facebook_page_plugin

Szarvasbőgés és erdőlátogatási korlátozások

A szarvasbőgés különleges időszak az őszi erdőben: ezekben a hetekben zajlik a gímszarvasok násza. A nagyvad nyugalma érdekében a Mecsekerdő az általa kezelt erdőterületek egy részére szeptember 1-jétől 30-áig, az esti és éjszakai órákra, délután négytől másnap reggel nyolc óráig erdőlátogatási korlátozást rendel el. A mecseki Kéktúra-útvonalak, a Zengő-csúcs, a Máré-vár és még számos mecseki kirándulóhely továbbra is korlátlanul látogathatók.

 

szarvas

 

Szeptember a gímszarvasok nászidőszaka, amikor az erdőben szinte észrevehetetlenül megbúvó gímszarvasbikák a rejtőzéssel nem törődve hangos bőgéssel kommunikálnak egymással, elkápráztatva háremük szarvasteheneit és riogatva vetélytársaikat. Jellegzetes, csak ekkor hallható hangjuk nem csak párkeresésről és szarvasteheneik megvédéséről, hanem az állatok fizikai állapotáról is árulkodik. Az alkonyattól erősödő, többszólamú és változatos erejű szarvasbőgés leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható.

A Mecsekerdő az állatok nyugalma érdekében, szeptember 1-je és 30-a között, az általa kezelt erdőterületek egy részére, az esti és éjszakai órákra kiterjedően részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, amely délután négy órától másnap reggel nyolc óráig tart. A korlátozással érintett, illetve az ebben az időszakban továbbra is korlátozás nélkül látogatható területekről a Mecsekerdő honlapján (www.mecsekredo.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Mecsekerdő