facebook_page_plugin

Zipernowsky emléktúra

zipi emlektura

 

A – mai nevén – PÉCSI SZC Zipernowsky Károly Műszaki Szakgimnáziuma, egyébként régebben Zipernowsky Szakközépiskola, vagy még régebben Gépipari Technikum néven ismert iskola alapításának 105. évfordulója, és az orfűi Zipernovszky-forrás építésének 50. évfordulója alkalmából az iskola, az 1967-ben végzett Gépész A. osztály, illetve a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2017. június 14-én emléktúrát szervezett. (A túrát eredetileg tavasszal tartották volna, de a hirtelen közbejött rendkívül rossz időjárás miatt a rendezvényt akkor elhalasztották.)

 

 


Reggel 8 órakor gyülekeztünk az iskola 10-es számú tantermében, ahol egy iskolatörténeti kiállítást is megtekinthettünk. Fél 9-kor kezdődött a megemlékezés, melynek során az iskola tanulói felidézték Medovarszky László tanár úr személyét, akinek meghatározó szerepe volt abban, hogy az iskola aktív, tevékeny résztvevője lett a tájfutásnak és a természetjáró mozgalomnak. „Medó bácsi” – ahogyan nevezték – személyesen is részt vett az orfűi Zipernovszky-forrás építésében is (a forrás nevét nem véletlenül írom másképp, mint az iskola nevét, mert a forrás névtábláján így szerepel, annak idején így írták rá).
Kilenc órakor különbusszal utaztunk Remete-rétre, ahol kezdetét vette az emléktúra. A Büdös-kútnál megálltunk a Baranya Megyei Természetjárók Panteonjánál, ahol rövid megemlékezést tartottunk Medovarszky Lászlóról. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség részéről Tóth Klára és Strasser Péter emlékezett meg Medó bácsiról, majd az iskola igazgatóhelyettese és diákjai koszorút helyeztek el, és mécsest gyújtottak a panteonnál, Medovarszky László névtáblájánál.
A túra tovább Orfűre, a Zipernovszky-forráshoz vezetett, ahol már várt bennünket Petz Ferenc, az iskola öregdiákja és későbbi tanára, aki annak idején részt vett a forrás építésében. Elmesélte a forrás építésének történetét, és elmondta, hogy a forrás már hosszú ideje nem működik, elapadt, és szükséges lenne az „újrafoglalása”. Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere, aki szintén megjelent a megemlékezésen, támogatásáról biztosította a forrás felújítását, amennyiben ezt szakmailag kivitelezni tudjuk.
A túra résztvevői emléklapot és emlékjelvényt vehettek át. Annak reményében zártuk az emléktúrát, hogy közös erővel, rövidesen fel tudjuk újítani a Zipernovszky-forrást, hogy az ismét hűs és tiszta vízzel várhassa a természetjárókat, az építők ötven évvel ezelőtti szándéka szerint.
Strasser Péter