facebook_page_plugin

2013. május 209. szám

BMTSZ logokicsiMECSEK HÍRADÓ

209. szám                                                                         2013. május

 

 

Tenkes teljesítménytúra – a rendező szemével

 

Az időjárás nem volt kegyes az idei túrához, bár a napján, a helyszínen nem esett az eső. Az előző napi sok csapadék viszont sokakat, elsősorban a gyerekeket otthon tartotta. Aki ott volt, az viszont a sár ellenére is dicsérte az útvonalakat és a szervezést is! A turistajelzéseket itt-ott kiegészítettük szalagokkal, amivel az eltévelygők száma 0 lett.

 

Az élesebb szemű fotósok megtalálták a leánykökörcsint, feketekökörcsint és a tavaszi héricseket is, de még kucsmagomba is került lencsevégre! Egy nagyobb gólya csapat is átszállt a fejünk felett. A túronyi új rajthely is jól vizsgázott, bár a parkolási lehetőség itt eléggé korlátozott. A résztvevők létszáma az idei évben is 300 fölött volt. A közel 40 rendező hiba nélkül megoldotta a feladatokat. Köszönjük áldozatos munkájukat! Köszönet még támogatóinknak és a két rajthelyet biztosító önkormányzatnak (Túrony, Siklós) is!

 

Mivel több kérés is érkezett az utólagos bejárásra és ezzel a kitűzők megszerzésére, ezért úgy döntöttünk, hogy áprilisban még bejárható lesz a túra a 15-20-30-as távokon! Ennek a részleteiről érdeklődni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

 

 atiKA

 

"Fedezd fel a Mecseket! "

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség hat fordulós természetismereti, természetjáró vetélkedőt rendezett általános iskolásoknak. A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta, egy sikeres pályázat eredményeképpen.

 

A 2012 októberében kezdődött vetélkedő során a részt vevő csapatoknak havonta egy-egy feladatlapot kellett megoldani, a következő témákban: Kelet-Mecsek, Közép-Mecsek, Nyugat-Mecsek, a Mecsek növényvilága, természetvédelmi területek, a Mecsek történelmi emlékei, a Mecsekhez kapcsolódó mondák, turistatörténelem, térkép­olvasás és tájékozódás. A sok elméleti feladat után 2013. április 20-án a 6. forduló egy túrával zárta le a fél évig tartó vetélkedést. A túra a Pécsbányatelepi Közösségi Háztól indult, és a Tripammer-fa – Páfrányos – Meleg-mányi-völgy – Fehér-kúti kulcsosház – Pécsbánya útvonalon vezetett. Mivel az útvonalon nyolc állomás volt feladatokkal, időmegtakarítás céljából a csapatokat egyszerre két irányba, egymással szembe indítottuk el.

 

Az időjárás rendkívüli módon kedvezett a túrázóknak. Egyrészt az előző hetekben lehullott sok csapadék régen nem látott vízhozamot biztosított a forrásokban, patakokban, másrész a túra napján verőfényes napsütéses idő volt, ami igazi tavaszi hangulatot adott. A frissen zöldülő, virágokkal tarkított erdő, a madarak hangos éneke, a patakok csobogása és a Meleg-mányi vízesésen fátyolszerűen lezúduló víz nem mindennapi látványa sokáig megmaradó élményt adott gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

 

A versenyzők négyfős csapatokban indultak. Az útvonalon öt helyen az első öt fordulóban feldolgozott témákat kérdeztük vissza feladatlapokon: kinek mennyire sikerült "felfedezni" a Mecseket? Természetesen itt már nem lehetett segédleteket, jegyzeteket használni. Egy helyen tavaszi virágokat, egy állomáson pedig különböző fafajokat kellett felismerni a gyerekeknek, a Meleg-mányi forrásnál pedig vízhozamot mértek. A legnehezebb feladatnak a Fehér-kúti kulcsosháznál kapott tájékozódási feladat bizonyult: itt a tájoló használatával kellett irányokat meghatározni a térképen, majd a valóságban, ill. távolságmérési feladatok voltak.

 

Az utolsó induló csapat után lehetőség volt az arra vállalkozó felnőtteknek is végigjárni az útvonalat. A lehetőséggel többen is éltek, sőt egy négytagú csapat "Öreg motorosok" néven benevezett, és a feladatokat is megoldotta. Nekik természetesen nem okozott nagy gondot a feladatmegoldás, de azért néha törték a fejüket a helyes válaszokon.

 

A CÉL-ban a gyerekeket "turista menüvel": hagymás zsíros kenyérrel és teával vendégeltük meg, de az úton csokit is kaptak energiapótlásként. Az útvonalon mindenki eltévedés nélkül végigment, öröm volt látni a célban a sok kipirult arcot. Természetesen mindenki az eredményhirdetést várta a legjobban, hiszen a gyerekeknek ez jelenti az igazi izgalmat. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően több jutalmat is tudtunk adni, így az első öt helyezett csapat valamennyi tagja kapott valamilyen tárgyjutalmat is az oklevelek mellé. Az első három helyezettnek pedig serleg is járt. Ezen kívül valamennyi résztvevő névre szóló emléklapot kapott, valamint mindenki megkapta a "Fedezd fel a Mecseket! 2012-2013" feliratú, erre az alaklomra készített kitűzőt, mely a tubesi János-kilátót ábrázolta.

 

A versenyen összesen 21 csapat indult. Pécsi iskolásokon kívül részt vettek Komlóról, Lánycsókról, Magyarmecskéről, Mindszentgodisáról és Szabadszentkirályról is.

 

A legjobbak: 1. Méhecskék, Belvárosi Általános Iskola, Pécs (Herpai Dorina, Zsi­go­vics Bianka, Wágner Kristóf, Gaszler Bálint); 2. Cserebogarak, Belvárosi Általános Iskola, Pécs (Pukler Judit, Miller Júlia, Németh Lídia, Fuchs Hanna); 3. Szúrós csoda­bo­gyók,

 

Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Rónaki Nina, Petrovszki Réka, Glück Krisz­tina, Gergely Viktória), 4. Mecseki manók, Budai Városkapu Általános Iskola, Pécs (Far­kas Gyöngyi, Csordás Franciska, Véber Melánia, Virág Tamás); 5. Zselici mák­vi­­gok, Mindszentgodisai Általános Iskola (Bajnai Vivien, Bognár István, Ignéczi Gergő, Nagy Balázs).

