facebook_page_plugin

Megtartottuk közgyűlésünket

Február 13-án esős, borongós időben gyülekeztünk a Pepita Kultúrtérben, hogy, értékeljük, összefoglaljuk a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2015-ben végzett munkáját. A meghirdetett időpontban ( 9 órakor) határozatképes volt a közgyűlés, minden tagszervezetünk jelen volt, vagy képviseltette magát. 13 tagszervezetünk vezetői (20 mandátum), s 50 vendég töltötte meg a barátságos környezetben lévő, üvegfalú földszinti helyiséget.

Vendégeink között a tagszervezetek tagjait, túravezetőket, a Somogy és Tolna megyei Természetbarát Szövetség vezetőségét (Balázs László, Dománszky Zoltán,Jakab Albert, Bischof Tamás), a Pécs városi Természetbarát Szövetség elnökét (Bota János)a Pécs Városi Természetbarát Bizottság képviselőjét (Földes Béla), a túravezetőképző tanfolyamunk hallgatóit, és a munkánkat segítő barátainkat üdvözölhettük.

 

 

Az idő, amit át kell fognunk: 365 nap, 52 hét és számtalan természet közeli élménnyel telt óra. Rendezvényeink, nyílt túráink, átfestett turistaútjaink, karbantartott jelzéseink terén igen pozitív a mérleg, anyagi forrásaink, bevételeink terén igen szegényes. Csak a lelkes, munkaerejét, idejét és sokszor anyagi forrásait is feláldozó önzetlen tagságnak köszönhető, hogy az egyre csökkenő támogatások, pályázati források mellett ennyi értékes, közhasznú munkát tudunk eredményeink között felmutatni. Szöveges beszámolónkat és a gazdasági eredményeket mutató táblázatunk ismert volt a tagság számára, így a napirendi pontokkal elég gyorsan haladtunk.

Az alapszabály módosításában a bírósági hiánypótló végzés volt iránymutató, mégis meg-megálltunk egy-egy módosításnál, megütközve azon, hogy mennyire bonyolulttá vált korunk e tekintetben is. Többek között az a paragrafus igényel még mindig komoly figyelmet, hogy a szövetség, mint civil szervezeti forma nem engedi meg, hogy természetes személyek csatlakozhassanak hozzá. Így még jobban kell támaszkodnunk a hozzánk csatlakozó egyesületek, civil csoportok tagságára, ha feladataink ellátásához keresünk segítőtársakat.
Izgalmas hozzászólásokat hallottunk az Egyebek címszó alatt elhangzottak között. Az MTSZ legutóbbi Választmányi ülésén közreadtak néhány grafikont, mutatót az elmúlt 4 év statisztikai adattárából. Ezeket levetítve tekintettük meg a baranyai szervezettség mutatóit, a korfát, amely ábrázolja a szövetségben MTSZ tagkártyával rendelkezők életkori eloszlását (az idősebb korosztály képviseli magát nagyobb számban) ,a növekvő kéktúrás érdeklődést, a Turista Magazin kedveltségét stb. Az adatok láttán megfogalmazódott bennünk, hogy az MTSZ minden statisztikáját a tagkártyát kiváltó természetjárók adatai alapján készítettek. Ezért javasoltuk tagszervezeteinknek azt, hogy próbáljuk meg növelni a kiváltott kártyák számát, nem utolsó sorban azért is,mert a megyei szövetség az elvégzett éves munka részletezését tartalmazó beszámoló után, a kártyák száma alapján kap támogatást (500Ft/fő) az MTSZ-től.
Szóvá tettük az MTSZ tagkártyák létesítésével, érvényesítésével kapcsolatos –még mindig aktuális – nehézségeket (Őri Zsuzsanna) és megfogalmaztuk azt, hogy a részvétel az MTSZ rendezvényein lehetővé teszi a problémák ottani, közvetlen felvetését. Felajánlottuk a tagszervezeteknek a segítséget (költségtérítést) az utazáshoz (Tóth Klára).
Helyi problémáink sorában a teljesítménytúrák engedélyeztetési eljárása és felelősség vállalása témában tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt képviseletében. Bejelentette azt, hogy a március 5-ére tervezett konzultációs napra kialakítja az erdészet a megállapodást. Arról is szólt, hogy a Mecsekerdő Zrt-nek hamarosan újból lesz lehetősége a helyi turisztikai fejlesztést célzó pályázatban közreműködni, ezért kérte a jelenlévőket, hogy ötleteiket, javaslataikat küldjék el neki.
Március 5-ére szakmai konzultációs napokat szervezünk azért, hogy a munkánkat meghatározó aktuális törvényekkel, szabályzókkal tisztában legyünk, s egységesen járjunk el teljesítménytúráink rendezésekor. A tanácskozásra a DDREGTSZ sikeres pályázatának köszönhetően Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban kerül sor, s Somogy, Tolna, Baranya megye egyesületvezetői vesznek részt rajta (Tóth Klára).
Balázs László, a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke tájékoztatta a közgyűlés résztvevőit a Dél-dunántúli Piros Túra igazoló füzete megújulásáról, a tervezett közös vándorlásról (aug-6-21-ig). Ígérte, hogy hamarosan a végleges kiírást is elküldi.
Jakab Albert, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagja, a Demeter Egyesület, mint rendező szervezet elnöke szólt a május 6-7-8-ára tervezett regionális turisztikai találkozó programjáról, s egyben meghívta a Baranya megyeieket a találkozóra, amelyen túrák, buszos program, és baráti találkozó várja a cseresznyéspusztai erdei iskolába érkezőket.
Bischof Tamás, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagja hozzászólásában elmondta, hogy sajnálattal tapasztalja, hogy csökken a tájékozódási túraversenyek száma , pedig ez a természetjáró tevékenység mindig vonó a fiatalok számára. Eszköz lehetne ez a fiatalok arányának növelésére a szövetségben.
Bota János, a PITE és a PVTSZ elnöke szintén a fiatalokat hiányolta a szövetségi tagságból , s egyben bemutatta a Mecseki Turista Kártyát, amelyet pályázati forrás segítségével közre ad (500db-ot) a megye teljesítménytúrázói számára. A kártya egyszerűsíti a teljesítménytúrák adminisztrációs feladatait. Kártyaleolvasót is a rendezők rendelkezésére bocsátanak.
Ezután az elismerések átadására került sor. Jancsi Attila, a BMTSZ Minősítési Bizottsága elnöke ismertette a 2015-ös év pontszámait, s okleveleket adtunk át a kategóriák első 3 helyezettjének.


