facebook_page_plugin

Az év európai fája

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év európai fája!

bataszeki molyhos tolgy

 

A fa 72 653 szavazatot kapott. A 300-400 éves tölgyet a Rákóczi szabadságharc utáni szerb–horvát betelepítések idejében ültették.
Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.

„Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden évben május 25-én, Orbán napján a környék lakosai szívesen elevenítik fel a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken” – olvasható a verseny magyar nyelvű honlapján.

Az év európai fája címért 15 ország egy-egy fája versengett egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei. A bátaszéki molyhos tölgy a település legöregebb fája. A 300-400 éves tölgyet a Rákóczi szabadságharc utáni szerb–horvát betelepítések idejében ültették.

A fa egy állapotfelmérést és kezelést kap, amely magában foglalja környezetének rendbetételét is, amennyiben arra szükség van.

Második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett pedig a szlovákiai Bosác körtefája lett 29 114 vokssal.