facebook_page_plugin

Találkoztunk, tanácskoztunk

A Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség szakmai konzultációs napot szervezett 2016. március 5-én szombaton. A találkozó célja az volt, hogy a Somogy, Tolna, Baranya megyei természetbarát egyesületek vezetőinek találkozási, konzultációs lehetőséget biztosítsunk, s ezzel a civil munkánk során jelentkező feladatainkban útmutatót, irányadóként szolgáló ismereteket adjunk, tapasztalatot cseréljünk feladataink, gondjaink, megoldásában.

 


A nap első felében az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról),valamint a természetvédelmi törvény ( 1996. évi LIII. törvény - a természet védelméről) egyesületi tevékenységünket érintő paragrafusait idéztük fel Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt termelési vezér-igazgatóhelyettese segítségével.
Ripszám István felvázolta a tervezett együttműködési megállapodást is, amelyet egyesületeink és az erdészet – az erdő védelmében – fog kötni, s amely érinti teljesítménytúráink, rendezvényeink engedélyeztetési folyamatait. Előadásából megismerhettük a jelenleg domináns erdőkezelési módokat, s példákkal szemléltette az erdőben található jelek, táblák, jelzések ideális elhelyezését, s vetített képeiből a rossz megoldásokra is láttunk példát.
A délelőtt második felében az MTSZ munkatársai: Tassy Márk, Szőke Viktor, Stramszky Judit és Széles Csongor voltak segítségünkre abban, hogy megismerjük a jelen vezetőséget. A fórumon kölcsönösen elmondtuk problémáinkat, gondjainkat, javaslatainkat, kéréseinket. Mindezt a munka jobbítása, a kommunikáció javítása, a szervezet működésének hatékonyabbá tétele érdekében. A hozzászólásokban szó esett a kommunikációs problémákról, a pénzhiányról, a pályázatokról, az évek óta meg nem oldott feladatokról (oktatási tananyag, jelvények hiánya, vándortábori mozgalmak újraélesztése, turistaházak helyzete stb.).

A szakmai napot kiemeltük a hétköznapi munkánk színteréről. A NEA 2015-ös szakmai pályázatán elnyert összeg segítségével a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság legutóbbi beruházásának helyszínén, Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban tarthattuk összejövetelünket, amelyen a három megyéből 48-an, s az MTSZ részéről négyen vettek részt.
A délelőtti tanácskozás után a szaporcai tájház lelkes munkatársai finom ormánsági ételekkel kínáltak bennünket. Így: a kőtött leves, töltött káposzta (amit itt szármátnak mondanak és nem rizzsel, hanem kukoricakásával készül), langalló és túrós béles. A finom ételeket aztán felfedeztük a kiállításon is, a lapozható szakácskönyvben, úgy hogy fotóinkon magunkkal is hozhattuk a recepteket.
A Látogatóközpont munkatársai Wágner László vezetésével biztosították, hogy megismerjük az igényesen kialakított házat,az érdekes megoldásokkal, interaktív feladatokkal is gazdagított kiállítóteret, s hogy sétát tehessünk a (az idő szorításában sajnos csak a rövid) tanösvényen. Sétánkon a tavasz jeleivel is ( fűzfa-barka, ibolya, duzzadó rügyek a fákon, cserjéken) találkoztunk. Wágner Laci nagy tudásról, elkötelezettségről árulkodó, érdekes részletekkel is tarkított hiteles vezetése igazi természetjáró élményt biztosított. A tanösvényről a majornál értünk vissza, s megismerkedtünk a major állataival, a lovakkal, szamarakkal, mangalica sertésekkel, juhokkal, majd - egy csoportkép elkészülte után - buszra szálltunk, s még kitérőt tettünk Kórós felé. Az Ormánság festett kazettás templomai közül a kórósi az egyik legértékesebb, legszebb, a 18. század végi hangulatával, növényi motívumokkal díszített festett kazettáival.
Bár egész napot töltöttünk e szép helyeken, mégis hazafelé buszozva, a lemenő nap sugaraitól vörösre festett égboltban gyönyörködve arra gondoltunk, hogy igazán érdemes visszatérni, s még több időt eltölteni e –valóban természetes- környezetben.
Talán így lesz. Az elköszönő somogyi, tolnai, baranyai résztvevők búcsúszavaiból erre következtethetünk. Mi, baranyai természetjárók biztosan visszatérünk, már ezen a tavaszon.
A fontos dolgokkal való foglalkozásunk, munkánk törvényi megalapozottságának megismerése, a Magyar Természetjáró Szövetség további munkájához való kritikus, de segítőkész hozzáállásunk, s a jelenlévő MTSZ munkatársak nyitottsága, fogadókészsége optimizmusra ad okot. Szép napunk volt, köszönet érte minden segítőtársnak, minden érdeklődő résztvevőnek!
Programunk a NEA támogatásával valósult meg.

Ezen kívül segítőtársaink voltak:

tamogatok


Tóth Klára