facebook_page_plugin

1998. október 62. szám

MECSEK HÍRADÓ

62. szám                                                                                                                   1998. október

 

 

ZSOLNAY-TUBES KUPA

A szeptember 26-án megrendezett Zsolnay-Tubes Kupa tájékozódási túraversenyen 106 csapat 297 versenyzõje indult. A résztvevõk a nevezési díjakkal a már megkezdett tubesi kilátótorony építésének befejezéséhez járultak hozzá.

Eredmények:

"A" kategória (25 csapat): 1. Zöldpont (Fodor Péter-Brolly Gábor-Kiss Eszter-Koch Eszter), 2. Mátra III. (Simon Péter-Dávid Andrea), 3. Kinizsi I. (Horváth T. Róbert-Horváth T. Csaba-Fonth Zoltán).

"A 50" kategória (3 csapat): 1. Völgységi Vándor (Chlebovics Miklós-Dománszky Zoltán), 2. Júra (Knauer József-Knauer Anna), 3. Fõdolomit (Baross Gábor-K. Gellai Mária).

"B" kategória (52 csapat): 1. Viktória DSK (Schreck Ottó-Császár József), 2. Micimackó és Malacka (Szabó Gábor Dániel-Szûcs Szilvia), 3. Meteor SE III (Nagy Lajos-Bizderi András-Spaits Gábor).

"C" kategória 26 csapat): 1. Vaddisznók és Jóbarátok (Fodor Enikõ-Miskó Szilvia-Sedivy Gábor-Scheiner Renáta), 2. PASZ (Benczes Dániel-Dormány Balázs-Dobos Péter-Szabó Noémi), 3. Gyalog-Galopp (Mázik Jenõ-Hoffmann Gyõzõ).

 

Zselic-Triász Kupa (Terecseny)

1998. szeptember 27.

Jubileumi (ötödik) alkalomhoz érkezett turisztikai akadályversenyünk. Sajnos az idõjárás kezdetben nem akart velünk ünnepelni, de napközben már belátta, ennyi résztvevõ mégsem ázhat bõrig.

Öt év alatt a rendezõ gárda, a támogatók, illetve a résztvevõ iskolák nem nagyon változtak. A helyszín és az idõpont is a szokásos volt - Terecseny, Aligvár kulcsosház, szeptember utolsó vasárnapja. Most elõször azonban már nemcsak általános iskolások versenyezhettek, valamint idén minden résztvevõ kitûzõt kapott.

A barátságtalan idõ ellenére 44 csapat 219 versenyzõje vágott neki a kb. 10 km-es útnak. A sáron kívül elméleti (zselici települések képeslapjai, indián kézjelek, Fekete István regényhõsök felismerése), valamint ügyességi (dárdahajítás, jojózás, hullahoppozás) feladatokat kellett "leküzdeniük" a versenyzõknek.

A célba érkezés után a vállalkozó kedvûek fakultatív programokban mérhették össze ügyességüket - gólyalábon járás, lengõtekézés, kosárlabdázás és papírhajtogatás (origami).

Eredmények:

ÁI kategória (1984 vagy utána születettek):

  1. Szentlászló VIII. (Róth Johanna csapata)
  2. Drávafok IV. (Mohácsi András csapata)
  3. Drávafok I. (Jung Jenõ csapata)

F kategória (1983 vagy elõtte születettek):

  1. Kaposvár, Táncsics Gimn. (Hegedûs Tamás csapata)
  2. Kaposvár, Táncsics Gimn. (Nagy Viktória csapata)
  3. Kaposvár, Gyakorló Isk. (Barprich Boglárka csapata)

Különdíjban részesült az a két kísérõ tanár, akik a Zselic-Triász Kupa történelmének mind az öt rendezvényének részt vettek: Éles Istvánné (Drávafok), Kósa Eszter (Gyakorló isk., Kapovár). Ezen kívül külön díjaztuk a fakultatív versenyeken jól szerepelteket, valamint a két szakácsnõt is, akik a paprikás krumplival kedveskedtek. Természetesen - a szokásoknak megfelelõen - a díjak többségét sorsoltuk a résztvevõk között. Így még az is kaphatott ajándékot, aki bizony nem jeleskedett az állomásokon.

