facebook_page_plugin

Új kilátóval gazdagodott a Mecsek!

Erre az esetre igazán illik, hogy az égiek is megtisztelték a nagyszerű eseményt, ugyanis június 9-én, kedden az előre jelzett viharnak csak az ünnepi esemény utáni vendégeskedés idején kezdtek a jelei (inkább- hallatszani, mint) látszani. A távoli dörgés, no és a mobiltelefonokon érkező jelentések szerint Pécsett már jéggel vegyes eső esett. Itt, a Kövestetői Vendégház árnyas fái alatt kellemes volt a hőmérséklet, lágy szellő lengedezett és kellemes volt a társaság is. A közeli tisztáson 10 órakor kezdődött az az ünnepség, amelynek során –hosszú évek után- újra kilátót avattunk a Mecsekben. A Baranya Vadászkürt Együttes és a hosszúhetényi, komlói fiatalok kedves műsora után Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Nagy Csaba, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke és Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója (az eredményeket taglaló és köszöntő szavak után) vágta át a szalagot a gyönyörű kilátó feljárata előtt.

„Az új kilátó 458 m magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában. A névadó Kövestető csúcs (460 m) ettől a ponttól nyugati irányban 500 méterre található. 5 kilométer távolságban áll a Zengő, mely 682 méter magas csúcsával a Mecsek legmagasabb pontja. A helyszínválasztás tudatos, a környék a természetjárók kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal vezet keresztül rajta: a közelben halad a Skóciai Szent Margit zarándokút és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, illetve a Hármashegy vonulatán átívelő zöld kereszt turistaút. Innen néhány kilométernyire keletre vezet a Hosszúhetényen és Pusztabányán is áthaladó Üvegesek útja. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrához kapcsolódó érdekesség, hogy az Országos Kéktúrával (amely Európa első hosszú távú turista útja) és az Alföldi Kéktúrával együtt alkotják az Országos Kék Kört, melynek teljes hossza 2540 km. Ezen útvonalak több szakasza is része az európai hosszú távú túraútvonalaknak.

A Kövestető-kilátó adatai: magassága a csúcsig 24 m, szerkezete fa, ragasztott fa acél kapcsoló elemekkel. A kilátó szintjén állva 14,6 m magasról tekinthetünk körbe: láthatjuk a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón keresztül a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területet és a Nyugat-Mecsek nagy csúcsait: a Misinát és a Tubest is. A hatszögletes, csigalépcsős, fedett sátortetős fa kilátót Szabó Péter okleveles építészmérnök tervezte.”(www.pecsma.hu)

Most kicsit párás volt a levegő, de a 74 lépcső megtétele után így is nagyszerű látvány tárult elénk. A kilátóban ismertető táblák segítik az eligazodást a felső szintről látható csúcsok beazonosításához. A közeli területen tanösvényt is kialakított a Mecsekerdő Zrt. Jó érzés volt körbesétálni is a kilátót. A fonolit-bánya felőli oldalon fakorláttal kerítették be az építők a területet. Padok, asztalok segítik a kellemes erdei időtöltést. Az avatás után erdei ebéd következett, aztán még egy újfajta közlekedési eszköz kipróbálására is vállalkozhattak a bátrabbak.

Szép nap volt, s még sok szép nap következhet e gyönyörű környezetben!

Ebben bízva kívánok jó túrákat, tiszta időt, eredményes nézelődést!  

 

Szöveg: Tóth Klára, képek: Baumann József