosószeres vízzel mossuk meg alaposan a bakancsunk, kívül-belül. Használhatunk puha kefét is (a már nem használt fogkefénk nagyon praktikus tud lenni), de a textil részeken gyöngéden bánjunk vele! Soha ne mossuk cipőnket/bakancsunkat mosógépben, mert az árthat neki! A makacsabb szennyeződések eltávolításához használjunk speciális, cipőtisztító szereket. Ahol a víz keményebb, ott javasolt desztillált víz használata, hogy a vízkő ne károsítsa a textilt, és ne "tömítse" el a membrános bélést!

 

3. SZÁRÍTÁS

Ha kellően tiszta már a bakancsunk, akkor jöhet a megfelelő szárítás. Bőr lábbeliknél kifejezetten fontos, de a textileknél sem árt, hogy soha ne tegyük ki erős hőhatásnak! Azaz, ne helyezzük forró kályhára/radiátorra, illetve ne tegyük túl közel tűzhöz/kályhához. Inkább száradjon lassabban, mint hogy tönkre tegyük az anyagát!

 

4. ÁPOLÁS

Nem számít, hányszor és miként használtuk, illetve tisztítottuk meg a lábbelink, ha utána nem ápoljuk helyesen! Ennek hiánya miatt egyrészt élettartama is erősen csökkenhet, másrészt vízállóságából is veszítünk. Bár anyaga válogatja, hogy az adott túrabakancsunk mennyire tartósan lehet impregnálni, de az ápolás hiánya, illetve helytelensége erősen ronthat a túra élmény-faktorán.

Az ápolás megkezdése előtt fontos megbizonyosodnunk, hogy a lábbelink külseje és bélése milyen anyagokból készült. A legelterjedtebb külső anyagok a textil – kezeletlenül nem vízálló, a velúr (erősen bolyhos felületű bőr, mely a bőr belső felületének felcsiszolásával készül)– kezeletlenül csak nagyon rövid ideig vízálló, nubuk (enyhén bolyhos felületű bőr, mely a bőr külső felületének felcsiszolásával készül) – kezeletlenül rövid ideig vízálló, és bőr (hasított, sima felületű bőr) – kezeletlenül hosszabban vízálló.

Az ezekből készült lábbelik vízállósága még nagyban függ a bélés anyagától is, mely lehet egyszerű textil – nem vízálló, membrános textil – vízálló és lélegző, valamint bőr – vízálló és nem lélegző. Így tehát egy membrános béléssel készített textil külsejű cipő is lehet kellően vízálló! Fontos figyelembe vennünk ápoláskor, hogy a bélés membrános-e, mert a nem megfelelő impregnáló szer használatával elveszítjük a lélegző tulajdonságot!

A textil, a velúr és a nubuk külsejű túrabakancsot impregnáló sprayvel, míg a bőr (illetve a velúr és nubukot is lehet, csak azok ettől besötétednek és elvesztik bársonyos tapintásuk) waxszal vagy folyadékkal ápolóval impregnálhatjuk. Ezek lehetnek természetes eredetűek, vagy mesterséges anyagok.

Spray esetében csak egyszerűen fújjuk a felületre a szert, a használati útmutatóban leírt távolságból, majd hagyjuk megszáradni – esetleg ismételjük meg a folyamatot.

A waxot pedig egy kis szivacs- vagy ruhadarabka segítségével vigyük fel közepesen vastag rétegben a bőrre. Az illesztéseknél, varrásoknál kicsit vihetünk fel többet is belőle. Ha mindenhol végeztünk, vagy hagyjuk száradni a 3. pontban leírtakat figyelembe véve, vagy óvatosan, kellő távolságban tartva, egy hajszárítóval lassan átmelegítve a bőrt, bele száríthatjuk az anyagot.

Néhány dolog még az impregnáláshoz:

Az impregnáló sprayk soha nem tudnak, még közelítőleg sem, akkora vízállóságot biztosítani lábbelidnek, mint egy wax, így ha választhatod az utóbbit, és vizes környezetbe indulsz, ne hezitálj!
A velúr illetve nubuk anyagok waxolást követően elveszítik bársonyos kinézetük/tapintásuk és besötétednek!
Ha túrabakancsod több anyagból készült (pld. textil és nubuk kombinációjából), alkalmazz minden felületén az adott anyagnak megfelelő impregnáló szert!
Bőr lábbeli esetében, a szárítást követően megkeményedhet a bőr, de ez ápolást követően „elmúlik”!

 


5. TÁROLÁS

Ha már ennyire gondos, jó gazdák voltunk, ne rontsuk el az egészet azzal, hogy rossz helyen tároljuk a lábbelink. Dohos, nyirkos, levegőtlen, erős napfénynek kitett, vegyszerekkel teli, meleg helyen semmiképp ne tároljuk!

(forrás: mozgásvilág.hu)