facebook_page_plugin

Elérkezett a medvehagyma-szezon

medvegyagyma

Sokaknak a tavasz a Mecsekben egyet jelent a medvehagymával. A hó elvonultával sok helyen tömegével bújnak elő az avar közül sötétzöld levelei. Az Allium ursinum tudományos névvel illetett növény az egyszikűek osztályába, azon belül az amarilliszfélék családjába tartozik. Egész Európában megtalálható, Magyarországon is több középhegységben él. Mindenhol az üde gyertyános-tölgyesek, bükkösök növénye, ahol sokszor már március közepén megjelenik, majd áprilisra zöld szőnyeggel vonja be az erdő talaját. Virágzása is nagyon látványos. A levelek ölelésében fehér hagymavirágot növeszt. A medvehagyma virágzása nagyon szép természeti jelenség.


Minden természetkedvelőnek kötelezően ajánlott látnivaló. Több érzékszervünket is megdolgoztatja a jelenség, hiszen a szemünknek gyönyörű látványt ad a virágzó medvehagyma tenger , az orrunkban pedig felejthetetlen emléket hagy a mindent beborító hagymaillat.


A medvehagyma azonban nem csupán e miatt népszerű elsősorban. Hagyma volta nemcsak küllemében, de beltartalmában is megnyilvánul. Kiváló tápértékű növény. Leveleit előszeretettel fogyasztják nyersen és különböző ételekben elkészítve egyaránt. Gyűjteni a virágzás előtti időszakban szokták. Mindenkinek fontos tudnia, hogy a gyűjtést milyen keretek között végezheti. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen, engedély nélkül csak saját szükségletre elegendő mennyiséget szabad gyűjteni. Ez nem haladhatja meg a napi 2 kg-ot. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez a terület kezelőjétől engedélyt kell beszerezni. Az 1996. évi, a természet védelméről szóló LIII. törvény értelmében védett természeti területen bármely növény gyűjtése, a legkisebb mennyiségben is engedélyhez kötött. Ezek alapján a medvehagyma legismertebb élőhelyén, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben (Lapis, Remete-rét, Szárazkúti pihenő, stb.) a medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött. A szükséges engedélyek a következő szervektől szerezhetők be a térségben:

 

Védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
- Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
- Mecsekerdő Zrt. erdészetei
Nem védett természeti területre vonatkozó gyűjtési engedély:
- Mecsekerdő Zrt. erdészetei

 

Völgyi Sándor természetvédelmi őr
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság