facebook_page_plugin

2006. február 136. szám

MECSEK HÍRADÓ

                 

136. szám                                                                               2006. február

 

 

 

KÖZGYŰLÉS

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2006. február 11-én 8 órakor tartja évi rendes közgyűlését Pécsett, a Baranyaházban (József Attila u. 11.). A közgyűlésre a tagszervezetek hivatalos képviselőin kívül minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

 

Ez történt 2005-ben: összegzések az egyesületek,
szakosztályok programjairól, munkájáról

 

 

uMecseki Kóborlók szakosztály

Létszám: 16 fő. Három új tagot vettünk fel.

Tagjaink a teljesítménytúrákat kedvelik: Balatonyi László 15 ilyen erőnlétet felmérő túrán vett részt (összesen 494 km-en), Groschné Kovács Eszter 14-en (436 km), Vass Koppány 12-őn (545 km), Trinn Ágota 11-en (363 km), Karch Kálmán is 11-en (399 km), Feketéné Cifra Éva 10-en (278 km), Lakatosné Novotny Sarolta is 10-en (268 km), és a többiek is néhányszor.

Több napos szakosztályi kirándulásunk négy volt. Február elején a Zselicet jártuk, Mozsgón volt a szállásunk. Augusztus közepén két napos kerékpár túrára mentek tagjaink Baja környékére, Érsekcsanádon aludtak. Augusztus végén öt szép napot töltöttünk a Balaton-felvidéken a szentantalfai kulcsosházban. Felkerestük a környéken lévő Árpád-kori templomromokat, nagyot túráztunk a Tihanyi-félszigeten, voltunk a Hegyestűnél is. Sok szép helyen jártunk, jól éreztük magunkat. A szilvesztert a szak­osz­tály többsége a püspökszentlászlói kulcsosházban töltötte, éjjel a zengői kilátó­ból nézték a különböző helységekből fellőtt tűzijátékok fényeit.

A nyílt túrákon rendszeresen ott vannak szakosztályunk tagjai.

2005-ben tagjaink közül 1000 túrapontszám fölött teljesítettek: Lakatosné Novotny Sa­rolta: 2434 pont, Vass Koppány: 1746 pont, Balatonyi László: 1402 pont, Karch Kálmán: 1380 pont, Trinn Ágota: 1137 pont, Groschné Kovács Eszter: 1026 pont. Minősítések: Groschné Eszter és Trinn Ágota bronz, Feketéné Cifra Éva ezüst minősítést ért el.

Május elsején rendeztük meg a Mecsek 50, 30 és 15 teljesítménytúrákat. Ez nagyos sok munkát jelentett, de a szakosztályunk majd minden tagja tevékenyen részt vett. Összesen 421 résztvevő volt, akiknek nagyon tetszett a rendezvényünk.

Szakosztályunk 3 tagja (Csábi Mária, Dalecker Ibolya és Lakatosné Novotny Sarolta) tevékenyen részt vesz a Mecsek Egyesület, a Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség illetve a megyei természetbarát szövetség munkájában. Baranyai Rudolf Büdöskúton egy gyönyörű, nagy esőházat épít és rendezi a környéket, füvet vág, patakot tisztít, stb. Össze sem lehet számolni, hogy az év során hány napot töltött ott munkával. Gőbölös István és Pappné Vali sokat dolgozik a Bazsarózsa kulcsosház körül.

Az év során túravezetőink 15 nyílt túrát vezettek (Lakatosné 7, Gőbölös István 3, Barayai Rudolf 2, Csábi Mária 2, Dalecker Ibolya 1 alkalommal).

Lakatosné Novotny Sarolta
szakosztályvezető

 

uPécsi AVON Gyalogló Klub

Klubunk 2001 tavaszán kezdte meg tevékenységét az Avon kozmetikai cég támogatásával, és az Országos Egészségfejlesztési Intézettől Monspart Sarolta tájfutó világbajnok szakmai segítségével.