 

Reméljük, hogy a vetélkedő kedvet adott a gyerekeknek és felkészítőiknek a további túrákhoz, hogy azok során most már a valóságban is minél inkább felfedezzék a Mecseket, annak rengeteg szépségét, melyet mi, "öreg motorosok" már évtizedek óta csodálunk, és amelyekkel betelni nem lehet.

 

Köszönjük mindenki segítségét, aki bármilyen módon részt vett a vetélkedő sikeres lebonyolításában!

 

Strasser Péter
rendező

 

30. "Mecsek 50" teljesítménytúra

 

1984-ben a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség indította el  a "Mecsek 50" teljesítménytúrát. Tagszervezeteink  adták egymásnak a stafétabotot a rendezésben, 10 éve a Mecseki Kóborlók Szakosztály viszi tovább a hagyományt.

 

Április 27-én szombaton 507 ember részvételével rendeztük meg a 30. "Mecsek 50" teljesítménytúrát. 50 km-en 91-en, 30 km-en 93-an, 15 km-en 204-en, 10 km-en 54-en indultak, a rendezők száma 65 fő volt. 149-en részt vettek a 30. rendezés tiszteletére megrendezett minitávon, a "Mecsek 0" túrán is.

 

Idén új útvonallal készültünk, a Keleti-Mecsek legszebb részei közül a túrázók a következő helyeken jártak: Püspökszentlászló, Óbánya, Máza, Pusztabánya, Zengő, Mária kápolna, Réka kunyhó, Vörösfenyő kulcsosház, Máré vár.

 

Köszönjük a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnek, hogy ajándékokkal, édes­séggel támogatta a rendezvényt.Köszönet illeti a rendező gárdát, a Mecseki Kóborlók szakosztály tagjait, és barátaikat, akik az útvonal kitűzését, bejárását végez­ték, sütötték a túrán kínált süteményeket, kenték fáradhatatlanul a zsíros kenye­reket, pontőrködtek. Köszönet a Vargánya tanyának, a Vörös Meteor SE Bazsarózsa kulcsos­házának, a komló Hétdomb TE Vörösfenyő kulcsosházának a helyszín biztosításáért, valamint a segítő túratársaknak. Köszönjük a Mecsekerdő Zrt-nek a puszta­bányai kis ház rendelkezésre bocsátását, a Mecsek Egyesületnek az ajándékokat. A lebonyolítás során előfordult hibákért, hiányosságokért elnézést kérünk, igyekszünk azokat a jövő évi túrára kijavítani. A túrázók véleményét, fotóit várjuk!

 

A túrázók a teljesítésért emléklapot és az erdei gyöngykölest ábrázoló kitűzőt kapták emlékbe. A legifjabb résztvevő 0 évesként a "Mecsek 0" teljesítménytúrát teljesítette. A legifjabb és legtapasztaltabb túrázók ajándékot kaptak: pólót, naptárt, játékokat. A túra számomra legnagyobb élménye volt, amikor megismerkedni odajött hozzám Balog András, aki az első Mecsek 50 főrendezője volt.

 

Köszönjük a Szövetségnek a lehetőséget és a támogatást, azt, hogy  az immár 4. évtizedébe lépett túrát "felnevelte". Jövőre: 31. Mecsek 50!

 

A túra megrendezését az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatta:  MOB-HSZE-12   Helyi  Szabadidősport Események megrendezésének támogatása. A túrán  általunk készített összes fotó látható az interneten a következő helyeken:

 

www.szdibolya.fotoalbum.hu, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A fotókat készítették: Balatonyi László, Baumann József, Bors Valéria, Rácz János.

 

Természetbarát üdvözlettel:

 

Szabó-Dalecker Ibolya
főrendező, kóborló
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség

 

Adalékok a "Mecsek 50" teljesítménytúrához

 

Idézetek a korabeli Mecsek Híradókból

 

Akkoriban a Mecsek Híradó egy stencilezett eljárással sokszorosított, néhány oldalas hírlevél volt.

 

"Mecsek 50" hosszútávú túra

 

A B.M. Természetbarát Szövetség a Pécsi Zipernovszky Szakközépiskola ODK-jával közösen rendezi meg első ízben a "Mecsek 50" túrát. A túra kiírását ezt követő körlevelünkben csatoljuk. A szervezés és lebonyolítás, jelvények stb. miatt szükséges a várható létszám felmérése. Ezért kérjük, hogy február 25-ig a szakosztályok, tájfutók és a középiskolák egy várható, megközelítő létszámot jelezzenek a szövetségnél (írásban, vagy a 12-433-as telefonon) Karádi Károlynénak.

 

(Mecsek Híradó, 1984. februári szám)

 

"Mecsek 50" teljesítménytúra  

 

Nagy sikerrel zárult a Mecsekben először megrendezésre kerülő teljesítménytúra. A rajtnál 281 "elszánt" versenyző indult neki az 50 km-es, és 1000 m szintkülönbségű útvo­nalnak, amely az egész Mecseken keresztül vezetett.

 

A távot a tájfutók győzték a legjobb idővel, erővel, így a két első személy – ugyanis egy­szerre értek be a célba – Tóth János és Csurka Szabolcs volt, akik 3 óra 40 perces rekordidő alatt teljesítették a túrát.

 

A versenyen zömmel pécsiek, közülük is elsősorban a pécsi középiskolások vettek részt, de érkeztek az Alföldről, Martfűről, Szolnokról is, de ott találtuk a rajtolók között a Kinizsi TE túrázóit, a "Kinizsi 100" rendezőit is.

 

A túrán a holtpont Sikondánál jelentkezett, ahol többen is kijelentették, hogy egy lépést sem tesznek meg gyalog tovább, de aztán pár percnyi pihenő múlva mégis csak nekiindultak a visszalévő kilométereknek.

 

A mezőny több mint kétharmad része kiállta a kemény erőpróbát. A legfiatalabb csapat a Nevelési Központ II. sz. iskolájából érkezett Kucsanda Ibolya és Strasser Péter taná­rok vezetésével. Egy-két név a kisdiákok közül: Kovács Beatrix, Bányai Rita, Gerócs Ferenc, mind VII. osztályos tanulók, láthatóan fáradtan, de nagyon boldogan, a szint­időn belül érkeztek be a célba. Dicséret érte a tanároknak, akik így fel tudták készíteni őket!

