facebook_page_plugin

Változott két MTSZ szabályzat

A Magyar Természetjáró Szövetség Elnöksége 2017. november 23-i ülésén, 2018. január elsejei hatályba lépéssel elfogadta a Természetjáró Minősítési Szabályzat és a Kitüntetési Szabályzat módosítását.

 

mtsz logo 2014 kor 4Az új Minősítési Szabályzat a pontszámítást több helyen egyszerűsítette, de egyidejűleg bevezetett új lehetőségeket is a minősítési pontok megszerzésére. A dokumentum egy fogalomgyűjteménnyel is gyarapodott mely a minősítést megszerezni kívánó, de a túrák adminisztrációjában kevésbé jártas természetjárókat segíti. Fontos új elemei a szabályzatnak a munkatúrák, illetve a magashegyi körülmények között teljesített kerékpáros túrák minősíthetővé válása. Emellett az új rendszerben hangsúlyosabb szerepet kap az öt kiemelt országos jelvényszerző túramozgalom (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Országos Kerékpáros Körtúra, Vízi Nagykör) teljesítése a magasabb minősítési fokozatok (érdemes, kiváló) megszerzésében. Természetesen a már megkezdett minősítési fokozatok még befejezhetők a korábbi szabályzat szerint, de lehetőség van arra is, hogy az új szabályok szerint újraszámolják a pontokat. A 2018. január elseje után megkezdett fokozatok esetében azonban már az új rendszer alkalmazandó. A szabályzat letölthető innen!

 

A Kitüntetési Szabályzat két új elismerés adományozására is lehetőséget biztosít. Természetjáró tagszervezeteknek adható a Jubileumi Emlékplakett, míg a MTSZ érdekében kiemelkedő tevékenységet mutató tagsággal nem rendelkező külső szervezetek és természetes személyek a "Magyar Természetjárásért Emlékplakett"-et kaphatják meg. Fontos további változás, hogy a kitüntetési szabályzatba került az "Aranyjelvényes Túravezető" cím elnyerése érdekében beadható pályázat feltételrendszere annak érdekében, hogy biztosítható legyen a pályázatok rendszeres elbírálása. A szabályzat letölthető innen!

 

(forrás:mtsz.org