Az elmúlt öt évben kettős célkitűzést valósítottunk meg: egyrészt több, mint 50 fő régóta nem sportolt hölgyet sikerült visszatéríteni az egészséges életmódhoz a rendszeres testmozgáson és egyéb életvezetési tanácsokon keresztül, másrészt az emlőrák elleni küzdelem jegyében csatlakoztunk egy öt évet átölelő országos programsorozathoz: az Avon Egynapos Gyaloglás az Életért c. sportrendezvény 25 km-es teljesítménytúráját minden évben sikeresen teljesítettük. Ennek nevezési díjaiból és további összegyűjtött adományokból országos szinten 4 db mammográf készüléket (emlőszűrő berendezést) és 6 db, az emlőrák-műtét kimenetelét kedvezően befolyásoló precíziós műszerújdonságot tudtunk a rászoruló kórházak rendelkezésére bocsátani.

Az elmúlt évek során tagjaink testileg-lelkileg megerősödtek (számos klubtársunk magasabb szinten, más egyesületeknél folytatja a sportolást), és létrejött egy olyan csapatszellem, amely meghatározza az „Avonos Szüzek” sokak által csodált vidámságát és összetartását.

Társaságunk a tavalyi évtől a PTTE önálló szakosztályaként folytatta működését, és mivel az Avon cég idéntől már nem támogatja a gyaloglóklubok tevékenységét, hivatalos nevünk 2006-tól: PTTE Mediterrán Klub Szakosztály.

Célkitűzésünk továbbra is, hogy felébresszük csipkerózsika-álmukból a testmozgástól elszokott, súlyfelesleggel élő, lelki problémákkal küszködő, vagy éppen betegségből lábadozó hölgyeket, és lehetőséget biztosítsunk számukra egy jobb életminőségre természet­járó és kulturális programjainkon keresztül. Idén is szeretnénk megrendezni az előző évben hagyományteremtő céllal elindított Pécsi Gyaloglónapot, kirándulásra csá­bít­va ezzel városunk összes polgárát a Pécsi Napok rendezvénysorozat keretein belül.

Szeretettel várjuk a klubunkhoz csatlakozni szándékozó további érdeklődőket. Tegyünk az egészség asztalára KÉT EPRET!

Pál Krisztina
klubvezető-edző

uDráva TSE

Ezt az évet is a hagyományos újévköszöntő „pezsgős túránkkal” kezdtük. Létszámunk két fővel gyarapodott, 25-en vagyunk, ebből 4 fő ifjúsági korosztályú.

Saját szervezésű túráinkon kívül részt vettünk még teljesítménytúrákon, nyílt túrákon, és más szakosztályok által szervezett túrákon. Túramozgalmakon belül egy fő bronzjelvényes szintet, valamint egy fő Mecsek Turistája, egy fő Mecseki Barangolások, egy fő Baranya Teljesítménytúrázója arany fokozatot teljesített. Bejártuk az Országos Kék Túra Sárvár – Írott-kő és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra Írott-kő – Olad szakaszát. Tájékozódási túraversenyen, az országos bajnokságban egy csapattal neveztünk, az „A36”- os kategóriában.

A Mecseken kívül jártunk még az Alföldön, a Bükkben, a Zselicben, az Ormánságban, a Villányi-hegységben, a Szekszárdi-dombságban, valamint a festői szépségű Erdélyben és Kárpátalján. Tagságunk 109 túranapon 1700 km-t túrázott, és 22 túranapon 1350 km-t kerékpározott. Legjobb túrázóink: Jancsi Attila 3473 pont, Romvári Tibor 1382 pont.

Idén is volt Tenkes Teljesítménytúra, melyet a Tenkes Természetbarát Egyesülettel közösen rendeztünk meg. Szép időnk volt, és jó hangulat. Tán ennek is köszönhetjük a kiváló, 400 fős részvételt. Munkatúráinkon útvonalfestéssel 10 munkanapot töltöttünk el. Felújítottuk a Villányi-hegységben a kék sáv, a piros sáv és a zöld sáv egy-egy szakaszát, valamint elkészült a Dél-Baranyai Kék Túra 30 km-es, vadonatúj szakasza Vejti és Sellye között. Útvonalfestésben legaktívabbak: Gida Tibor, Jancsi Attila, Romvári Tibor.

