facebook_page_plugin

Mecseki forrásvédnökök találkozója

Mecseki forrásvédnökök találkozója a Balokány-ligetben


Öt éve hirdettem meg a Mecseki forrásvédnök mozgalmat melynek egyre több aktív tagja van. A Mecseken 250 kiépített forrás van és ezekből 156 forrást vettünk védnökség alá, melyek a Mecsek leglátogatottabb helyein találhatóak. Még 23 forrásnak nincs nevesített védnöke, de ezeket is rendszeresen takarítják forrásvédnökeink. A forrásvédnökök közt minden korosztály megtalálható tíz évesről a közel nyolcvan évesig.

forrasvedo talalkozo


A mai összejövetelnek az volt a célja, hogy személyesen is megismerjük egymást, mivel a többséggel, csak internetes kapcsolatban állunk. A védnökök többsége rendszeresen küldi számomra az írásos, vagy fényképes beszámolót a végzett munkáról. Vannak védnökeink, akiknek erre nincs idejük, vagy lehetőségük, az ő munkájukat látjuk, a túráink során. A védnökség életre hívása óta a források tisztaságát többen tapasztalják és jelzik, megköszönik önkéntes tevékenységünket. A Mecsekerdő Zrt. a BIOKOM Nonprofit Kft lehetőségeik szerint segítik a források karbantartását, építését, és az erdőben összeszedett szemét elszállítását.
A délután folyamán, diaképeken megmutattam a több mint 200 fotót, melyeket a 2017 tavaszi takarításairól küldtek be védnökeink. Megbeszéltük a takarításoknál felmerült kérdéseket és célszerű forrástakarításra alkalmas eszközöket ismertettünk.
A jó hangulatú összejövetelt a Balokány-liget forrásainak, érdekességeinek bemutatásával egy csoportkép elkészítésével valamint egy forrásvédnök kitűző átadásával fejeztük be.


Minden forrásvédnöknek, és turistának, kirándulónak köszönjük a források tisztántartásában végzett munkáját!


Baumann József forrásépítő, forrásvédnök