facebook_page_plugin

In memoriam

Lafferton Henrik (1924–2006)


LaffertonHenrik2

Nagy veszteség érte a baranyai természetbarátokat, és az egész természetjáró mozgalmat: 2006 decemberében eltávozott közülünk Lafferton Henrik barátunk, túratársunk, a baranyai természetjárás egyik „nagy öregje”.
Nyugdíjba vonulásáig a vasútnál dolgozott, munkája mellett már fiatalon bekapcsolódott a természetjáró mozgalomba. 1951-ben a Pécsi Törekvés természetjáró szakosztályának alapító tagja, tájékozódási túraversenyző. Munkája Komlóhoz kötötte, ahol – Selényi Lászlóval együtt – összefogta, szervezte a komlói üzemek, intézmények kirándulásait, túráit. 1960-ban a komlói Május 1. Művelődési Házban vezetésével természetjáró csoport alakult, mely 1963-ban a KBSK természetjáró szakosztályává vált. Itt volt szak­osz­tály­vezető egészen 1985-ig, majd – már pécsi lakosként – a Pécsi Spartacus SE ter­mé­szet­já­róinak szakosztályvezetője lett. A Nyárádi vadászház, majd a Büdös-kúti kulcsosház, és a Zselicben, Szabáson kialakított kulcsosház gondnoka. Mindegyik épület karbantartásáért, fejlesztéséért sokat dolgozott csakúgy, mint előtte komlói szakosztályvezetőként a Vörösfenyő kulcsosháznál. Részt vett a mecseki forráskataszter összeállításában, gondozta a mecseki turistaút-jelzéseket, rengeteget dolgozott azok felújításán. Szeretett helyére, a Büdös-kúti kulcsosházhoz még idősen, gyengébb egészségi állapotban is sokszor kigyalogolt.
Mindenkivel barátságos, segítőkész, az erdőt, a Mecseket és túratársait szerető, igazi természetbarát volt. Halálával nagy űr maradt a természetbarátok körében.
Isten veled, Henrik bácsi, Isten veled, kedves Henrik!