facebook_page_plugin

1998. december 64. szám

MECSEK HÍRADÓ

64. szám                                                                                                                   1998. december

 

 

ELSANT ÕSZI KUPA 1998

Az 1998. október 31-iki tájékozódási túraversenyen 51 csapat 128 fõvel vett részt. A csapatok 15 helységbõl érkeztek. A rendezvényen a felsõfokú kategóriák az Országos Természetjáró Tájékozódási Csapatbajnokság XV. *utolsó) fordulójaként kerültek megrendezésre.

A verseny hûvös (reggel hideg), szeles, de napsütéses, versenyzésre alkalmas idõben zajlott, az erdõ talaj és az utak a hét közepén történt esõzések és vihar miatt sárosak, de szinte mindenhol járhatóak voltak. Az értékelést és az eredményhirdetést folyamatosan, kategóriánként megtartottuk. Az utolsó eredményhirdetésre du. 15 órakor került sor. A verseny lsõ három helyezett csapata oklevél és érem díjazásban részesült, valamint az elsõk egy évig õrizhetik a - nevükkel bevésett - kupát.

Akinek tetszett a verseny, azokkal együtt örülünk, akiknek nem tetszett, azoktól elnézést kérünk ... Az elért eredményekhez gratulálunk, és mindenkinek köszönjük a részvételt.

Eredmények:

"A" kategória (21 csapat)

1. DÉMÁSZ REZÉT SA (Franczva L, Virág Gy., Móser J.)
2. Kinizsi III. (Kenyér Zoltán, Kenyér Mariann)
3. Moha és Páfrány (Geisz Ferenc, Rácz Róbert)

"A50" kategória (8 csapat)

1. Kinizsi 52 (Horváth T. Csaba)
2. Mátra I. (Dr. Pócsik József, Bácskai György)
3. JURA (Knauer József, Szalóky Zsuzsa)

"B" kategória (13 csapat)

1. PITE (Szabó Tamás, Csuzi András)
2. Cirbolya és Boborlya (Scrck Ottó, Császár József)
3. Adorjánék (Adorján Antal, Adorján Antalné)

"C" kategória (9 csapat)

1-2. Janus + Erdélyi (Szõnyi Attila, Erdélyi Péter, Szilágyi Virgil, Kalangya A., Kárpáti K)
3. Vaddisznók és jóbarátok (Fodor Enikõ, Miskóó Szilvia, Sedivy Gábor, Patkó B.)

Benczes Gábor

 


 

PÉCS VÁROSISMERETI VERSENY, 1998

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség november 7-én, szombaton rendezte meg a hagyományos városismereti versenyt, amelynek útvonala - immár harmadik alkalommal - Pécs történelmi belvárosához kapcsolódva, de nagyrészt azon kívül vezetett. Ezúttal a belváros déli része, a 48-as tér - Rákóczi út - Hungária út - Szigeti út által északról és a Mártírok útja által délrõl határolt terület képezte a verseny anyagát.

Elõzetes várakozásunkat idén is felülmúlva, 94 csapat indult a versenyen, nem kis munkát adva ezzel a rendezõknek a feladatlapok javításakor. A pécsieken kívül érkeztek Kaposvárról, Mindszentgodisáról, Sellyérõl, Szegedrõl, Szentlászlóról és Székesfehérvárról.

A nagyszámú résztvevõnek "köszönhetõen" az eredményhirdetéskor csak a legjobban szereplõ csapatok eredményeit írhattuk ki, és több - a verseny során késõbb beérkezett, és láthatóan több hibapontot elért - csapat eredményét csak a hivatalos eredménylistában tudtuk közzétenni, mert a helyszíni javításra nem volt idõ. Az eredményhirdetés így is du. 16 órakor ért véget, másfél órával késõbb a tervezettnél. Az új rendszerû verseny három éve alatt kétszeresére emelkedett a résztvevõk száma, bizonyítva ezzel a verseny népszerûségét. A célban és az utólag kapott visszajelzések egyértelmûen pozitívak voltak, örömünkre. A nevezésekbõl befolyt bevétel és a pályázat útján nyert támogatás együttesen értékes díjazást tett lehetõvé.

Ezúton köszönjük valamennyi csapatnak, hogy megtisztelték versenyünket, városunkat részvételükkel. Reméljük, sikerült bemutatni Pécsnek e szép és sok érdekességet rejtegetõ városrészét, és új élményekkel, ismeretekkel fejezték be a versenyt.

