facebook_page_plugin

In memoriam Karádi Károly

 

In memoriam Karádi Károly (1921–2018)

 

Mély fájdalommal értesültünk róla, és megrendüléssel tudatjuk, hogy Karádi Károly, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnöke életének 97. évében elhunyt.

 

Karadi Karoly.2Karádi Károly (legtöbbünknek, akik ismerték: Karcsi bácsi) aranyjelvényes természetjáró és túravezető, I. osztályú tájékozódási versenybíró, három ciklusban a Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének tagja volt.
Fiatalon kapcsolódott be a természetjáró mozgalomba. 1957-től 1963-ig a Mecsek Turista Egyesület titkára, 1963-tól 1974-ig a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség titkára, majd 1974-től 1990-ig a szövetség elnöke volt. Elnöksége idejére tehető a mecseki kulcsos turistaházak kialakításának időszaka, amikor is a Mecsekben – országosan egyedülálló számban – alakítottak ki kulcsosházakat a természetjáró egyesületek.
Hosszú éveken át vezette a Pécsi Testnevelési és Természetbarát Egyesületet (PTTE), Baranya megye sokáig legnagyobb természetjáró szervezetét, amelynek – a természetjárás különböző ágait összegyűjtve – több szakosztály is része volt. Így a gyalogos ágazatban: Nyugdíjas Szakosztály, Mecsek Szakosztály, Ifjúsági és Munkás Klub, Vándorsport Szakosztály, kezdetekben a Túramotoros Szakosztály, a Pécsi-tónál kialakított bázishellyel pedig a Vitorlás Szakosztály és a Szörf Szakosztály. A szakosztályok több kulcsosház kialakításában, felújításában vettek részt: a Nyugdíjas Szakosztály a Hársas kulcsosháznál, majd később a Kardos úti kulcsosháznál, az Ifjúsági és Munkás Klub a kisújbányai kulcsosháznál, a Mecsek Szakosztály az orfűi Négy fenyő kulcsosháznál, a Vándorsport Szakosztály a tettyei Vándor kulcsosháznál végzett sok-sok éven át tartó felújítási munkákat annak érdekében, hogy a természetjáróknak olcsó szálláshelyet biztosíthassanak. Mindezen munkáknak kezdeményezője és szervezője, mondhatni „motorja” volt Karcsi bácsi.
Karádi Károly irodalmi munkásságát is meg kell említeni: társszerkesztője volt az 1979-ben megjelent „Mecsek és környéke” útikalauznak.

 

Ég veled, Karcsi bácsi! Munkásságodra példaképpen tekintünk, emléked örökké őrizzük!

 

                                                                                                                                                                                               Strasser Péter

 

 

Karádi Károly temetése 2018. március 2-án 12:30 órakor lesz a Pécsi Központi Temetőben.