 

De dicséret mindenkinek, akik végigjárták a távot, örvendetesen sok nő volt köztük. Gra­tulálunk a középiskolák közül a nagy létszámú Szenlőrinci Mg., az Építőipari Szakközép, az 508-as Szakmunkásképző, a Nagy Lajos Gimnázium "radírpókjainak", az 506-os Szakunkásképző, a Széchenyi Gimnázium, a Gépipari, a Közgazdasági Szak­kö­zépiskola, az 502-es mohácsi Szakmunkásképző, a Leőwey Gimnázium, a Ker. és Vendéglátóipari Szakközépiskola ODK tagjainak, azoknak a Tanároknak, akik együtt mentek a "fiaikkal", Kiss József tanárnak, aki minden kanyarban üdítővel, fris­sí­tő­vel várta a diákjait, - de az egyéni indulók közül csak egy-két nevet említve Hack Józsefnek, Csala Ferencnének, Lakatosné Novotny Saroltának, Hódosi Ágnesnek, egyszóval mindenkinek, aki részt vett az első Mecsek 50 túrán.

 

Külön köszönetet mondunk a Gépipari Szakközépiskola igazgatójának és tanárainak a hat­hatós segítségért, és nem utolsó sorban Balogh Andrásnak a szervezési munká­la­tokban végzett tevékenységéért.

 

A túra jelvényei sajnos csak június hó közepére készülnek el, melyet ünnepélyes kere­tek között adunk majd át a megyei sporthivatalban, és amelyre mindenkinek meghívót kül­dünk.

 

(Mecsek Híradó 1984. májusi szám)

 

Strasser Péter

 

Mi is ott voltunk a Balokány-ligetben!

 

Április 30-án a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség volt az egyik rendezője a Balokány-ligetben a Civil-napnak. A rendezvényt a "méhek napja" alkalmából szer­veztük. A délután 14-18 óra közötti időtartamban kézműves játszóházak, vetélkedők, ügyességi játékok, ismeretterjesztő előadások és programok, totó, virágmagültetés, termelői piac várta az érdeklődőket.

 

Szövetségünk asztalánál a természettel kapcsolatos rejtvényes feladatok várták a gyere­keket, mellette rátekinthettek jelvényszerző mozgalmaink szép kitűzőire, a szövetsé­günk életét, legfontosabb adatait tartalmazó szórólapunkra is. A legizgalmasabb mégis a közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok (Leőwey Klára Gimnázium) által hozott mikro­szkópok által kínált látnivalók voltak a gyerekek számára. A vizsgálat tárgyai között a hártyás szárnyú rovarok szárnyszerkezetétől, a rovarlábakon, a zöld moszatok szálain át az emberi hajszálig minden előfordult, amit a környezet kínált. De Baumann Józsi az utánpótlást is nevelte: a gyerekek vízhőmérsékletet állapítottak meg az Aranyeső-for­rásnál (vízkifolyástól a tóbefolyásig), s izgalmas méréseket végeztek a vízhozammal kapcsolatban is. Szövetségünk képviseletében Baumann Józsin (és Ági lányán) kívül Rónaky Gizella és Szűcs Olgi láttak el feladatot, de hosszabb-rövidebb ideig jelen vol­tak Szabó-Dalecker Ibolya, Gida Tibor, Andrasek Csaba és Andrasekné Dávid Erika is. A hat fiatal a Leőwey Gimnáziumból, akik a mikroszkóppal varázsolták el a gyere­ke­ket, szintén jó kedvvel, türelmesen foglalkozott a nagyszámú érdeklődő gyerekkel. Köszö­net a munkáért, a helytállásért és az érdeklődésért is. Legközelebb az ősz folya­mán leszünk fő szervezők a Balokány-liget civil napján. Ekkor (bízva abban, hogy az épít­kezés addigra befejeződik) parkversenyt is szervezünk a tájfutás szabályai szerint, s mellette olyan programokat, amelyek a fiatalokat, gyerekeket közelebb hozzák a Balokány-ligethez és a természetbarát mozgalomhoz is.

 

Tóth Klára

 

Turistaútjelzések felújítása

 

Május 2-án szövetségünk elnöksége megbeszélést tartott a 2013. évre tervezett turistaútjelzés felújítások kérdésében. A megbeszélésre meghívtuk azokat a természet­bará­tokat, akik az előző évben tevékenyen részt vettek az útjelzés festésekben.

 

Ez évben a fő hangsúly a Dél-dunántúli Piros Túra felújítására esik, szeretnénk, ha a megyén végigvezető teljes szakasz jelzései rendben lennének. E mellett folytatjuk a Mecseki Zöld Túra egyes szakaszainak a felújítását, valamint elsősorban a Kelet-Mecsek turistaútjelzéseinek a felújítását – itt akad a legtöbb munka. Természetesen a többi útvonalat is folyamatosan figyeljük, és szükség esetén elvégezzük a felújításokat.

 

Május első hétvégéjére a Mecsek Egyesület és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség egy két napos jelzésfestő tanfolyamot szervezett Liptódra. A programon részt vett dr. Molnár András, az MTSZ Turistaút Szakbizottság vezetője, valamint Oláh Tamás, az MTSZ Turistaút Szakbizottság tagja is. A program keretében áttekintettük a turistaútjelzések kialakulásának történetét, a jelzések felfestésének mai szabályait, majd ezt követően a gyakorlatban is megmutattuk a résztvevőknek a jelzések festését, melyet aztán a Liptód – Maráza közötti kb. 3 km-es szakaszon ők végeztek el.

 

A festést követően Molnár Andrással áttekintettük az MTSZ terveit a turistaút­jel­zé­sekkel kapcsolatban: a festések jogi szabályozásának a kérdését, a lehetséges anyagi források megteremtésének és elosztásának lehetőségeit, a jelzéseket festő "minősített" szakemberek kiválasztásának módját, az együttműködés lehetőségeit más, különböző útjelzéseket festő szervezetekkel (zarándokutak, tanösvények, helyi utak), valamint a jelzések egységes szabványosításának a lehetőségeit. Mindezek a kérdések a tervezés szintjén állnak, az MTSZ 2013. június 1-jén szervez e kérdésben tanácskozást. Bízunk abban, hogy a természetbarátok régi óhaja rövidesen teljesülhet, és az útjelzés-festések költségeire az MTSZ – természetesen a szakmai színvonalat ellenőrizve – anyagi fedezetet tud majd biztosítani.