A mailáthpusztai kulcsosházunkban 20 munkanapot dolgoztunk. Kialakítottuk a második tetőtéri szobát, és előrébb léptünk a tetőtéri fürdővel és a lépcsőföljáróval is. Meszeltünk, takarítottunk, rendben tartottuk a házat és környékét. Kulcsosházunk fejlesztésében legaktívabbak: Gida Tibor, Krifka László, Balla László, Orsós Mihály, Jancsi Attila, Romvári Tibor.

Szívünkön viseljük az Ormánság fejlesztését is. Ennek érdekében elnökünk, Gida Tibor szoros kapcsolatot tart több ottani önkormányzattal. Munkáinkról, rendezvényeinkről Gida Tibor és Jancsi Attila több cikket is írt a Mecsek Híradóba. Más egyesületekkel, szakosztályokkal is jó kapcsolatban állunk, kölcsönösen segítjük egymást. Itt köszönjük meg a Tenkes TE és a PTTE Vándorsport Szakosztály együttműködését.

2006-os terveink közt szerepel az Ormánság turistaútjainak bővítése, új túramozgalom meghirdetése „Dél-Baranya Turistája” néven, a Tenkes Teljesítménytúra újbóli megren­de­zése, a Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó megszervezése Mailáth­pusztán, valamint kulcsosházunk fejlesztése, bővítése és a természetjárás további népszerűsí­tése. Ehhez kívánunk tagjainknak jó egészséget, és megköszönjük a 2005-ös évben végzett jó munkájukat.

Romvári Tibor
szakosztályvezető

 

uPTTE Nyugdíjas Szakosztály

Szakosztályunk létszáma 58 fő volt, ebből aktív tag: 33. Férfi: 10 fő, nő: 48 fő. A szakosztály átlag életkora 67 év. Az év során teljesített gyalogúra napok száma 103, az összes résztvevő száma 1277 volt. Egy túrán átlagosan 12 fő vett részt.

Szakosztályunk tagjai közreműködtek a szövetség rendezvényein: a februári közgyűlésen 12 fő segédkezett, a „Mecsek 50” teljesítménytúra rendezésében 10 fő vett részt. Az év során nyílt túrát vezetett Kaszás Károlyné (2 alkalommal) és Pulai Lászlóné. Ter­mé­szet­járó minősítés bronz fokozatát érte el Lencse Katalin és Stefanovics Istvánné. A szak­osz­tály egy hetes túráit Raub Bálintné (Keleti-Mecsek, Kárász) és Pulai Lászlóné (Őrség) vezették. A kulturális programokat Stefanovics Istvánné szervezte (Műcsarnok: 400 év fran­cia festészete; Nemzeti Múzeum: Magyarország története az államalapítástól 1990-ig, ill. emlékkiállítás a Bocskai-felkelés 400. évfordulójára; Terészettudományi Múzeum: „Káprázatos kövek” kiállítás; Petőfi Irodalmi Múzeum: József Attila emlék­kiállí­tás, ill. Salvador Dali irodalmi illusztrációi; Szépművészeti Múzeum: „A fáraók után, a kopt művészet kincsei Egyiptomból”; Ludvig Múzeum; Magyar Fotografusok Háza: Georges Simenon író fotói; Nemzeti Galéria: Munkácsy a nagyvilágban; Mű­vé­sze­­tek Palotája, Nemzeti Színház épülete, „Anconai szerelmesek” daljáték a Pécsi Nem­zeti Színházban). Gálhidi Éva túratársunk 2x6 előadásból álló sorozatot tartott, me­lyek témái „A Mecsek madarai”, ill. „Pécs története a honfoglalástól napjainkig” voltak.

2006-os terveink: tovább folytatjuk a heti háromszori túrákat (kedd, csütörtök, vasárnap). Egy hetes túrát tervezünk Aggtelekre és környékére, és a Bakonyba. További terveink: az aktív létszám növelése, a jelvényszerző túramozgalmak népszerűsítése, részvétel a nyílt tú­rákon, beteg túratársaink látogatása és segítése, elhunyt túratársaink sírjainak gondo­zá­sa, részvétel a munkatúrákon, a szövetség által szervezett rendezvényeken, a Túravezetők Klubja rendezvényein. Heti egy alkalommal, szerdán a Mozgalmi Házban tartunk megbeszélést, ahol ismertetjük következő túráinkat, és értékeljük az előzőeket.

Pulai Lászlóné
szakosztályvezető