facebook_page_plugin

Vízfeltörések a vakondlyukakból

Jónás István barátommal egy Hidasi-völgy és Síngödör-völgyi túra után benézünk az Egregyi-völybe a Mézes rét feletti Üreges-forráshoz. A forrás eredeti neve Üreges-forrás, mert a forrás vize egy mészkő üregből tör elő a völgy oldalában.

A Mecsek turista térképen Mézes-forrásnak van nevezve, mivel a Mézes-rét feletti völgyben található. Évek óta foglalkoztat a gondolat, hogy a patakban lévő víz hova tűnik el a rét közelébe érkezve a bozótosban.

 

A rejtélyre most sikerült rájönni, mivel nincs lombozat a bokrokon és nyomon követhető a vízfolyás. Most jelentős a vízmennyiség a hóolvadás miatt és így bevetettük magunkat a sűrűbe és követtük a víz útját. A bozótosban a víz több ágra szakadt és szép lassan elfogyott a rét széléhez érve már csak tocsogott á lábunk alatt majd eltűnt. Lejjebb haladva a réten a műút irányába azt vettük észre, hogy ismét vizesebb a talaj és vizek bugyognak fel a földből. Egyre több bugyogás szabályos kör formájú lyukból tört felszínre, melyek vakondok lyukai lehetnek. Néhány lyukból öt centiméter magasra tört fel a víz, amit serényen fotózunk és Jónás István barátom videóra is vesz. Tehát meg van a megfejtés, hova tűnik el a víz és jelenik meg újra a rét távolabbi pontján.

Feltételezésem szerint a vízelnyelődés a lazább talajszerkezetben nyelődik el és a gyepréteg alatt egy vízzáró réteg felszínén vándorol, ami lehet agyagréteg, vagy tömörebb mészkő.

 

 

Szegény vakondok, vajon hogyan vészelik át a kiöntéseket évről évre a csapadékos időszakokban. Ennek megfejtése még várat magára, mert most is vannak szabályos friss üregek a környéken. A víz ismételt felszínre kerülése után a víz a fűben az aszfaltút felé halad és az ottani csapadékelvezető árokban folytatja tovább útját a Völgységi-patakba.


Baumann József forrásépítő, forrásvédnök


Videó: Jónás István


Fotók: Baumann József