 

Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a turistaút-jelzések felújításában, festésében.

 

Strasser Péter

 

Medvehagymák nyomában
az Éger-völgyben

medvehagyma

 Április eleje van. Az uránvárosi busz­pálya­udvar hangos a gépkocsik zúgásától. Mel­lette, a kis patakban csobogó víz lát­ványa a Mecsek völgyeibe repíti kép­zeletemet. Kis idő elteltével az autóbusz a völgy közelébe visz minket a Teca mama vendéglőjéhez, ahol most a csend uralkodik.

 

Az Éger-völgyet körbeölelő hegyvonulatról lezúduló folyóvíz, a medvehagyma üde zöld levelei, fotózásra csábítanak. A madarak hangja közül kiemelkedő az énekes rigó erőteljes, változatos éneke. Felhúzzuk a zsákunkban hozott gumicsizmát és elindulunk az erdőbe. Az Éger-patak mentén a kijelölt túraúton lassan nézelődve haladunk. Ámulattal nézzük a patak vízmosta szikláit, a kőóriásokon a tányér formájú lezúduló vízesés szépségét. Az oldalvölgyekből folyó vízerek is látványosak. Látunk egy szép medvehagymával borított helyet, ahol hazafele jövet szedünk majd egy keveset. Elsétálunk a Farkas-forrásig. A forrásnál is sok a vízhozam, mindenütt csorog a víz a környéken. A forrás csorgómedencéjének kitisztítása után gyorsabb a víz haladása a köves árokban. Gumicsizmával könnyű az átkelés a vizeken.

Jelzetlen széles erdészeti úton, tölgyek között vezet tovább az út. A szembe sütő Nap az apró, vékony, levél nélküli ágakat ezüstszínűvé varázsolja. Az erdőben szúrós csoda­bogyó, boróka bokor hívja fel magára a figyelmet. A sok csapadéknak köszönhetően a védett oldalakon szépek a csillagmohák párnái. Illatos hunyor, májvirág küzd a természeti erőkkel. Az Éger-tetői kis tóban soha nem látott vízmennyiség, túlfolyik a tó medrén. Keressük a tóban az élet jeleit, de sajnos nem látunk sem békát, sem pete­cso­mót. A kétéltűek számára kiváló élő- és szaporodó hely ez a kis erdei gyöngyszem. A tavat körbejárva, utunk a "Mesék erdeje" felé vezet. A fiatal kinézetű, ám annál öregebb bükkfa erdőt védve öleli körbe a tölgyek magas sora. A fehérlő vánkos moha üde zöldben pompázik a szürke bükkök között. Számomra leírhatatlan érzés itt lenni ebben a szép környezetben. Lassan járva, a kis ösvényen, tovább tart az érzés, minden percét át kell élni, érezni.

Eltelve a természet szépségével, keresztezve a jelzett túraútvonalat, a völgy felé óvatos lépésekkel ereszkedünk. A mellettünk futó patak, fehér habokat kavarva, erőteljes csobogással siet útjára. Túrabottal kitapogatva a biztonságos átkelést, ismét jelzetlen úton haladunk. Kis idő elteltével leérünk az Éger-patak már ismerős medréhez. A kiválasztott helyeken megszedjük a szükséges medvehagymát. Előttünk mások is ezt tették, de a felázott talajból sajnos sokat hagymástól téptek ki. Igyekszünk a szárazabb területeket választani, hogy ne okozzunk nagy kárt a természet örök körforgásában.

Közben érezhetően felmelegedett az idő, a napsütés erőteljessé vált. Szélcsendes szép időben, szép utat bejárva érünk a mai túra végére.

Visszacseréljük a patak vizében lemosott gumicsizmánkat városi lábbelinkre, melyek eddig hátizsákjainkban lapultak. Az ürögi falu kis utcáin haladva, felfedezünk újabb csodákat a kiskertekben, és így érünk vissza az uránvárosi buszpályaudvarra. A buszra várva vissza-visszanézek a hegyvonulatra, völgyeikre, és a hegyet megvilágító Nap sugaraira.

 Maráth Klára

Balatonfüredi turisták hétvégéje
a Keleti-Mecsekben

Néhány hónapja keresett meg egy barátom, hogy több napos szakosztályi túrát szervez­nek április utolsó hétvégéjén a Kelet-Mecsekbe. Kért harmincöt fő részére szállás­lehetőséget Pécsvárad környé­kén. Sikerült ezt megoldani az internet segítségével. Hosszúhetényben két közeli szál­lást találtak, mely minden kívánalomnak megfelelt. A szállás végül a szép és hosszan elnyúló vulkanikus eredetű Csóka-kő lábánál volt.

További kérés érkezett, hogy a Kelet-Mecsek legszebb természeti értékeit bemutató túratervet készítsek számukra, mivel én itthon vagyok, jól ismerem a vidéket, és az érdekessé­geket. Továbbá két rövidebb túrát az érkezés napjára, valamint a hazautazás napjára is.

Mindent átgondolva elkészítettem a túraterveket, több dolgot figyelembe véve. Az érkezési napra egy 12 km-es "bazsarózsa" túrát terveztem a Dombay-tó érintésével. Másnap egy 22 km-es túra volt a gyakorlottabbaknak Zengő – Püspökszentlászló – Réka-völgy – Óbánya – Kisújbánya – Pusztabánya – Hosszúhetény érintésével. A ha­zaindulás napjára a Máré-vár – Pásztor-forrás – Cigány-hegy – Máré-vár útvonal jutott.

Az érkezés napján a kedves, szimpatikus tagokból álló szakosztállyal együtt túráztam és jelzetlen utakon bejártuk a tervezett érintési pontokat. Pihentünk a Dombay-tónál, ahol néhány helybéli már meg is mártózott a nyári melegben, a tó vizében. A lankás vidéken haladva, óvatosan figyelve minden lépésre sok-sok szép virágot mutattam meg új ba­rátaimnak. Legtöbbjük nem látott még fekete kökörcsint, zergevirágot, bodzaszagú kosbort, turbolyát, tavaszi héricset, orvosi tüdőfüvet, gyöngykölest, bánáti bazsarózsát, agárkosbort. Egy fehér színű kosborféle nekem is fejtörést okozott, sehol nem láttam még hasonlót. E sorok írásakor már tudom a terület természetvédelmi őrétől, Bodó Já­nostól, hogy ez a majomkosbor! Érdekessége, hogy bimbós korában fehér színű, majd kinyílva rózsaszín és kis majmocskákra hasonlító virágai vannak, amit már jól ismerek.