Eredmények

"Általános iskola alsó tagozat" kategória (6 csapat):

1. Meszes, Fehérhegyi Általános Iskola, Pécs(Bagi Zita, Domonkos Anna, Kelemen Kata, Tasi Tímea); 2. Pécs felfedezõi, Fehérhegyi Általános Iskola, Pécs (Bagi Judit, Horváth Bálint, Horváth Hajnalka, Balatoni Brigitta); 3. Goofyék, Árpád fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, Pécs (Bereczki Róbert, Budai Bence, Német András).

"Általános iskola felsõ tagozat" kategória (61 csapat)

1. 2x fut a comb, Táncsics DSE, Kaposvár (Farkas Roland, Kurdi Péter); 2-4. /holtversenyben/: Pécs szépei, Egyetem u. Általános Iskola, Pécs (Baranyai Veronika, Könyves János Zsolt, Schnell Ágnes); Éllyen November 7 (Volt Árpádosok), Árpád fejedelem Gimnázium és Általános Iskola (Cselik Péter, Hanzli Roland); Vadócok, Testvérvárosok terei Általános Iskola (Balog Brigitta, Budás Krisztina, Kocsi Márta, Menyhei Csilla).

"Középiskolás" kategória (18 csapat)

1-2. /holtversenyben/: Aranycsapat, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Csima Zoltán, Rudas Lajos); Áfonyák, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs (Antal Tibor, Gajer Sarolta); 3. Scarabeus, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Dávid András, Kátai Kornél, Koltai Péter, Miklós Ákos).

"Felnõtt-családi" kategória (9 csapat)

1. Kaposvári szerencsevadászok, KTTE Gyakorló Iskola, Kaposvár (Huszár Mónika, Kósa Eszter, Körte Dóra); 2. Mátrai család, Pécs (Mátrai Gábor, Mátrai Attila); 3-5. ANGELI, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs (Bayer Ildikó, Boros Tímea, Horváth Eszter); METEOR SE I., Székesfehérvár (Bizderi András, Nagy Lajos, Tolnner Márió); Táncsics, Táncsics DSE, Kaposvár (Horváth Zita, Lassu Ferenc, Terlaky Edit).

Strasser Péter
rendezõ

 


 

Kulcsosházkezelõk tanácskozása

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége 1998. november 14-én a nagymányoki kulcsosházban rendezte meg a kulcsosházakat kezelõk tanácskozását. A megbeszélésen részt vettek a Büdös-kúti, a Fehér-kúti, a Vörösfenyõ, a Majláthpusztai, a terecsenyi Zrínyi, a Villányi-hegységben található Írisz, a PTTE Vándorsport, a Gubacsos, a Koszonyatetõi és a Pusztabányai Kulcsosházak kezelõi, valamint a Tolna megye területére esõ, vagy Tolna megyei szervezetek kezelésében lévõ mecseki kulcsosházak képviseletében Mányoki Zoltán, a nagymányoki kulcsosház kezelõje és Dománszky Zoltán Tolna megyei elnök. A tanácskozás vendége volt Székely Tamás, a Magyar Természetbarát Szövetség Házbizottsága elnöke, valamint Tóth István Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Keleti-Mecsek Tájvédelmi Körzet természetvédelmi õre.

A megbeszélésen a résztvevõk megvitatták a kulcsosházak üzemeltetésével kapcsolatos aktuális kérdéseket, illetve ismertették az 1998. évi fejlesztéseket az egyes házaknál. Tóth István Zsolt tájékoztatta a természetvédelmi területeken lévõ házak kezelõit a természetvédelmi törvény vonatkozó részeirõl (táborozások stb.), valamint kérte a házkezelõket, hogy a vendégeket is tájékoztassák a természetvédelmi területeken érvényes szabályokról, az esetleges problémákat elkerülendõ. Székely Tamás elhozta az MTSZ kiadásában immár negyedik alkalommal megjelent "Természetbarát szálláshelyek" c. kiadványt, mely a mecseki és baranyai szálláshelyeket is tartalmazza. A kötet szerkesztõi kérik a folyamatos tájékoztatást az adatokban bekövetkezett esetleges változásokról.

Az 1999. évi tanácskozást a szövetség a Dráva TSE majláthpusztai kulcsosházában rendezi meg, Gida Tibornak, a Dráva TSE vezetõjének meghívására. A szövetség elnöksége ezúton is megköszöni Mányoki László és Dománszky Zoltán "házigazdáknak" és segítõiknek a meghívást és a szívélyes vendéglátást.

