facebook_page_plugin

Kullancsveszély!

Közel három évtizede nem volt igazán kemény tél Magyarországon, emiatt nagyon megnőtt a kullancsok száma, az enyhe időjárás miatt ugyanis folyamatosan szaporodóképesek maradtak az élősködők. A szakemberek a védőoltás beadatását javasolják.
 
kullancs tabla
A kullancs ellen jelenleg nincsen engedélyezett permetezőszer. A legveszélyeztetettebbek az erdős területek, ahol arra kell figyelni, hogy lehetőleg a kijelölt útvonalakon közlekedjünk, javasolta a kirándulóknak a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.
Tévesnek nevezte azt az elképzelést, hogy a kullancsok a fákról potyognak le az emberre, az aljnövényzetben vannak, maximum másfél méteres magasságig.
 Nagyon veszélyeztetettek az erdők mellett az árterek, de a parkokban vagy akár a saját kertünkben is lehet kullancs.
A kertben és a parkokban a védekezés egyik eszköze a növényzet rendszeres gondozása, a gyakori fűnyírás. Mivel a kullancsok leginkább a páratartalomra érzékenyek, a rövidre nyírt fűben kevésbé tudnak szaporodni.
A szakember azt javasolta, ha a gyerekekkel a szabadba megyünk, minden alkalommal fújjuk be őket kullancsriasztóval, és séta közben egy-két óránként nézzük át a ruházatukat, a szabad bőrfelületeiket. Otthon pedig az egész testfelület alapos végigvizsgálása szükséges.
 A Lyme-kór ellen nincsen, a kullancs-encephalitis ellen van védőoltás, s a szakember mindenkinek javasolja ennek beadatását.
 A kullancs-encephalitis kórokozója egy vírus, amely a csípéskor azonnal bekerül a szervezetbe, és vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladást okozhat, amely akár halálos is lehet.
 
Bármikor be lehet adni a védőoltást
Dr. Lakos András infektológus a műsorban elmondta: az ajánlások szerint a szezon kezdete előtt javasolt a védőoltás, de bármikor be lehet adni.
 A kullancs-encephalitis ugyan nagyon ritka betegség, kétszázszor ritkább Magyarországon, mint Lyme-kór, de a maradandó elváltozásoknak jelentős kockázata van.
 Meghatározhatatlan, hogy mennyi kullancs van Magyarországon, de a fertőzöttség arányairól elég jó adatok vannak.
 A kifejlett kullancsokban a Lyme-kór okozója akár ötven százalékban, a fiatalabb kullancsokban egy-két százalékban lehet jelen.
 A kullancs-encephalitis vírusa nagyon ritka: ezreléknyi, vagy egy a tízezerhez lehet.
 Miután több millió adag vakcinát osztottak ki, 1997 óta látványosan leesett az esetszám, évi körülbelül 300-ról 50 alattira csökkent a fertőzések száma.
 
A szakember másfél éves kortól javasolja
 
A kullancs elleni oltás hivatalosan egy éves kortól adható be, Dr. Lakos András azonban azt javasolta, másfél éves kor után adják be, amikor már véget értek a csecsemőkori oltások.
 Ahogy mondta: egy viszonylag egyszerű vakcináról van szó, biztonságos, mellékhatása gyakorlatilag nincsen.
 Az immunitással kapcsolatban a szakember azt mondta: a legújabb ajánlások szerint három oltás esetén 15 év után egyetlen védőoltást is elég beadni.
 A hivatalos oltási menetrend szerint, amely ennél szigorúbb, egy év alatt kell három ampullát beadni, majd három év, azt követően pedig öt év szünet után ismételni az oltásokat.
 A Lyme-betegségről sokkal nehezebb adatokat szerezni, mert abban nagyon sok a bizonytalanság, az orvosok számtalanszor tévednek a klinikai diagnózisban, rossz minőségűek a laboratóriumi vizsgálatok, magyarázta a szakember.
 
"A patikákban kapható Lyme-tesztek botrányosak"
 
Dr. Lakos András a patikákban kapható Lyme-teszteket botrányosnak nevezte, és senkinek nem javasolja.
 Ahogy fogalmazott: soha nem vizsgálták, hogy ezek mennyire megbízhatók, ráadásul a kullancsot határozzák meg, s ennek súlyos következményei szoktak lenni.
 Ha a teszt eredménye pozitív, antibiotikum-kezelések, laboratóriumi vizsgálatok következnek, amelyek gyakorlatilag használhatatlanok és félrevezetik mind a pácienst, mind az orvost.
 A kullancsok ötven százaléka ugyanis fertőzött lehet, de a fertőzött kullancscsípés után csak egy-két százalékban történik meg a fertőzés.
 
Így vegyük ki a bőrből
 
Dr. Lakos András hangsúlyozta: a legfontosabb, ha kullancs került belénk, azt vegyük ki úgy, hogy ügyeljünk arra, ne nyomjuk össze a testét.
 Ehhez akár cérnaszálat vagy acél kullancskiszedő csipeszt is lehet használni, a műanyag kullancskiszedő kanalat azonban nem tartja jól alkalmazható eszköznek.
 A kullancsriasztó szerek közül a szakember szerint az a leghatásosabb, amely 30 százalékos koncentrációban tartalmaz dietil-toluamidot, ennek viszont kellemetlen mellékhatásai lehetnek.
 Dr. Lakos András az eukaliptusz és citromolajat tartalmazó biokészítményt javasolja, amelynek nincsen mellékhatása.
 
Forrás: hirado.hu