facebook_page_plugin

Égett a Szársomlyó oldala

Mintegy húsz hektáron égett az aljnövényzet a Szársomlyó déli oldalán az elmúlt pénteken. A tűzoltók délutánra fékezték meg a lángokat.

 

Egyelőre nem ismert pontosan, hogy milyen károkat okozott a védett növény- és állatfajokban az az avartűz, mely pénteken söpört végig a Szársomlyón. A szakemberek azonban bizakodók, a kikerics és a haragos sikló is megúszhatta a lángokat.

Duna-Dráva Nemzeti Park: még nem ismert a természeti károk mértéke
A lángok a Szársomlyó természetvédelmi területén csaptak fel, a hegy déli, fokozottan védett oldalán kialakult tűz a hegyen található sziklagyepekben és karsztbokorerdőben gyorsan terjedt, ezt elősegített a feltámadó nyugati szél is - írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A DDNP helyszínre érkező szakemberei azt tudták megállapítani, hogy a sziklagyepen felgyülemlett száraz fű, avar begyulladt, és a tűzoltók erőfeszítései ellenére a hegy déli oldalán végig is söpört.

Az, hogy a tűz a természeti értékekben, védett növény- és állatfajokban milyen kárt okozott, csak később lesz megállapítható, de az már most is látszik, hogy a gyorsan átvonuló lángok csak a gyepszintben pusztítottak, a fás szárú növényzetet számottevően nem károsították - vélik a park munkatársai.
Az avartüzek sajátossága, hogy gyors lefolyásúak, nem forrósítják át mélyen a talajt, így várhatóan az olyan hagymás védett növények, mint például a magyar kikerics sem fognak súlyos károsodást szenvedni.

A kora tavaszi időszaknak köszönhetően a hegy állatvilága sem számottevően aktív még, így a téli álmukat alvó haragos siklók is átvészelhették a tűzesetet. A tűz hatását pontosabban csak az oltás után lehet majd felmérni, a hosszú távú hatások kimutatására pedig az igazgatóság több élőlénycsoportra is kiterjedő monitoring vizsgálatot tervez elindítani - közölte a DDNP.

 

( forrás: pécsi stop)