facebook_page_plugin

„Őszi Mecsek” természetismereti túraverseny

oszi turaverseny

2014. október 18-án közel negyven lelkes diák vágott neki az „Őszi Mecsek" túraversenynek, melyet a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség rendezett, 5-8. osztályos tanulóknak. A versenyre Bicsérdről, Komlóról, Mindszentgodisáról, Pécsről és Szabadszentkirályról érkeztek csapatok.

 

 Éger-völgyből, Teca mama vendéglőjétől indult a verseny az Éger-völgy – Farkas-forrás – Négybarát-forrás – Fenyves-forrás – Patacsi- mező – Cinke tanya emlékkő – Vörös-hegy – Éger-völgy útvonalon.

 

 

Az előző napok esőzései után gyönyörű, napsütéses időben járhatták végig a 8 km-es távot a csapatok, az erdő alig volt sáros. Az útvonalon a leírásban szereplő kérdések megválaszolása mellett öt állomáson kellett a versenyzőknek különböző feladatokat megoldaniuk: távolságmérés, forrás vízhozamának mérése, tájékozódási feladatok, fafajok meghatározása, rejtvény és „Mecsek-totó" szerepelt a feladatokban. Természetesen az első számú feladat az útvonalon való végighaladás volt. Részletes útvonalleírás és kinagyított térképrészlet állt a csapatok rendelkezésére, valamint az elágazásokban szalagozás is segítette a tájékozódást. Ennek ellenére több csapatnak sikerült „félremenni", és kisebb-nagyobb eltévedéseket „elkövetni", melyek elsődleges oka a figyelmetlenség volt.
Végül is mindegyik csapat szerencsésen megérkezett a célba, ahol Teca mama vendéglőjében zsíros kenyérrel és citromos teával, amolyan igazi „turista vendéglátással" vártuk őket. Valamennyi résztvevő a célba való beérkezéskor egyből bemutatta a „csokipapírt", azaz annak a Balaton szeletnek a csomagolását, amelyet a Cinke-tanya emlékkőnél kaptak. Ennek elmulasztása 5 pont levonást jelentett volna!
A feladatlapok kijavítása után következett a várva várt eredményhirdetés. Az első három helyezett csapat oklevelet és serleget vihetett haza, az első hat helyezett csapat tagjai tárgyjutalmak közül választhattak (könyvek, kulacsok, kulcstartók, elemlámpák), de minden résztvevő, a versenyző gyerekek és a kísérő tanárok is kaptak emléket: névre szóló emléklapot, valamint az „Őszi Mecsek 2014" túraverseny jelvényét.

Eredmények:


1. Mecsek gyöngyei, Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Glück Krisztina – Koch Máté – Petrovszki Réka – Rónaki Nina);

2. Felfedezők, Zsigmond Király Általános Iskola, Szabadszentkirály (Éva Balázs -  Orsós Milán -  Pártos András);

3. Erdőjárók, Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Benkő László – Gergely Viktória – Schneicher Bernadett – Véber Melani).

 

A résztvevők közül sok kisgyerek első alkalommal vett részt ilyen versenyen, számukra ez a nap a tapasztalatszerzés, és az első „önálló" erdei élmények napja volt. Reméljük, hogy az itt szerzett élmények további lendületet adnak nekik a természet és a természetjárás megszeretésében.
Végül köszönetet természetbarát társaimnak, akik a rendezvény sikeres lebonyolításában közreműködtek: Baumann József; Baumann Józsefné, Ági; Jancsi Attila; Pető Kristóf; Sipos Imréné, Erzsike; Strasser Éva; Strasserné Csapó Ilona; Szőke Lászlóné, Irénke; Tóth Klára, és nem utolsó sorban Teca mama, aki a vendéglőt – igazi, a tőle megszokott turistabarát módon – a rendelkezésünkre bocsátotta.

Strasser Péter rendező

Baumann józsef képei:

 

 

Tóth Klára képei: