facebook_page_plugin

In memoriam

Schwillinger Ferenc (1922–2006)

schwillinger2


2007 augusztusában a pécsi Szivárvány Gyermekház „Túrázók hete” programjának túráit vezettem. Utolsó túránkon 10-én, pénteken a Jakab-hegyen jártunk a gyerekekkel, ahol egy totót töltöttek ki a hét során látottakról-hallottakról. Épp a totót javítottuk segítőmmel, amikor eleredt az eső. Gyorsan „bemenekültünk” az esőházba, ahol egy fényes réztáblára lettem figyelmes, melyet a kőfalnak támasztottak. Odamentem megnézni, és nagyot dobbant a szívem, mikor megláttam a tábla feliratát:


Schwillinger Ferenc túravezető
1922. nov.2. – 2006. jan. 28.
OMNIA MUTANTUR,
NIHIL INTERIT


A tábla hátoldalán látszott, hogy azt ragasztással rögzítették valamilyen érdes felületre, ahonnan vagy leesett, vagy leszedték (az előbbi valószínűbb), majd valaki bevitte az esőházba és a kőfalnak támasztotta.
Kétség nem fért hozzá: a tábla Schwillinger Ferencről, régi túratársunkról szól. A baranyai természetjárók jól ismerték Ferit: társával, Keczeli Vilmosnéval (Amállal) a PTTE Nyugdíjas Szakosztályának tagjaként rengeteget túráztak. Végigjárták az Országos Kék Túrát, az Eisenach-Budapest nemzetközi túrát, vízitúráztak, sátraztak itthon és külföldön. A Mecsekben sok-sok nyílt túrát vezettek, és hosszú évekig festették a Nyugati- és Közép-Mecsek turistaútjainak jelzéseit. Aztán – lehet már vagy 10 éve is – elköltöztek Pécsről, azóta Feriről nem tudtunk semmit.
Lengyel Zoltánné, Margitka – aki annak idején sokat túrázott Ferivel együtt – volt segítségemre a tábla történetének „megfejtésében”. Megtudta, hogy Feri 2006-ban – a táblán jelzett időpontban – elhunyt, s hamvait szétszórták a Mecsekben. A táblát családja helyezte el valahol a Babás-szerköveknél. Hogy onnan hogy került a Jakab-hegyi esőházba, nem derült ki. Különös szerencse: a sors úgy hozta, hogy én találtam rá, s nem valaki idegen (esetleg fémgyűjtő).
Schwillinger Feri, régi barátunk! E különös történet tette lehetővé, hogy utólag emlékezzünk Rólad itt, a Mecsek Híradóban. Megőrizzük emléked, s a neked emléket állító réztáblát elhelyezzük a Büdös-kútnál lévő panteonban.


Strasser Péter