facebook_page_plugin

In memoriam

MEDOVARSZKY LÁSZLÓ (1919 - 2012)

medovarszky laszlo 1

A baranyai természetjárás egyik legendás alakja, "nagy öregje" távozott közülünk - váratlanul - augusztusban.
Laci bácsi - vagy ahogy többen nevezték, Medó bácsi - inkább tájfutóként volt ismert, de legalább annyira kötődött a természetbarát mozgalomhoz. Ahogy egyik önéletrajzi írásában írja: "1933 óta járom a Mecsek turistaútjait, és majdnem minden zegzugát ismerem." 1941-ben már a Mecsek Egyesület titkára volt.
medovarszky laszlo 1Majd jött a második világháború, melyben a harctéren szolgált. A katonaságnál - ahogy önéletrajzában írja - tüzér-bemérőként ismerkedett meg igazából a térképpel, a beméréssel, a tájoló és a teodolit használatával. Hadifogságba került, majd 1947-ben hazatért. Attól kezdve folytatta a túrázást, a természetjárást. 1956-ban lett a PVSK természetbarát szakosztály, és - megalakulásától - a tájfutó szakosztály tagja. A tájfutást élete végéig magas színvonalon folytatta, még 87 éves korában is országos bajnok lett a "85"-ös kategóriában. 90 évesen egy balesetet szenvedett, de azóta is járta - néha bot segítségével - az erdei utakat.
A pécsi Zipernowsky Károly Szakközépiskola (korábban Gépipari Technikum) tanáraként az iskolájában szervezte a természetjárást. Részt vett diákjaival az orfűi Zipernowsky-forrás, a Turista-forrás kiépítésében, valamint az Éger-tetőről a Babás-szerkövekhez vezető, piros háromszög jelzésű "Panoráma-út" építésében. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetségben hosszú évekig tanította tájékozódási alapismere­tekre, tereptanra a túravezetői tanfolyam hallgatóit. I. osztályú versenybíró, és Arany­jel­vényes Túravezető volt.
A sport és a természetjárás terén végzett kiemelkedő munkájáért számos elismerést, kitüntetést kapott (Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója, Thirring Gusztáv Emlék­érem, Ripszám Henrik Emlékérem, MNK Sport Érdemérem Bronz Fokozata, PVSK Aranygyűrű és Örökös Tagság).
Természetbarát volt a szó igazi értelmében: barátja a természetnek, és barátja embertársainak. Példát adott a természet és az emberek szeretetéről, a természetjárásban és a sportban a kitartásról, a küzdeni akarásról, a "fel nem adásról".
Nekünk már "csak" ennyi a feladatunk: példáját követjük, emlékét megőrizzük.


Strasser Péter