facebook_page_plugin

Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel!

Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése!

medvehagyma3

 

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinekmegfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül.

Ennek mértéke nem haladhatja meg naponta a 2 kg/fő-t.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni 20.000 Ft/hektár+áfa áron. (A részletes utasítás ide kattintva olvasható.)
Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Baranya megyében a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség) engedélyével lehetséges. A természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata. A Mecsekerdő Zrt. védett területre szóló gyűjtési engedélye csak abban az esetben érvényes, ha a gyűjtő megszerezte a zöldhatóság által kiadott engedélyt is.

Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, az erdészek a törvényes eszközökkel fellépnek.