A pontversenyre az alábbi egyesületek adtak le adatokat:

 

Dráva Természetbarát Sport Egyesület
Hétdomb Természetbarát Egyesület
Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület
Pécsi Orvos-Egészségügyi Sportkör

Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub
Tenkes Természetbarát Egyesület

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

2015. évi túrapontversenye

Tapasztaltabb korosztály, hölgyek

            Név                                                                       pont                           Egyesület

1.         Simon Attiláné                                                      4380                            PTKK

2.         Feketéné Móró Erzsébet                                        2939                            Hétdomb TE

3.         Biros Béláné                                                         2840                            Hétdomb TE

4.         Müller Éva                                                            2028                            PTKK

5.         Kolin Edit                                                              1956                            Dráva TSE

6.         Odor Erzsébet                                                       1836                            Hétdomb TE

7.         Sisák Tiborné                                                        1732                            Hétdomb TE

8.         Takácsné Jakabos Laura                                       1636                            Hétdomb TE

9.         Várnainé Meng Hajnalka                                        1255                            Dráva TSE

Tapasztaltabb korosztály, urak

            Név                                                                       pont                           Egyesület

1.         Kapitány Albert                                                      1864                            Hétdomb TE

2.         Nagy Balázs                                                          1807                            POEÜ

3.         Jancsi Attila                                                           1506                            Dráva TSE

4.         Miklovich József                                                    1060                            PTKK

Fiatalabb korosztály, hölgyek

            Név                                                                       pont                           Egyesület

1.         Kovács Beáta                                                        7587                            PITE

2.         Mayer Krisztina                                                      3920                            Tenkes TE

3.         Kühár Zsuzsanna                                                   2716                            Hétdomb TE

4.         Miklovich Csilla                                                      2225                            PTKK

5.         Simon Szilvia                                                         1284                            PTKK

Fiatalabb korosztály, urak

            Név                                                                       pont                           Egyesület

1.         Pető Sándor                                                           8606                            PITE

2.         Hofmann Ákos                                                       2069                            PITE

3.         Szutor András                                                        1154                            PTKK

 

A továbbiakban az egyesületek és elnökségünk javaslatai alapján odaítélt elismeréseket adtuk át azoknak, akik egyesületük életében, szövetségi szintű tevékenységben, pályázataink megvalósításában, közös feladatainkban rövidebb – hosszabb ideig a segítségünkre voltak, együtt dolgoztak velünk, példát mutattak a közösség hasznára végzett természetbarát, természet-és környezetvédelmi munkában. A Pécsi séták – pécsi források c. pályázat két túravezetőjének, Baranyai Pálnak és Baumann Józsefnek a sétákról készült fotók zenével kísért sorozatát tartalmazó CD-t adtuk át- emlékül és köszönetünk jeléül. Az összeállítást Nagy Balázs készítette.


A turistabakancsot ábrázoló, köszönetünket megfogalmazó emlékplakettet a következő turistatársainknak adtuk át:


Appelshoffer Józsefné (Hétdomb Te )
Balassáné Csetényi Éva (Tenkes SE)
Baranyai Pál
Háber Jánosné (Ifjúsági Unió)
Jankai István (BMTSZ Nyugdíjas Szakosztály)
Kovács István (Szent Imre Iskolai Sportkör Természetjáró Szakosztály)
Kovács Viktória (Ifjúsági Unió)
Légrádi Kitti (Ifjúsági Unió)
Mérő Andorné (BMTSZ Nyugdíjas Szakosztály)
Soós Zoltán (Dráva TSE
Stranszky Istvánné (Hétdomb TE)

Az idei ARANYBAKANCS-DÍJ-at

Biki Endre Gábor (Mecsek Egyesület) és


TECA MAMA (Martonné Horváth Teréz) vehette át.


Biki Endre a Baranyai-dombságban és a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztályában végzett több éves lelkes fejlesztő és szervező munkájáért, Teca Mama pedig a több évtizedes, a természetjáró rendezvényeket ,és a természetbarátokat támogató tevékenységéért érdemelte ki szövetségünk legmagasabb elismerését.

Ezután még Strasser Péter bejelentette, hogy 6-8 fős kis csoportunkkal dolgozunk a Mecsek Természetjáró Kalauza újabb kiadásán, melynek megjelenése május végére várható.

A közgyűlés végén köszönetet mondtunk minden résztvevőnek, minden munkálkodó természetjárónak, megjelent vendégeinknek, s a Szabó-Dalecker Ibolya és a Mecseki Kóborlók által készített szendvicsekkel és a kedves turistatársaink által hozott finomságokkal (ideértve a süteményeket és Balog Árpiék Siklós-hegyi nedűit is) teli asztalokhoz invitáltuk őket, s baráti beszélgetéssel folytatódott a találkozó.

Tóth Klára