facebook_page_plugin

Kiváló orchideás év

Az idei időjárás kedvezett az orchideáknak, erről írt Nagy Gábor a DDNP októberi hírlevelében.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az idei érdekességek közül három új ritkasággal is találkozhattam. Még július elején végigjártam a Tubes alatti szokásos virágnéző sétámat, akkor találtam rá a Janka sallangvirágra. Érdekesség, hogy ezt a hazai virágot sokáig a krími és a Közép- és Délkelet-Európában élő bíbor sallangvirággal azonosították, csak nemrégen derült ki, hogy két különböző fajról van szó.
Augusztus 30.-án Abaligeten találtam véletlenül egy tő őszi füzértekercset. Ezután végigjártam az Abaligeti legelőhöz hasonló száraz gyepes réteket, így bukkantam rá a cserkúti vízmű területén és a Hosszúhetényi Nagymezőn is újabb példányokra. Érdekesség, hogy a Nagymezőre tartva találkoztam Bodó Jánossal, a DDNP természetvédelmi őrével, akihez ez a terület tartozik. Meséltem neki az Abaligeten és Cserkúton talált ritkaságról, mondta, hogy itt ilyen nincs, csak Óbánya környékén láttak valamikor. Utólag ő is meglepődött, hogy itt is van.


Aztán szeptember 24.én kaptam a hírt, hogy egy gombászó hölgy talált egy érdekes virágot Bükkösd környékén. Kiderült, hogy az úgynevezett szellemorchideáról van szó, ami sohasem nő ugyanazon a helyen a következő évben. A fonák bajuszvirágból évente csak néhány példányt találnak. A pontos helyleírás alapján Endrédi Marikával kerestük meg a ritkaságot (Marika orchideafestményei tavaly a Természettudományi múzeumban voltak kiállítva).

Szöveg, képek: Jónás István