facebook_page_plugin

A túramozgalmakról

 

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ A TÚRAMOZGALMAKRÓL

A több évtizedes múltra visszatekintő jelvényszerző túramozgalmak változatos lehetőséget kínálnak a természetjárásban az országos, vagy helyi értékek, természeti szépségek megismerésére.

A túramozgalmak lehetnek hosszabb vándorlással teljesíthető országos, több megyén, vagy hegységen áthaladó mozgalmak. Lehetnek un. „érintőpontos” mozgalmak, amelyek teljesítése során egy   adott megye vagy tájegység nevezetességeinek, természeti értékeinek, műemlékeinek, (pl várak, templomok, kolostorok, kilátók, kulcsos házak ) felkeresése a cél.

Az adott túramozgalomra vonatkozó kiírást és a részletes információkat az igazoló füzet tartalmazza. Ugyanez a füzet szolgált a teljesítések igazolására.

Vannak olyan mozgalmak, amelyeknek kialakított bélyegzőhelyei vannak (doboz, tábla), az ott elhelyezett bélyegzőt kell a füzet megfelelő helyére beütni, vagy annak lenyomatát beragasztani. belyegzo1

 

A mozgalmak többségének nincsenek ilyen helyei, ez esetben a felkeresendő hely bármilyen módon igazolható, amely arra a helyre jellemző. Ez lehet múzeum, egyéb intézmény, vendéglátóhely, vasútállomás bélyegzője, de a helyszínek készített fénykép, a túravezető aláírása vagy túrajelentés másolata is elfogadott.

A mozgalmak egy része időkorlátozás nélkül, teljesíthetők, vannak amelyeket meghatározott időn belül kell teljesíteni. Előfordulhatnak egyszeri alkalomra meghirdetett túramozgalmak is. Ezek az információk a füzetekben megtalálhatók.

Az igazoló füzetek a mozgalmat meghirdető szervezetektől (országos, és megyei természetjáró szövetségek /bizottságok/, vagy ezen szövetségekhez tartozó egyesületeknél) szerezhetők be, és a teljesítést követően oda kell eljuttatni, akik ellenőrzés után kiadják a mozgalom jelvényét, vagy kitűzőjét.

 

Az igazoló füzetek, jelvények / kitűzők térítéskötelesek, azok szervezetenként eltérőek.

 

kek tura jelvenyszerzo

 

 

 

RÉSZLETES INFORMÁCIÓ A TÚRAMOZGALMAKRÓL A KÖVETKEZŐ OLDALON!


 

 

 

 

Baranya vármegyén kívül az országos, és más megyei szövetségek, egyesületek   számos lehetőséget kínálnak. Ezek közül itt csak a legrangosabbakat említjük.

 

 

Legtöbb élményt kínáló mozgalmak a Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett országos kéktúra mozgalmak.

 

Az Irottkőtől Hollóházáig tartó 1128 km-es ORSZÁGOS KÉKTÚRA, a „ROCKENBAUER PÁL” DÉL-DUNÁNTÚLI KÉKTÚRA Irottkőtől Szekszárdig tartó 561 km-es szakasza, és a 849 km hosszú, Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó ALFÖLDI KÉKTÚRA .” körbeöleli” az országot.

 

Részletesen információ az Magyar Természetjáró Szövetség honapján található.

 

TÚRAMOZGALMAK BARANYA MEGYÉBEN

 

Megyénken két fontos hosszú távú túramozgalom útvonala halad át:

 

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra

 

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ), által szervezett túramozgalom, a teljesítés után a jelvényeket is az MTSZ adja ki.

 

Megyénk területén a bélyegzőhelyeket a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség gondozza, igazoló füzet a baranyai túrázók számára a megyei szövetségnél is igényelhető, teljesítés után a füzetet ide kell leadni, amelyet ellenőrzés után a szövetség továbbít az MTSZ-hez.

 

A baranyai szakaszról bővebben itt.

 

 

Dél-dunántúli Pirostúra

 

Három megyén Tolnán, Baranyán, és Somogyon áthaladó túramozgalom. Az igazoló füzetek és a jelvények kiadásáról a Somogy Megyei Természetbarát Szövegség gondoskodik.

 

Megyénk területén a bélyegzőhelyeket a Baranya Megyei Természetbarát Szövegség gondozza, az igazoló füzet a baranyai túrázók számára a megyei szövetségnél is igényelhető, teljesítés után a füzetet ide kell leadni, amelyet ellenőrzés után a szövetség továbbít a     Somogy Megyei Természetbarát Szövetséghez.

 

 

 Baranya Megyei Természetbarát Szövetség túramozgalmai (ABC sorrendben)

 

Baranya legszebb templomai

Baranyai-dombság turistája

Baranyai kerékpáros körtúra

Baranyai kilátók

Baranyai várak

Dél-Baranya turistája

Dél-Zselic turistája

Kincses Baranya

Mecsek forrásai

Mecsek turistája

Mecseki barangolások háztól házig

Mecseki zöldtúra

 

 

A túramozgalmakról információ kérhető:

 

                                 Nagy Balázs, a túramozgalom felelőse.

                                 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   Telefon: +36 20 9765-582