facebook_page_plugin

65 éves a komlói szervezett természetjárás

Bensőséges,családias hangulatú órákat töltöttem el a múlt hét végén Komlón, ahol a helyi, szervezett természetjárás 65. évfordulója tiszteletére jöttek össze a Hétdomb Természetbarát Egyesület hívására a természetbarátok.
A Közösségek Házában tartalmas, igényesen megrendezett kiállítás várta a vendégeket, s az egyesület tagjait. Órákat is eltölthettünk volna a tablókon, vitrinekben kiállított fotók, tárgyak böngészése közben, de a színházba tervezett előadás és a baráti összejövetel is előttünk állt még, így 16.30-kor Polics József, Komló város polgármestere köszöntője nyitotta meg a rendezvényt. Megnyitójában elmondta, hogy szerencsés az a város, ahol ilyen civil szervezetek működnek, s segítik a városlakók szabadidejének értelmes eltöltését, egészséges életmódját. Mondanivalója végén virágcsokorral köszöntötte az egyesület vezetőjét, Őri Zsuzsannát.

 



Wass Albert gyönyörű gondolatai következtek Szabó Józsefné, Margitka tolmácsolásában a Mese az erdőről c. írásból.

„Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted egy rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett.
Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt is az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod: surrannak, matatnak itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniük kell.
A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündér les rád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e? Azoktól félnek.
De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen rád kacagnak. De akkor már a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről.”


Mi, természetbarátok ismerjük, túráinkon gyakran átéljük a mesebeli pillanatokat.
Magam, a baranyai természetjárók képviseletében elmondtam, hogy jó érzés egy 6 és fél évtizede a természetjárást segítő ügy mellé állni. Megemlékeztem a kezdeti évekről (1950- Szakszervezet Természetjáró Szakosztály, 1960- Május 1. Művelődési Ház Természetjáró Csoportja,1963- Komlói Bányász Term.járó Szakosztálya),s a születésnapi összegzésből idéztem néhány nevet, akik Komló városában népszerűsítették és ma is népszerűsítik ezt az egészséges, testet-lelket építő sportot: Radó Pál,Földes Lipót,Kelemen Sándor,Selényi László,dr Varga Ferenc,Lafferton Henrik,Horzsa Sándor,Perleczki József,Tóth József,Eperjesi Ernő,Király László,Strasser Péter Köszöntöttem azokat, akik a komlói természetjárást ma képviselik: a Hétdomb Természetbarát Egyesület vezetőjét Őri Zsuzsannát, s lelkes tagjait. Gazdag túraprogramjuk, közösségi életük,a megyei nyílt túraprogramban vállalt szerepük, az országos rendezvényeken való részvételük, a Vörösfenyő kulcsosház kezelése során végzett munkájuk, a hagyományokra, elődökre tisztelettel emlékező programjaik, a bányásztörténeti emlékek megőrzése érdekében végzett munkájuk elismerésre méltó. Mindezek alapján az ünnepi pillanatokban, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség képviseletében elismerő oklevéllel köszöntöttem komlói turistatársainkat.
A kiállítás gazdag anyaga még sokáig ott tartott volna bennünket, hisz számtalan esemény, túra,program szép pillanatait megörökítő képet, tárgyat,kitűzők sokaságát, az ország különböző helyszínein tett kirándulások emlékeit találjuk az értékes anyagban, s külön vitrin emlékezik meg a már nem élő tagokról.
Az ünneplés a színházban folytatódott, ahol Őri Zsuzsanna , a „születésnaposokat köszöntő” és köszönő kedves gondolatai után természetet szerető komlói zenebarátok adtak műsort, változatos tartalmi és formai megoldásokkal. Nagyon gazdag érzelmi töltése volt a műsorszámoknak, sok-sok komlói kötődéssel. A közel két órás műsort feszült figyelemmel kísérte végig a jubileumi rendezvény minden résztvevője.
Hargitai Réka és Zsula Ákos (Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola) az est folyamán többször is számot adott a zenei képzésük során elért szép eredményekről.
Tóth Ferenc Liszt -díjas karnagy előadása (A zene és a természet kapcsolata) számos bizonyítékát adta –zenei szemelvényekkel való illusztrálással- a zene és a természet kapcsolatának.
Azután Tóth Gábor zenetanár (Nomád zenekar, 40+ zenekar, Komlói Pedagógus Kamarakórus) Mozart C moll szonátájával és improvizációval köszöntötte a jubileumot.
Drahos Evelin, komlói születésű operaénekes, majd Schmidt Bálint zongorajátéka gazdagította a műsort.
Papp Attila – énekes, dalszerző(CS.Í.T. zenekar) akusztikus gitárral kísért dalai(A készülő „Életem szilánkjai” lemezéről:- Sárga Holló- Szállnék- Gondolj rám), kiemelkedően a Republic: Erdők közepén járok című dala „szívünkből szólt”.
Befejezésül Deáky Márton tárogatón,Schmidt Bálint harmonikán,Deáky Máté bőgőn előadott kalotaszegi összeállítása és Papp Cecília bözödi dalai és a Járom zenekar Szatmári összeállítása bizonyította, hogy a természet és a zene szoros kapcsolatából sok-sok gyönyörű dolog születhet, számtalan érzést, gondolatot ébresztenek.

A szép estét családias hangulatú fogadás zárta. A tagok által készített finomságok, szendvicsek, sütemények ,a díszes, stílusos finom torta társaságában folytatódott az emlékezés, az örömünnep.
Tóth Árpád Köszöntő c. versének aktualizálásával köszöntöttem és kívánok minden jót ezúton is a komlói természetjáróknak:


„még sok-sok 65 évet
Érj meg, virulj, légy fénylő, tiszta, nagy,
Köved közt lüktessen az ifju élet

Ezer meleg szív, ezer büszke agy”


Jó volt néhány órára az élet zajos oldaláról, a napok óta tartó zivataros, szomorú őszi időből e „szelíd szigeten” eltölteni néhány órát. Akinek még van lehetősége, kedve szemlélődni a kiállítás gazdag anyagában, november 5-ig teheti ezt meg a Komlói Közösségek Házában.

Tóth Klára