Megcsodáltuk a szép füves legelőről a Hármas-hegyet, mellette a Zengővel és az alattuk sorakozó présházakat a szőlőkkel, valamint a Csóka-kő éles hegyvonulatát. Egy kellemes délutáni kirándulás után tértünk vissza barátaim szálláshelyére. Térképen átbeszéltük a következő napok túráit, majd egy üveg balatoni rozéval megkö­szönték segítségemet és a mai túravezetést.

 

MKOSBOR

 

Régebbi kedves barátaink elbeszéléséből tudom, hogy a három nap alatt sok kellemes élményben volt részük, sok természeti és épített értéket láttak, melyekhez jól jelzett turista utakon jutottak el. Ittak a bővizű források finom vizéből a tavaszi – kora nyárira emlékeztető – nagy me­legben. Ilyen sok és bővizű forrás nincs feléjük. Örültek a tanösvény tábláknak, a kü­lönböző szikláknak, köveknek és geoláda rejtekhelyeknek. Meglepve látták, hogy mi­lyen sokan járják felénk az erdőt. Ebben talán az is közrejátszott, hogy szombaton volt a Mecsek 50 teljesítménytúra több száz résztvevővel. A Balatonfüredi Természetbarát Egyesület járt már a Nyugat-Mecsekben, most megismerte a Kelet-Mecseket és hívtam őket, hogy jövőre a Közép-Mecsek szép tájait is keressék fel.

Baumann József
túravezető

 

 

 

 

A természetjáró akkor iszik, amikor jól esik!

Túra a Papuk hegységben

Az idei első Papuk hegységi túránkat április közepére terveztük. A túrát a Jakovica-vizesésnél kezdtük. Az elhúzódó csapadékos tél eredményeképpen a 37 méteres vízesés máskor csak 1 méteres zúdulata most mintegy 7 méter szélességgel dübörgött alá és egyesült a Kovacsica-patak megduzzadt, kristálytiszta tajtékjaival. Ritka jelenséget láthattunk, hisz a gondosan tervezett és megépített hídra is zuhogott a víz és hűsítő permetével borította be a völgy mélységét.

Kis csapatunk álmélkodva nézte a vadvirág pompába öltözött útszegélyt, ahol gímpáf­rány, aranyos veselke, tüdőfüvek, galambbegy, ibolyák, egyéb páfrányféleségek, zuz­mók karéja gyönyörködtetett bennünket. Az üveghutások temetőjénél új kerítést talál­tunk a sírkert körül és ugyanúgy sértetlen állapotban láttuk viszont az ősi üvegtömböt is. A tanösvény legmagasabb pontjánál fényképeztük a 600 éves bükköket és az utunkat szemlélő arasznyi fekete-sárga szalamandrákat. A Maximova spilja bar­lang­ban a für­tökben csüngő denevéreket (ottani nevükön sismisek) láttunk. Jan­kovics József gróf restaurált szarkofágja előtt fejet hajtava köszöntük meg előrelátását, e gyönyörű hely feltárásáért végzett munkáját. A Jankovica forrásbar­langba most veszélyes lett volna bemenni, mert az egyébként járható sziklák víz alatt voltak. A tavakban pisztrán­gok pó­zol­tak a fényképezésekhez és sok ezernyi béka gondoskodott kitartó párzással az utód­lásról. A turistaház előtti pavilonban elfogyasztott reggelink után ismét buszra szálltunk és a súlyos harcok hőseinek állított emlékműnél leszállva indultunk újabb szépségeket fel­kutatni. Szemet kápráztató kakasmandinkó, illír sáfrány, májvirág, szel­lőrózsa és medve­hagymák között értünk fel a Nevoljas csúcs kilátójához (715 m). Északra nézve fedezték fel társaim a Szársomlyót, a Tenkest és a Mecsek vonulatait. Megjegyeztük, hogy hányszor álmodozhattunk a Mecsekről nézve az elérhetetlen Papukról és Bilog­rád­ról; én először 1972-ben jutottam át az akkori Jugoszláviába. Következő csú­csun­kon, a 685 méter magas Lapjákon megállapítottuk, hogy itt nem járnak vandá­lok. A tanösvény táblák rongálás és firkálás nélkül szolgálják a tanulni vágyó termé­szetjárókat. A nyitott menedékházban évek óta hiánytalanul meg van minden felszere­lési tárgy! Más nép, más kultúra. Európa uniós szemlélet.

Utunk során szabadon legelésző lovak jöttek hozzánk simogatásért. A Velikai öregvár ismertetése után buszra szállva Kaptol 1200-as években épült erődítményét tekintettük meg, sajnos az ásatások és templom felújítás miatt csak kívülről járhattuk körbe. Be­tértünk az első nyitva tartó kocsmába, ahol a helyiek hölgytagjainknak elénekelték a "Magyarica" dalt! Hideg söreinket iszogattuk, közben egy erős zivatar áztatta bőrig a szabadban lévő embereket. Ekkor jutott eszünkbe az a találó mondás, hogy "akkor igyunk, amikor jól esik!". Mire söreink elfogytak, elállt az özönvízszerű égi áldás is, így ismét útra kelhettünk. Ruzsicagrág (Rózsavár) alatt a tó még mindig nincs feltöltve. A várhoz vezető tanösvény virágözöne után érkeztünk a kilátóhoz, ahonnan ismét a Bara­nyai tájakat néztük, majd a bozótosból állagmegóvásra kibontott Rózsavárat foglaltuk el és elemeztük a gótikus és reneszánsz építészet fellelt emlékeit. Az égiek kegyelméből 19 Co melegben folytattuk utunkat Alsómiholjácra (Donji Miholjác). Buszunk ablakából néztük meg a szent Márton kápolnát és kolostort. Donji Miholjác öreg parkjában a Majláth grófok neoromantikus kastélyában gyönyörködtünk és erőt gyűjtöttünk a hazautazáshoz.

Mivel személyi igazolványaink rendben voltak, a határon és a Dráván átkelve néztünk vissza a Papuk hegységre. Többen megfogadták, hogy visszatérünk!