Reméljük jövõre újra találkozunk!

Papp Csaba rendezõ

 

Providencia Életvonal gyalogtúra

A nyári szünet után szeptember 19-én gyalogtúrával folytatódott "A víz az élet" rendezvénysorozat. A bükkösdi általános iskolában volt a rajt és a cél is. A 12 km-es távnak 232-en vágtak neki. Bár az idõjárás a gyalogtúra napján kegyes volt, az elõzõ napok csapadékos idõjárás "látható" nyomokat hagyott a résztvevõkön (magyarul sárosak voltak). A csokoládén, az üdítõn és a vajas zsemlén kívül, támogatóink jóvoltából mindenki kapott valamilyen ajándékot. Legtöbb résztvevõt a szentlõrinci Ifjúság úti Általános Iskola mozgósított. Rajtuk kívül többen jöttek Abaligetrõl, Orfûrõl, Szabadszentkirályról és Kozármislenybõl is.

A 30 km-es távot a Dél-Zselic TK rendezte.

A rendezvénysorozat következõ állomása a Szentlõrincen megrendezendõ Trapp Lõrinc futás lesz. Mindenkit szeretettel várunk!

Papp Csaba
BSZSZ

 

 

Környezetvédelmi tábor a Keleti-Mecsekben

Július 13-17-e között szervezte meg a DÖKE (komlói városi diákönkormányzat) Vörösfenyõ kulcsosház kiindulási hellyel az idei táborát. 20 komlói diák három felnõtt segítségével vett részt az ötnapos programban, melyet a GYIA és a Baranya Megyei Önkormányzat anyagilag is támogatott. A kis csapat hidat épített a Barnakõnél, kitisztította a Hidasi-völgyet, rendbe hozta az utat és ismerkedett a környék növény- és állatvilágával is. Felejthetetlen kikapcsolódást jelentett a Máré-vár melletti strandon eltöltött idõ is. Két vélemény a táborról:

"Itt jártam, vagyis töltöttem csodálatos öt napot. Nagyon kellemes volt húsz diákkal, akik nagyon fegyelmezetten viselkedtek. Egyszóval csodálatos kis csapat volt. ... Szeretném minél hamarabb megismételni. Köszönöm mindazoknak, akik lehetõvé tették, hogy itt lehettem és azoknak, akik nem hagyták, hogy unatkozzam.

S.É."

"Most jártam a Vörösfenyõben másodszor, ezúttal is jól éreztem magamat. Remélem, ha következõ alkalommal jövök, akkor is ilyen jó lesz.

K. Piri"

Végül köszönet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságnak és személy szerint Tóth István Zsoltnak, hogy lehetõvé tették a munkálatokat, a Kárászi Erdészetnek a szakmai segítségért, a Komlói Városgazdálkodási Vállalatnak és személy szerint Prohászka Istvánnak a szerszámokért, valamint a Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesületnek a csodálatos helyért.

Iván Attila

 

Ami kimaradt az elõzõ számból,  avagy volt egyszer egy TEDOT más szemmel

Idén Esztergomban rendezték meg a Természetjáró Diákok Országos Találkozóját. Baranya megyét az AKELA és a P.I.T.E. (Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület) képviselte. Az elmúlt évtized talán egyik leggyengébben megrendezett és megszervezett találkozója volt.

A rendezõség létszáma (kb. 4-6 fõ) és felkészültsége átlagon alulinak mondható.

