facebook_page_plugin

Régiós találkozó Kárászon

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS TERMÉSZETBARÁT TALÁLKOZÓ KÁRÁSZON

„A már Tolna felé szelídülő baranyai hegyek közé szorult falu úgy bukkan elő a dombok és erdők közül, mintha egyenesen szelíd népmesék ölében ülne."-írja Kárászról Török Sándor meseíró a '30-as évek derekán.

Az alig 300 lelkes település a Kelet-Mecsekben, a Baranyai-Hegyhát és a Völgység szelíd dombjainak találkozásánál fekszik. A település a régmúltban és a jelenkorban is gyakran töltött be kezdeményező szerepet. Itt működött a magyar természetvédelem egyik kezdeti megnyilvánulása, az Első Magyar Fészekodúgyár.

E század harmincas éveiben itt ringott a magyar falusi vendégfogadás bölcsője, melynek köszönhetően ma is több vendégház és számos program várja a szálláskeresőket."

Erre a helyre és környékére hívjuk a hagyományos régiós turistatalálkozó résztvevőit.

 

A találkozó ideje: 2014.július 18-19-20-án


Helye: Kárász és környéke (bázis a kárászi faluház)


Programterv 18-án, pénteken:

13.00-15.00-ig: Beérkezés, regisztráció, szállás elfoglalása
15.00-19.00-ig: Faluséta I.(almalé-feldolgozó üzem, vízimalom-múzeum stb.)
19.00: vacsora, majd kötetlen beszélgetés


19-én, szombaton:

8.00-kor reggeli 

9.00-től:
1. lehetőség: Autóbuszos kirándulás a Völgységi-patak völgyében megbújó falvak nevezetességeihez:
• Magyaregregy (Márévár, Arnold-ház -Szentkút)
• Vékény (Tóth-malom, harangláb)
• Szászvár (Kiss György szobrászművész kiállítása,Bányászati kiállítás,borház stb)
• „Kitekintés" Alsómocsoládra (Európa-park, Sztankovánszky-kastély,arborétum)
2. lehetőség: Gyalogtúrák (8-10 km) helyi túravezetőkkel a környéken: Máré-vár,Iharos-kút-Vörösfenyő-kulcsosház, Kárász, vagy Magyaregregy-Leánykő-Magyaregregy
Ha az időjárás kedvez a gombák növekedésének, a programban gomba-kereső túra is lesz.
19.00-től vacsora, majd Bank László ( Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportja elnök) előadása „Helyi jelentőségi természetvédelmi területek Baranya megyében" címmel
20-án, vasárnap:

8.00-kor reggeli
9.00-13.00-ig Faluséta II. –helyi vezetővel (templom, méhészet, Mese-kert, Mezei Ottó fazekas műhelye stb.)
13.00-kor ebéd
14.00-től hazautazás


A programon való részvétel költsége 10000 Ft.


Ellátás: szállás falusi vendéglátás keretében családi házaknál (A falu kicsi, a szállások kb. 300 méteres körben helyezkednek el. A jelentkezésnél kérjük feltüntetni, ki kivel szeretne egy szálláshelyen lenni.)
Étkezés: 2 reggeli, két vacsora, egy ebéd
Egyéni egyeztetés alapján a Vörösfenyő kulcsosházban is lehet szállást igényelni. (Ez a hely a hegyen, a falutól kissé távolabb van)
Jelentkezés: Tóth Kláránál (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 0620/527 8913, este: 72/254-519)
Jelentkezési határidő: június 15.

A jelentkezéseket visszaigazoljuk. A résztvevők számára a fizetés módját, a véglegesített programot, az étkezési kínálatot elküldjük. Egyéni igényeket (pl.vegetáriánus étk.) kérjük jelezni.

„Hegyre fel, völgybe le. Dombon, réten át, horgosok-források mentén, kis falvakat érintve. A múlt egy törékeny darabja még itt fellelhető. Rakd a tarisznyádba Vándor, és őrizd meg emlékként! Búzatábla mosolyát, patak csörgedezését, erdők-mezők sóhaját,hegyek-völgyek bölcsességét. Jól jöhet e kincs melegsége a hideg, téli hónapokban..."

E gondolatok (a Mecsek-Völgység-Hegyhát Útikönyv-ből valók) jegyében hívunk, várunk mindenkit szeretettel a találkozóra!
A rendező Baranya Megyei Természetbarát Szövetség képviseletében

Tóth Klára
elnök
Pécs,2014.május 29.