facebook_page_plugin

Jelzésfestő vezetők vizsgáztak

2018 decemberében hirdette meg a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a jelzésfestő vezetők tanfolyamát. A tanfolyam elvégzése után kapott vizsgabizonyítvány lehetőséget ad arra, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség által – a turistautak jelzéseinek felújítására - meghirdetett pályázaton indulhasson valaki. A sikeres pályázat anyagi támogatást nyújt a jelzésfestés költségeihez.


18 vállalkozó természetjáróval indult a tanfolyam. Baranyai, tolnai turisták, valamint egy Csongrád megyei hallgató kezdte meg az irányított munkát januárban. A tanfolyam anyagát az MTSZ által kiadott szakmai füzetek biztosították, amelyek rögzítik a jelzésfestés szigorú szabályait, a magyarországi, kijelölt gyalogos turista útvonalak hálózati, tervezési alapelveit és jelképrendszerét.


A konzultációk, a terepi gyakorlatok jó hangulatban, érdeklődő résztvevőkkel zajlottak. A vizsgához közeledve persze növekedett az izgalom, hisz e témában nincs olyan sok tapasztalat, mint pl. a túravezetés területén. A Magyar Természetjáró Szövetség Garadnay Sándornak ( Oktatási Bizottság) és Oláh Tamásnak (Turistaút Szakbizottság) adott megbízást – kizárólagosan – az ilyen vizsgák lebonyolításához. A vizsgáztatók és a hallgatók szerteágazó elfoglaltsága nehezítette az ideális időpont kiválasztását a vizsgára. Így fordulhatott elő, hogy a 18 hallgatóból csak 15-en tudtak eljönni a május 10-11-ére kitűzött vizsgára, s Oláh Tamásnak is halaszthatatlan tennivalója volt másutt.

jelzesfestok vizsgaja

Fényképek: Nagy Balázs

 


Az elméleti forduló a Balokány-liget PEPITA Kultúrterében zajlott pénteken fél 5-től 8 óráig. Írásban vizsgáztak a hallgatók az elsajátított ismeretekről. Akik nem végeztek előzetesen túravezető képző tanfolyamot, azok egy külön feladatlapot is kaptak. A hangulat feszült volt, mert a gyakorlati vizsgán való részvétel feltétele az, hogy az elméleti vizsga legalább 60 %-osra sikerüljön. Részben feleletválasztós kérdések voltak, másrészt kifejtősek. Az ellenőrzés (amit Garadnay Sándor vizsgaelnök, dr Lakatosné Novotny Sarolta tanf.elnök és Tóth Klára vizsgaszervező végzett) sem volt könnyű, mert a szöveges megoldások „megfejtése”, értékelése is elég sok időt vett igénybe. Nehézségeinkért a kárpótlás az volt, hogy mindenki elérte a kívánt szintet (sőt G.Sándor az elért pontok alapján elismeréssel szólt a hallgatók tudásáról), mindenki engedélyt kapott a gyakorlati vizsgára.


Gyönyörű napsütés, kellemes tavaszi idő fogadta szombaton reggel a csapatot az égervölgyi parkolóban, ahonnét indult a vizsga. Három területen tettük próbára a leendő jelzésfestő vezetőket. Egyrészt egy térkép és menetutasítás segítségével, egyesével be kellett járniuk egy 4,2 km-es pályát, útközben feladatokkal (irányszög, tereptárgyak, menetidő számolás, GPS koordináták stb.). Másrészt csomópontokban és elágazásokban kellett kihelyezniük műanyaglapokra festett jelzéseket. A harmadik feladat pedig konkrétan a jelzések festése fákra. Fél három körül ért le a terepről az utolsó pár ember. Fáradtan, de a jól végzett munka örömével foglalta el helyét a csapat az eredményhirdetésre a Teca Mama Kisvendéglőben. Mind a tizenöten eredményesen vizsgáztak, mindenki megkapta a vizsgabizonyítványt. Garadnay Sándor gratulált az eredményhez, s elmondta, hogy a további fejlődést a gyakorlati munka eredményezi, s biztatta a társaságot a pályázaton való részvételre, a turistautak jelzéseinek karbantartására, a természetjárás feltételeinek javítására. A „kötelező” csoportkép elkészítése után abban a reményben, hogy nem utoljára találkoztunk, jó hangulatban fogyasztottuk el a csülkös bablevest.


A tanfolyam szervezése, lebonyolítása, a vizsga előkészítése komoly összefogást igényelt szövetségünktől. Ez volt az első ilyen tanfolyamunk. Voltak kétségeink, nehézségeink, de- látva a hallgatók lelkesedését, akarását-, az eredményes vizsga után úgy érezzük, mégis megérte. A három hallgató, aki – külföldi útja miatt- nem tudott most vizsgázni, az országban legközelebb szerveződő vizsgán részt vehet - ezt rögzítettük vizsgaelnökünkkel.


A különböző témák tudásanyagának közvetítésében, a terepi munkák megszervezésében, lebonyolításában nagy részt vállalt Jancsi Attila, Strasser Péter, Nagy Balázs.

A vizsga előkészítésében Jancsi Attila ( pálya,térkép, feladatok stb.) , lebonyolításában Nagy Balázs (célbíró), a pontoknál pedig Balatonyi László, Kühár Zsuzsanna, Baumann József, Szőke Irén segítettek.

A „jó szomszédság” jegyében a Tolna megyei Butschli Péter (Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület ) is hozzájárult a sikerhez, indítóbíróként és pontőrként biztosította a szervezettséget.

Köszönet mindenkinek! A végzett hallgatóknak ez úton is gratulálunk, s a jövőben is számítunk segítségükre, barátságukra közös nagy feladatunk, a turistautak hálózatának minőségi javítása, karbantartása ügyében is!

Tóth Klára