facebook_page_plugin

Megújult a Zengő-nyereg kedvelt pihenőhelye

A Mecsek legmagasabb pontjától keletre található esőbeálló a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzetben a hetvenes évek vége óta szolgálja a megpihenni vágyó, menedéket kereső természetjárókat. A „Viki pihenő” állapota olyan mértékben leromlott, hogy már balesetveszélyessé vált, így a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészete idén újjávarázsolta a kis házikót és annak környezetét.

zengo piheno

A munkálatok során megújult az építmény kőfala, és teljesen új ácsolatú, az eredeti formát követő, kezelt fenyő tetőszerkezetet kapott. Az egy oldalról nyitott házat és környezetét masszív asztalok és padok teszik kényelmessé, emellett a kiépített tűzrakó helyet is körbe lehet ülni. Ha valaki szívesen alszik a természetben, az emelet bivakolásra is alkalmas: akár 4-6 személy is leterítheti hálózsákját a tető alatt.
A remek fekvésű pihenő jelzett turistautakon Pécsvárad és Püspökszentlászló irányából, vagy Hosszúhetény felől a kilátótól leereszkedve is megközelíthető.


A felújítás terveit Ruppert Gábor készítette, a kivitelezést a Pécsváradi Erdészet munkatársai, a RU-ART Építész Bt. valamint Ruppert József ácsmester és csapata végezte.

 

Az erdőgazdaság ezúton is nyomatékosan kéri a kedves túrázókat, segítsenek megőrizni a ház szép állapotát, és ne hagyjanak hátra szemetet, vagy a fába vésett és rajzolt jeleket.

 

A Mecsekerdő Zrt. állami erdőgazdálkodóként a közjóléti infrastruktúra - kiránduló- és pihenőhelyek, kilátók, tanösvények, erdei vasút, erdészeti erdei iskolák - létesítésével és fenntartásával igyekszik megteremteni a kulturált erdei kikapcsolódás és ismeretszerzés lehetőségeit.

 

(forrás: mecsekerdo.hu)