facebook_page_plugin

"A világ második legjobb gitárosa"

Néhány friss infó a Papukból, elnézést akinek nem új, de másnak talán érdekes lehet:

jankovac3

Építik a Slatinski Drenovac - Jankovaci utat, 2018. augusztus végén autóval a munkagépek között a zúzottkő útalapon lehetett eléggé nehezen fölmenni, ezt most jobb elkerülni, de gondolom a tél előtt befejezik az aszfaltozást.

A tavaknál 10 Kn díjat szednek mindenkitől, nem az autóparkolásra, hanem a személyek után kell fizetni. Cserébe tiszta WC és a Nemzeti Park információs irodája áll a túrázók szolgálatára, most már magyar nyelvű szórólap is van.

Jankovácon elektromos autótöltő állomás is épült, leginkább a Nemzeti Park E-autói használják.

 

Szintén a Nemzeti Park kzelésében Velikán nyílt egy új kemping, uniós pénzből csili-vili öko-kivitelben, üvegfalú (!) WC, 27 db lebetonozott lakóautó beállóhely, saját szennyvíztisztító stb..., bár a lakóautós turisták még nem árasztották el, inkább a helyi cserkészcsapatok táboroztatására használják. Nincs állandó recepció, fel kell hívni egy telefonszámot. Csak készpénzzel lehet fizetni, bankkártyával nem. Bővebben itt!

 

A tavaknál a turistaház üzemeltetésében van egy kis különálló kőház, négy személyre van benne ágynemű, de mi öten is elfértünk benne, kis konyharész, hűtőszekrény, zuhany-WC, a ház bérleti díja 300 KN + IFA ami nem sokkal több, mint egy kempingben a szállásdíj.
Fontos, hogy a ház nem a nemzeti park üzemeltetésében van, hanem a tó melletti nagy turistaház recepcióján lehet intézni.

A szórólapon ez az elérhetőség van: tel. 033 898 7015 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Még néhány érdekesség, amire jobb fa felkészül a hazai viszonyokhoz szokott túrázó:

A Papuk turistatérkép nem olyan, mint a nálunk megszokott "sárga" térkép sorozat, ami sok hasznos kiegészítő információval és jellel van ellátva, a turistatérkép címen beszerezhető térkép valójában egy topográfiai térkép, amin éppen csak bejelölték a turistautakat - amik közül némelyik csak elméletileg létezik.

A források is mások: az Orahovica forrást például több útjelzőtábla és a térkép is kiemelten jelölte, ehhez képest amit találtunk az egy nyitott medencés forrás, a merítéskor odébb kellet pöckölni az úszkáló vízibolhákat, moszatokat. Most látszik, hogy mi itt a Mecsekben mennyire el vagyunk kényeztetve, a forrásépítők jóvoltából mindenütt tiszta vizet ihatunk - köszönet érte!

A turistaút több helyen nehezen járható volt a kidőlt fák miatt, a Mecsekben ezen a téren is el vagyunk kényeztetve, nálunk előbb-utóbb motorfűrésszel szabaddá teszik az utat - köszönet az erdészeknek!

 

Érdekes, magas hegységeket idéző színfolt a hegycsúcsokon fémdobozban elhelyezett emlékkönyv, ahova a túrázók beírhatják soraikat, örömmel láttuk a pécs-baranyai természetjárók bejegyzéseit. A felkészültebbek bélyegzőt is visznek magukkal (Fehérkút) :-)

Végül, miért a "második legjobb..." a cím? Aki látta (messziről) a Papuk 950 m magas csúcsát, az tudja miről beszélek. A mi célunk is a második legmagasabb Ivanicka glava (913 m) megmászása volt. A tetőről látva a Papuk tetején lévő lokátort, felmérhettük, hogy milyen hatása lett volna a turizmusra a Zengőn vagy a Tubesen felépített hasonló torony. Tudjuk, hogy kik és mit tettek, hogy ez ne történjen meg. Köszönet érte!

 

Végül néhány kerékpáros infó:

 

Több helyen láttunk a Papukban makadámburkolatú erdészeti utakat, ezek közül van, ami ki is van jelölve MTB útvonalként, érdemes lenne ezeket bringával fölfedezni!

Donji Mihojlacon úgy néz ki kerékpárút épül a határtól a városközpontig, így Harkánytól összefüggő kerékpárút vezet majd a horvát kisvárosig.

 

Lejegyezte: Arató Csongor