Marton József

"MÚLTIDÉZŐ"

A "VILLANYSZÁMLÁS TURISTÁK" ESETE

Egyszer régen – van annak már 30 éve is – Tarnóczay Mária túratársammal többször vettük célba a Hegyhát vidékét. Általában a kishajmási vasútállomásról indultunk vis­szafelé a szelíd dombokon. Egy alkalommal szép, ligetes erdőben, kicsi fenyvesen keresztül értünk fel a bodolyabéri tetőre, majd széles, nyílt mezőn, pirosló erdei szamó­cák között ereszkedtünk le Husztót határához. A szélső ház udvarán egy idősebb gazda állt. Meglátva a két középkorú napszemüveges, nadrágos, válltáskás idegent – talán túl hivatalosnak tűnt a megjelenésünk – rögtön elkiáltotta magát: Itt vannak a villany­számlások!

Fölfoghatatlan, hogy vezeték és kisbíró nélkül hogyan terjedt futótűzként a hír, de per­cek alatt minden házból kiszaladtak az udvarra; úgy látszott, nagyon örülnek nekünk. Győztünk kézzel-lábbal magyarázkodni, tiltakozni, mi csak egyszerű turisták vagyunk, de nem akarták elhinni. Egyszer csak kipattant egy budi ajtaja, rajta egy terebélyes asszonyság, aki kiabálni kezdett: – Ne menjenek el, mingyá’ készen vagyok, én is aka­rok fizetni!

Ez volt az a lélektani pillanat, amikor komolyan menekülőre fogtuk a dolgot ("szégyen a futás, de hasznos"). Csak mikor az utolsó ház és az utolsó kutya is mögöttünk maradt, rogytunk le a kis öreg temető szélére, és tört ki belőlünk a fölszabadult nevetés. Aztán ahogy tovább gondoltuk a dolgot, ha egy kicsit dörzsöltebbek vagyunk, milyen szépen kasszírozhattunk volna röpke pár óra alatt! Majd hamarosan megjelent volna a fantom­képünk a Dunántúli Naplóban: "Szélhámosok járják a falvakat, villanyszámlásnak ál­cázva magukat." De ez már egy egészen más történet lenne.

Lengyel Zoltánné

TÖRÖKVÁRI NAPOK – MÁRIAKÉMÉND

2013. június 1–2.

PROGRAM

vJÚNIUS 1. SZOMBAT

10.30  Vetítéses előadás a Máriakéméndről és a Baranyai-dombság turistaútjairól
Helyszín: Máriakéménd, kultúrház (buszmegálló mellett)

12.00  Turistatörténeti kiállítás megnyitása az Iskolamúzeumban
Helyszín: Máriakéménd, Rákóczi Ferenc u.

Megközelítés: Pécsről a távolsági autóbusz-pályaudvar 8-as kocsiállásáról 8.25-kor indul a busz Pécsváradra. Pécsváradról járat indul 9.30-kor Máriakéméndre, mely érkezik 10.05-kor.

Hazatérés: Máriakéméndről 13.16-kor indul járat Pécsre, mely érkezik 13.59-kor.

v JÚNIUS 2. VASÁRNAP

Teljesítménytúra indul Máriakéméndről.
(Ingyenes szálláslehetőség Máriakéménden biztosított.)

Rajt: Máriakéménd, Önkormányzat (autóbuszmegálló), nevezés: 7.00 – 9.00 óra között

Cél: Törökvári-pihenőhely

Távok: 10 és 20 km (+2,7 km a célból való visszatérés Máriakéméndre).

Nevezési díj: 600 Ft (mindkét távra). Igazolt természetjáróknak, diákoknak, nyugdíja­soknak 550 Ft.

Pécsről a távolsági autóbusz-pályaudvar 3-as kocsiállásáról 6.20-kor indul a busz.

Hazatérés: Máriakéméndről 16.01-kor és 18.56-kor indul járat Pécsre, mely érkezik 16.55-kor és 19.39-kor.

Amit a nevezési díj fejében nyújtunk: szervezett túrázási lehetőség a Máriakéméndi-erdőkben, kegytemplom, Nagy-pincesor megtekintése. Az egyes pontokon üdítő, bor­kóstolás, zsíros kenyér, csoki, a célba érés után kitűző és bográcsban főtt étel.

A teljesítménytúrán a kijelölt és jelzéssel ellátott turistautakon végighaladva a menetla­pon szereplő ellenőrzési pontokat kell felkeresni. A pontőr aláírásával igazolja a meg­jelenést.

A rendezvényről érdeklődni Biki Endre Gábornál lehet a 30/452-4579-es telefon­számon.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők!

 


HÍREK

 

cserkesz tabla

 

 

Új táblát kapott a Cserkész-forrás: a Kőlyuk előtt lévő Cserkész-forrás tábláját vandálok néhány éve megrongálták. A Mecsek Egyesület Munka Osztálya most új, gránitból készült névtáblát helyezett el a forráson, melyet Kassai József kőfaragó, ill. Bóday Miklós készítették és adományozták

 

 

 

    Új erdei bútorok készültek a Baranyai-dombságban: A Mecsek Egyesület lecse­rélte az elöregedett asztalokat és padokat Máriakéménd közelében a Törökvári-pihe­nőhelyen. A megújult erdei pihenőhelyen új tűzrakó is várja a kirándulókat. A Liptódpusztai-völgyben az István-kút mellett is felállításra került egy új asztal két paddal. A faanyagot a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészete biztosította, és a Me­csek Egyesület tagjai, valamint a máriakéméndiek szerelték össze és állították fel a helyszínen.

