facebook_page_plugin

Pécsi Erdei Körtúra

A „valaha volt városi erdő” egy részén vezet a Pécs város színeivel erdei korut megjelölt útvonal, amelynek avatására dec.8-án került sor a dömör-kapui turistautak találkozásánál. Az avatáson Páva Zsolt ,városunk polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ripszám István, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke a turistaság történetéről mondott adatokat, köztük a Mecsek Egyesület történetének nagy fordulópontjait is megemlítve. Kiss Tibor, a BIOKOM Kft ügyvezető igazgatója (a Mecsek Egyesület elnöke) mondta el, hogy 1747-ben Mária Terézia utasítására királyi bizottság rendezte a püspökség és a város között az erdőterületek birtoklásának kérdését. Eszerint Pécs erdeinek határa egészen a Melegmányi-völgyig húzódott.


Kiss Tibor elmondta, hogy a jelölés felfestésével az volt a cél, hogy a Mandulástól és a Remete-réttől induló körtúrákon minél több városlakó járja az erdőt, az egységes jelzés iránymutatásával. Az utak különböző hosszúságúak, könnyen bejárhatók, kisgyerekek és idősebbek is teljesíteni tudják ezeket. A tájékozódást megkönnyítik az utak különböző pontjain elhelyezett táblák, valamint az avatás alkalmából készített ismertető füzet is.

avatas


Mondanivalójában Kiss Tibor köszönetet mondott Baumann Józsefnek, aki a BIOKOM munkatársai közreműködésével felfestette a kb. 18 km-es utat. Elhangzott az is, hogy Szilasi Tamás,a BIOKOM parkerdei részlegének csoportvezetője nélkül nem jöhetett volna létre ez az útvonal.

 


A Pécsi Erdei Körtúra avató ünnepségén kedves színfolt volt a Mikulás megjelenése (dec.6-a volt), valamint az, hogy az út jelölésének „ötletgazdája”, támogatója, a BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai kedves vendégeléssel köszöntötték a megjelenteket. Forró tea, finom rétesek, és a Mikulás is gazdagította a programot. A természetjárók ezután különböző csoportokban, különböző útvonalakon rövidebb-hosszabb túrára indultak.


A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség, mint a baranyai turistautak nyilvántartója, gondozója is képviseltette magát az átadási ünnepségen. Az útvonalat nyilvántartásunkba vettük, s az összes többi ( a Mecsekben kb. 850 km, a megyében összesen 1500km hosszú) jelzett úthoz hasonlóan a Pécsi Erdei Körtúra útvonalát is vigyázzuk, hogy az erdőjáró, természetkedvelő emberek nagy biztonsággal juthassanak el gyönyörű, természetes környezetünk szép pontjaihoz.


Tóth Klára
BMTSZ elnök