Strasser Péter


 

NYUGDÍJAS "HEGYMÁSZÓK" A PILISBEN

A PTTE Nyugdíjas Szakosztálya 1998. nyarán, július 20-tól 26-ig 15 fõvel a Pilisben túrázott. A somhegyi Hóvirág kulcsosházban laktunk, s a nagy meleg ellenére minden nap volt programunk. Jártunk Dobogókõn, a Holdvilág-árokban, a Bükkfa-nyeregnél, a Szurdokban, és teljesítményünk csúcsa volt a Vaskapu. Jelöletlen úton mentünk, és mikor már az út háromnegyed részét megtettük, akkor fedeztük fel a hegymászók útjelzését. De ez sem riasztotta vissza a társaságot (pedig jó egypáran 70 körüliek voltunk, de volt köztünk 84 éves (!) is), és egészen a Vaskapuig mentünk. Igaz, volt amikor négykézláb, de megérte, mert nagyon szép kilátásban volt részünk.

Egyik nap Gödöllõre látogattunk, ahol megnéztük a kastélyt, a hozzá tartozó kertészetet és az egyetem kongresszusi termét. Sok szép emlékkel jöttünk haza.

Petrovits Márta
túravezetõ

 


 

Mázától Bodáig

I.

No nem egy nap alatt tettük meg ezt a Mecseket északkelettõl délnyugatig átszelõ utat, hanem két szép hétvégén.

Már régóta készültünk "aranyásásra", de valahogy nem jött össze. A készülõdésbõl tett lett, és egy derûs õszi reggelen Mázán találtuk magunkat és innen indultunk el az "aranyvölgybe". Mázát elhagyva kaptattunk fel a hegyre. Egy lovaskocsit vezetõ erdésszel és annak kutyájával találkoztunk, õ igyekezett bennünket lebeszélni a Farkas-árokról, de mi kitartottunk mellette.

A váraljai erdészháztól nem messze van a Farkas-árok északkeleti bejárata. A patak mellett haladva néztük-néztük a medret, kotortuk a patak hordalékát, de semmi sárga szín nem jött elõ. A sárga arany helyett utunkat sártenger követte, de mi annak maradásra késztetõ voltát legyõztük. Sehol egy gombát nem láttunk, madárdalt nem hallottunk. Láttuk viszont a Jágerok-kútját, a Kalán Miska-kutat, a Vadvirág és a Lendület forrást. Belõlük igen gyéren folydogált a víz. Meredeken haladva értünk fel a Dögkút-tetõre, ahol már sok-sok turistával találkoztunk. Itt kb. fél óráig pihentünk, majd a Cigány hegyet érintve a sárga sáv jelzésen haladtunk a Diós-kút felé, majd a Zengõ oldalában Pécsváradra.

Sajnáljuk, hogy az "aranykeresést" szorgalmazó Lengyelné, Margitkánk nem tudott velünk jönni, de reméljük, legközelebb vele nem csak sárga agyagot, de sárga aranyat is fogunk találni. Talán a Farkas-árok nyáron kellemesebb, a nagy melegben ki kellene próbálni ott a hûsölést.

II.

Bodán keresztül vezetett a nyílt túra Kõvágószõlõs végcéllal. Szõlõhegyeken, szántóterületen, majd a Meleg-mál oldalban kidõlt fák között, késõbb pedig egy kedves patakot követve folytattuk utunkat a Vár-völgybe. Megnéztük a Vár-kutat, majd rövidesen a Sás-völgyben találtuk magunkat. Innen felmásztunk a Cserma oldalba, érintettük az V-ös, majd a IV-es légaknát (avagy Viganvárat). Itt ebédeltünk, majd túravezetõnk, Jankovics Béla a résztvevõknek autós térképet osztogatott, "zsákbamacska" útján. Igen kedves gesztus volt tõle, utólag is köszönjük.

Gyönyörû színes volt az erdõ, a táj vadregényes. Reméljük, hogy máskor is lesz részünk ilyen fajta túrázásban. A Babásszerkövek alatt haladva, gyönyörû napsütésben értünk el Kõvágószõlõsre.

Két hétvégén voltunk a Keleti-Mecsek és a Nyugati-Mecsek egy-egy szép táján, ami maradandó emléket hagyott bennünk.

dr. Koncz Eszter


 

Nyílik a kankalin

Korai kankalin (Primula vulgaris), népies nevei: orvosi kankalin, csókaláb, égikincs, gutaütésfû, istenkesztyû, Isten kulcsa, sárgakökörcsin, Szent Péter kulcsa, tavaszfû, tavaszka.