 

Rendezvények                  

 

  • május 11, szombat: "Baranya – Tolna 30, 15, 8" teljesítménytúrák. R.: Hétdomb TE. Rajt: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 7.00-8.30 (30 km), 7.30-9.00 (15 km), 9.00-10.00 (8 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 800 Ft/fő (30 km), 600 Ft/fő (15 km), 400 Ft/fő (8 km). MTSZ, TTT, MSTSZ, családi, diák, nyugdíjas, csoportos kedvez­mény: 50 Ft (csak két kedvezmény vonható össze). Információ: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437);
  • május 11, szombat: "Almamellék 25, 15, 10" teljesítménytúrák. R.: Zöldgömb Sport Klub. Rajt: Almamellék, kisvasút végállomás, 8.00-9.30. Cél ugyanott. Neve­zési díj: 200 Ft/fő. Információ: Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella (tel.: 30/ 284-2730, 70/380-6365). A túra az Almamelléki Kisvasút Napja rendezvény része.
  • május 11, szombat: Az Almamelléki Kisvasút Napja. R.: Mecsekerdő Zrt. Hely­szín: Almamellék – Sasrét. A programokból: veterán autók felvonulása, kézműves játszóház, tanösvényi szakvezetések, természetismereti játékok, lovaglás, íjászat, kézműves kirakodóvásár, vadételek, stb. Részletek a Mecsekerdő Zrt. honlapján (www.mecsekerdo.hu) olvashatók.
  • május 20, hétfő: Pécsváradi Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozó. R.: Pécsi Túra­ke­rék­páros és Környezetvédő Klub. Információ: dr. Novotny Iván (tel.: 20/336-2237);
  • május 24, péntek: "Örökségünk" – délutáni diskurzus. R.: Hétdomb TE. Autóval a Kaukázusban – vetítéses előadás. Előadók: Kulcsár Péter, Merk István, Varga jenő. Helyszín: Komló, Közösségek Háza (48-as tér 1.). Időpont: 17 óra. Információ: Őri Zsuzsanna (tel.: 20/376-6437)
  • május 25, szombat: "DÖKE 100-75-50-25" kerékpáros teljesítménytúrák R.: DÖKE, Komló. Rajt: Közösségek Háza, Komló, 48-as tér 1.; 8.00-9.00 (100, 75 km), 8.00-10.00 (50, 25 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 800, 700, 600, ill. 500 Ft (MTSZ tagsági igazolvánnyal, ill. Magyar Turista Kártyával 100 Ft kedvezmény). Információ: Balogh Bettina (tel.: 20/777-4006);
  • június 1, szombat: "2x100 km Baranyában" kerékpáros teljesítménytúra. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Rajt: Pécs, Ferencesek utca – Szent Ist­ván tér sarok, 7.00-8.00 (200 km), 7.00-9.00 (100 km). Cél: Kozármisleny. Neve­zési díj: 800 Ft/fő (diákoknak, MTSZ, MKTSZ, TTT tagoknak, MT kártyával a ne­ve­zési díjból 200 Ft/fõ kedvezmény). Információ: Keményfi Balázs (tel.: 20/332-5000);
  • június 1-2, szombat - vasárnap: "Törökvári Napok". A program külön kírását lásd fentebb a Mecsek Híradóban. Információ: Biki Endre Gábor (tel.: 30/452-4579)
  • június 4, kedd: Természetbarátok Klubja: Nógrádi várak nyomában. Dr. Novotny Iván előadása. Helyszín: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (Pécs, Tímár u. 21.). Időpont: 17 óra. A program nyitott, minden érdeklődőt szeretettel vá­runk. Információ: Scheitler Adrienn (tel.: 20/340-4184).

 

NYÍLT TÚRÁK

 

  május 12, vasárnap: "Dél-Baranya turistája nyomában". Útvonal: Baranya­hid­vég – Kisszentmárton – Attak – Mailáthpuszta – Horgásztó – Cun – Fekete-víz gát – Kémes (22 km). Találkozás 7.15-kor a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron a 15-ös kocsiállásnál. Túravezető: Romvári Tibor (tel.: 30/335-1702);

 

  május 20, hétfő: "Farkas az árokban". Útvonal: Mecseknádasd – Váraljai er­dész­­ház – Farkas-árok – Cigány-hegy – Kisújbánya – Óbánya –Mecsekná­dasd (18 km, szintemelkedés: 300 m). Találkozás: Mecseknádasd temető 6.20-kor (Pécsről busz indul 5.45-kor). A túra vége ugyanitt lesz, buszok indulnak vissza Pécsre: 13.10, 13.35. Túravezető: Pál Krisztina (tel.: 20/296-0601);

 

  május 25, szombat: "Stifolder fesztivál Fekeden". Útvonal: Erdősmecske – Hesz-kereszt – Harsányi-kereszt – Feked (11 km, szintemelkedés: 190 m). Találkozás 7 órakor a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvar 8-as kocsiállásánál (7.15-kor indul a busz). Pécsváradon átszállás a 7.55-kor induló buszra. Túravezető: Feketéné Móró Erzsébet (tel.: 20/260-1947);

 

  május 26, vasárnap: "A Közép-Mecsek legszebb völgyén keresztül". Útvonal: Hősök tere – Tripammer-fa – Ágnes-vízesés – Kőlyuk – Bikfa-forrás – Vágotpuszta – Lapis – Állatkert (18 km, szintemelkedés: 380 m). Találkozás: 8 órakor Pécsett a Hősök terén, a 31-es busz megállójában (31-es busz indul a főpálya­udvarról: 7.20.-kor). Túravezető: Vajtáné Boros Éva Klára (tel.:20/222-2874)

 

  június 1, szombat: "Írisz túra". Útvonal: Túrony – Tenkes – Siklós (14 km). Talál­kozás 8.15-kor a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron, a 15-ös kocsiállásnál. Túravezető: Tollas Tibor (tel.: 30/956-1695).

 

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái,
komlói kiindulással

 

    május 18, szombat: Zobákpuszta – Hotel Köves-tető – Volt Hársas kulcsosház – Árpádtető – Tripammer-fa – Fehér-kúti kulcsosház – Árpád-tető (10 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Kühár Zsuzsa (tel.: 20/361-9970);

 

    május 26, vasárnap:"Ismét irány Liget! ". Útvonal:Jánosipuszta – Vajda-hegy – Jó szerencsét vadászház – Liget(12 km). Indulás a 8 órai kisbattyáni busszal. Túravezető: Zana Szilvia (tel.: 70/775-9857)

 

DDNPI rendezvények

 

ADDNPkicsi Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendez­vé­nyei­ről infor­máció kérhető, és a prog­ra­­mok­­ra előzetes jelent­kezés a 72/518–221, 72/518–222, 30/377–3388, 30/326–9459 tele­fon­­­­szá­­mokon, illetve a kö­vetkező e-mail címeken: To­vábbi információk a www.ddnp.hu hon­lapon talál­hatók

 

 

  május 11, szombat: Orchideaszámlálás a Kelet-Dráva Tájegységben. Az élőlé­nyek egyedszáma a környezeti tényezők hatására évenként változik, ez a változás akár negatív, akár pozitív irányban állandósulhat is. A folyamatot csak a rendszeres egyedszámlálással tudjuk nyomon követni. Hazai orchideáinkra különösen jellemző a rapszodikus virágzás. Egyik legimpozánsabb orchideánk a vitéz kosbor. Miközben a területen élő egyéb növény- és állatfajokkal is megismerkedünk, a vitéz kosbor egyik legjelentősebb baranyai élőhelyén az Önök segítségével végezzük el a faj 2013-as monitoringját. Helyszín: Felsőszentmárton, templom, időpont 10.00 óra. A részvétel ingyenes. 

