facebook_page_plugin

Baranyai Rudi is elment

- kaptuk a szomorú hírt.


baranyai rudolf

 

Talán illene Rudolfnak neveznem ilyen megrendítő pillanatban, de idegen volna, nekünk mindig Rudi volt. Rudi volt, aki a szövetség nyílt túráit kezdte járni a bányában töltött évek után, így kapott kedvet ahhoz, hogy ne csak élvezője legyen a természetjárásnak, hanem – munkájával – támogassa is azt. Később – a Mecseki kóborlók tagjaként - túrákat is vezetett, s a forrásépítésben, karbantartásban is részt vett. Túrái a mecseki bányászat emlékeinek őrzését is szolgálták. Szeretett letérni is az útról, s a rejtett szépségeket, érdekességeket is felkeresni. Emlékszem, ő vezetett el egyszer egy nyílt túrámon a Róka út közelében lévő rókavárakhoz.


Rudi volt, akit a 2000-es évek derekán leginkább a büdöskúti munkákkal kapcsolatban emlegethettünk. Rudi lekaszálta a füvet, Rudi rendbe tette a tűzrakóhelyet, Rudi a források környékén dolgozott, a patakmedret tisztította, s aztán a nagy feladat: az esőbeálló. Alapos, precíz munkával, szakmai igényességgel,s főleg mindig szívvel-lélekkel dolgozott rajta hosszú ideig, mígnem a szélkakas is a helyére került. Mellette még egy –grillezésre is alkalmas – tűzrakóhely is szolgálja az arra járókat.
Rudi egyike volt a dolgos, szorgos, a természetért munkálkodni is szerető természetjáróknak. A Gégen-kút és a Darázs-kút is őrzi keze nyomát, a forrásvédnöki munka úttörői közé tartozott. A Mecseki kóborlók, majd a Mecsek Egyesület tagjaként is vállalt feladatokat, túravezetőként, pontőrként is gyakran segítette a munkát.


Az utóbbi években – betegsége miatt - már ritkábban láttuk, de gyakran emlegettük, idéztük mondásait, tetteit. Talán azért is, mert egyre kevesebb az olyan természetszerető ember, amilyen ő volt: a segítő, a természetjárásért tenni is tudó és akaró természetbarát, a kedves, önzetlen segítőtárs.


A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2004-ben és 2011-ben közgyűlési elismeréssel, 2006-ban ARANYBAKANCS-DÍJ–jal köszönte meg értékes, hasznos tevékenységét. A Magyar Természetbarát Szövetség 2007-ben Czárán Gyula Emlékéremmel tüntette ki.

 

Búcsút veszünk tőle a 2017. július 18-án 15 órakor kezdődő szertartáson a pécsi temetőben.


Emlékét megőrizzük!