November 18-án a Büdös-kúti kulcsosház melletti napsütötte tisztáson megakadt a szemem a szép virágon. Láttam már ezt a virágot kora tavasszal virítani, de novemberben a virágzása igazi meglepetés.

Jávorka-Csapodi Erdõ-mezõ virágai c. mûvében így ír errõl a virágról: "Csak a Bakonytól kezdve nyugat és dél felé található. Márciusban, sokszor már az enyhe téli hónapokban is virágzik."

Horváth A. Olivér Képek a Mecsek növényéletébõl c. könyvének (1942) 41. oldalán a következõket írja: "A Mecsek meglepetése, ajándéka a botanikusoknak, virágbarátoknak, hogy a korai (v. közönséges) kankalin 1934 decemberében is virágzott.Én a János kilátó körül láttam."

Baronek Jenõ

 


 

BRONZJELVÉNYES TÚRAVEZETÕI TANFOLYAM

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 1999. januárjában bronzjelvényes túravezetõi tanfolyamot indít. A tanfolyam idõtartama három hónap, az elsõ foglalkozás 1999. január 5-én, kedden 16 órakor kezdõdik Pécsett, a János u. 22. sz. alatt, a szövetségben. Részvételi költség: 1000,- Ft/fõ, amely magában foglalja a jelvény, valamint az oktatási anyagok árát. Jelentkezni elõzetesen december 20-ig lehet az alábbi telefonszámon, ill. címen: Börcsök György, (73) 476-012 (este), vagy december 8-án és 15-én du. 16-18 óráig a szövetségben (Pécs, János u. 22, tel.: 72/310-226). További információ ugyanezeken a telefonszámokon kérhetõ.


 

HÍREK

Kérjük a szakosztályokat, egyesületeket, hogy az év végipontverseny összesítéséhez a szakosztályi- és ezen belül az egyéni - pontszámokat, minõsítéseket, a túrajelentéseket, a szakosztályi névsorokat ill. a természetbarát munkákról szóló leírásokat legkésõbb 1999. január 12-ig adják le a szövetségben Lakatosné Novotny Saroltának.


Megjelent Fekete László: Kab-hegytõl a Kékesig c. összeallítása.Sporttársunk Magyarország összes 600 méternél magasabb hegycsúcsát gyûjtötte sorrendbe, a vonatkozó turistatérképeket is megnevezve, ill. a térkép-koordinátákat feltüntetve. Az érdekes kiadvány a szövetségben beszerezhetõ.


SZJA 1%: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közhasznú szervezetté válásával lehetõség nyílik már 1999-ben a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására a szövetség javára. Kérjük természetbarát társainkat, idõben gondoljanak erre és minél nagyobb körben szorgalmazzák az SZJA felajánlást!


 

Nyílt túrák

  • december 5, szombat: Lámpásvölgy-Rábay-fa-Kis-rét-Misina-Sós-hegy-Szentkút (11 km). Találkozás a pécsi vasútállomás elõtt a helyi autóbusz végállomáson, a 38-as busz megállójában 8.00 órakor. Túravezetõ: Márton Zoltán.
  • december 12, szombat: Éger-völgy-Vöröshegy-Róka út-Büdöskút-Lapis-Deindol (12 km). Találkozás az uránvárosi buszvégállomáson a 22-es busz megállójában, 8.30 órakor. Túravezetõ: Lakatosné Novotny Sarolta.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással:

  • december 5-6: MIKULÁS TÚRA. Útvonal: Magyaregregy-Vörösfenyõ kulcsosház (szállás)-Egregyi csárda (8 km). Indulás 5-én 7.35-kor a mekényesi autóbuszjárattal. Túravezetõ: Nagy Jánosné.
  • december 13: Zobákpuszta-Pusztabánya-Kiskaszáló-Takanyó-Zobákpuszta (8 km). Indulás 8.30-kor a bétai buszjárattal. Túravezetõ: Iván Attila.
  • december 20: Sikonda-Cserma-Varga-hegy-Kökönyös (5 km). Indulás 10 órakor a sikondai buszjárattal. Túravezetõ: Miklovics György.

 

Békés ünnepeket és élményekben gazdag boldog új évet kívánunk
minden természetbarát társunknak!

 


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, János u. 22. Tel: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idõ: kedd 16-19 óra)