 

  május 11, szombat: Kamilla és Koszta kalandjai a gólyák birodalmában. Gólyabá­bos foglalkozás gyerekeknek a Fehér Gólya Múzeumban. Kamilla, a gon­doskodó gólyamama bevezeti fiókáját, a csintalan Kosztát a gólyák kalandos életébe. A program során a gyermekek bábok segítségével ismerkedhetnek meg a gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival és vonulásukkal. A bábozás végén a résztve­vők is kipróbálhatják, hogy milyen fészket építeni, gólyalábon járni és egy kis ügyességi játékon is megmérkőzhetnek a lelkesebbek. Emlékül mindenki elkészítheti a saját gólya-pálcabábját. Helyszín: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, időpont: 10 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

  május 11, szombat: Cikta tanösvény túra. A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szenes-legelőjén kialakított tanösvény útvonalán haladva a homokpuszta természeti értékei csodálhatóak meg. A túrán az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és ma­dárvilágával találkozhatunk, megfigyelhetjük a játékos ürgéket, az itt költő gyur­gyalagokat, búbos bankákat, parlagi pityereket és más madarakat. Az állattartó tele­pen őshonos háziállatok, mint pl. a tolnai cikta juh, vagy a mangalica tartásával is­merkedhetnek meg az érdeklődők. Helyszín: Dél-Mezőföld TK, Nagydorogi Szenes-legelő. Találkozás a Nagydorog-Györköny közötti műútról induló földútnál, 10 óra­kor. A túra hossza: 8 km, időtartama 4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

  május 11, szombat: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban. A Zselic­ben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tá­rul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől. A túra résztvevői­nek létszáma korlátozott, ezért minden esetben előzetes jelentkezés szükséges! Tele­fon: 30/405-4571. Helyszín: Zselic, Hotel Kardosfa, időpont: 19.30 óra. A túra hos­sza: 5-6 km, időtartama 3 óra. Részvételi díj: felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.

 

  május 14, kedd: Öko-szemlélet a mindennapokban 3. Buchert Eszter beszélgetés­so­­rozata. A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendé­gekkel kere­sünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással ho­gyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük "zöldebbé" otthonunkat. Helyszín: Pécs, Tettye Oktatási Központ, időpont: 17 óra. A program ingyenes.

 

  május 15, szerda: Kis madárgyűrűző pecsétgyűjtő program gyerekeknek. Érde­kességek a madarak életéről: hogyan képesek repülni? Madárgyűrűzés ismertetése. Helyszín: Pécs, Tettye Oktatási Központ; időpont: 15 óra. A program időtartama: 1,5 óra, részvételi díj: 300 Ft/fő.

 

  május 18, szombat: Szennyes ínfű túra - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA. Hazánkban szám­talan Mária-kegyhely található, melyek egyike a máriakéméndi Nagyboldog­asszony templom. Túránk első részében megtekintjük a 18. században épült zarándok­helyet. A templom történetének megismerése után félórás sétával ér­jük el a Török­vári pihenőt. Innen, leküzdve a közel 80 méteres szintkülönbséget, a domboldalba vájt 220 lépcsőn jutunk fel a 13. században épült vár romjaihoz. Míg elérünk az utunk végén található Remete-lyukig, megismerkedhetünk a környék változatos élővilágával, többek között a löszpuszták ritka növényével, a szennyes ín­fűvel. Helyszín: Máriakéménd, kegytemplom, időpont: 10 óra. A túra hossza: 5 km, időtartama 5 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

  május 25, szombat: Csodálatos madárvilág – túra a Pacsmagi-tavaknál. Európai Nemzeti Parkok Napja. A Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők szakvezető kalauzolásával járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség. Helyszín: Majsapuszta (Kesző­hideg­kút és Regöly között), időpont: 8 óra. A túra hossza: 8 km, időtartama: 4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

  május 25, szombat: Csatatéri séták – Fegyverek bűvöletében. Előadás a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen és a sírkert bejárása. Helyszín: Mohácsi Történelmi Emlék­hely, időpont: 10 óra. A program időtartama: 2 óra. Részvételi díj: a belépőjegy ára.

 

  május 27, hétfő: Kis Természetbúvárok Szakköre. Egy tölgyfa lakói. Helyszín: Pécs, Tettye Oktatási központ, időpont: 15 óra. A program időtartama: 1,5 óra. Részvételi díj: 300 Ft/fő.

 

  június 1, szombat: Csatatéri séták – Kisbajom. A túrasorozat a hadtörténelem nyo­mait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, hadtörténész kutató köz­reműködésével. A program során az I. bolgár hadtest 1945. márciusi harcainak nyo­mait kereshetik fel az érdeklődők. Helyszín: Kisbajom, faluközpont, időpont: 10 óra. A program időtartama: 2-3 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

 

  június 1, szombat: Lappantyúk nyomában túra - JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA. A túrán szakvezető mutatja be a Barcsi Borókásban élő, különleges éjszakai madarat, a lappantyút. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a homoki élőhelyekhez kötődő nö­vény- és állatfajok megfigyelésére és az éjszakai erdő hangulatának megismerésére is. Helyszín: Barcsi Borókás parkolója (6-os főút 253 km-szelvény), időpont: 17 óra. A túra hossza: 2-3 km, időtartama: 4 óra. Részvételi díj: 500 Ft/fő

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség in­formációs kiad­ványa. Szer­keszti: Strasser Péter. Megjelenik minden hónap első keddjén (július és augusztus kivételével). A közlésre szánt anya­gokat minden hónap 20-áig kérjük a szö­vetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). Ügyeleti idő: kedd 16–18 óra. Szerkesztői telefon: 20/522-2953; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; internet: www.baranyatermeszetbarat.hu