facebook_page_plugin

Részlet az Ordas tanya naplójából

2014. május. 9-10-11. Mátrakeresztes forrásfelújítás.


Turista barátaink kérésére utaztunk Mátrakeresztes-re, hogy felújítsuk a turistaház szomszédságában lévő Hidegkút-forrást.

Szorgos munkával jó társaságban, szép környezetben eredményes munkát végeztünk. Kitisztítottuk a két foglalómedencét, a vas víztartályt, kicseréltük a forrás kifolyójához vezető csövet, és kőfallal megerősítettük. A bolygatott medencéket, csöveket fertőtlenítettük. A felszíni időszakos fakadó vizeket dréncsővel elvezettük a forrásmezőtől.

 

Kétnapi munkával megújult a turistaház vízellátását biztosító forrás. Az időjárás kegyes volt a munkák ideje alatt, de a hazautazás reggelén leszakadt az ég és nagy cseppekben szakadni kezdett az eső.

Kriston Barnabás és felesége Magdi vállalták, hogy a zuhogó esőben legyalogolnak két kilométert a meredek úton Mátrakeresztesre. Sajnos a terepjáró megtelt a szerszámokkal, anyagokkal, hátizsákjainkkal. Csak a két „bicebócának" Áginak és nekem maradt hely a szűk vezetőfülkében.

A sáros, csúszós út miatt a terepjárónak kerülő úton kellett lejuttatni bennünket a faluba. Lepakolva a kocsma fedett kerthelyiségébe vártuk meg barátainkat, akik bőrig ázva érkeztek meg egy óra múlva. Szerencsére volt váltó ruhájuk, cipőjük, melyet felvéve már kellemesebb volt a közérzetük. Az eső lassan elállt és pipáló hegyek lábai mellett haladtunk Pécs felé.


Baumann József, Baumann Józsefné, Kriston Barnabás, Kristonné Kenderik Magdolna