A negatív hangulatot még az is rontotta, hogy csak 23 csapat nevezett erre az országos rendezvényre. A rendezvény színvonaláról csak annyit, mielõtt bárkit is megbántanék, vagy netán elvenném a kedvét, hogy legközelebb eljöjjön. Ennél már csak jobb lehet!

Pár szót az eredményekrõl:

  • Nappali ügyességi túraverseny: AKELA 8. hely, P.I.T.E. 1. hely
  • éjszakai túraverseny: AKELA nem indult, P.I.T.E. 2. hely
  • városismereti verseny: AKELA 12. hely, P.I.T.E. 2. hely
  • összetett verseny: AKELA 20. hely, P.I.T.E. 2. hely

Így csaptunk 4 db serleget, rengeteg ajándékot, barátokat és tapasztalatokat szerzett. (Sajnos negatívat is.)

Gratulálok mind az AKELA, mind a P.I.T.E. csapatnak a kiváló eredményért.

Mivel az 1999. évre az egri természetjárók kapták meg a rendezés jogát, kívánom nekik, hogy múlják felül azt a bizonyos 94-es orfûi rendezést. Nem lesz könnyû! Sok sikert!

Bota János

 

"TRAGÉDIA" AZ ORDAS TANYÁN

Részlet az Ordas tanya naplójából

1998. szeptember 11-12-13. Gépkocsinkat a petõci légakna portájánál hagytuk és gyalog indultunk jól felpakolva az Ordas tanyához délután öt órakor. Kezemben vittem egy rostonsütõ rácsot, melyen majd finom ételeket lehet készíteni a megfáradt dolgozóknak. Az út mentén gombákba botlottunk, annyit csalogatott ki az õszi napsütés. Még a házig sem értünk és a szatyrunk megtelt finom vargányákkal. Némelyik kalapja két tenyérnyire is megnõtt. Öröm volt nézni és szedni az erdõ ajándékát. A háznál lepakoltunk és visszamentünk az otthagyott gombákat leszedni. Már erõsen szürkült amikor elindultunk le a forráshoz vízért. A környék, amit elõzõ alakalommal kitisztítottunk nagy szép látványt nyújtott. A csepegõn szépen folyt a víz. Megtöltöttük a mûanyag kannát és flakonokat. A forrás vízhozama 4 liter percenként. Mire elindultunk felfelé, az utat a korai sötétedés már beborította. A ház körül még lámpa nélkül lehetett a tûzgyújtáshoz rõzsét gyûjteni. Gondoltuk kicsit megszárítjuk az enyhén nyirkos ágyruhákat. Kint eközben erõsen megélénkült a szél, rázva a fák koronáit. A gyufa csak másodszori próbálkozásra gyulladt be. Az újságpapíron a lángnyelvek gyorsan olvasták a sorokat. A kályhából a füst valamiért egyre csak a szobába furakodott be. Gondoltam a szél viaskodik a füsttel fent a kémény tetején. Kimentem és a sötétben a lámpa fényével kutattam a kémény csúcsát. A kémény büszkén húzta ki magát a tetõ felé magasodva, de füstnek még a "nyomát" sem láttam. Nem így a bejárathoz érve. Az ajtó teljes szélességében gomolygott kifelé a füst. Bent a szobában a falig sem lehet látni. Vettem egy nagy levegõt és beszaladtam , hogy az ablakot kinyissam. Ez csak a másodszori nekifutásra sikerült. Némileg csökkent a füst tömege és már ropogtak a fahasábok a kályhában. A kályha minden résén tódult továbbra is a füst. Ez már nem a szél gonoszkodása, hanem valami teljesen eldugította a kémény füstjáratát. Nem volt mit tenni, az ideiglenes "füstölõt" meg kellett szüntetni. Két fazék víz megálljt parancsolt a lángoknak és sisteregve, de kialudtak az utolsó parazsak is. Füst és vízgõz lepte le a ház környékét. Szerencsére fújt a szél, így az erõs huzat hamar kiszellõztette a szobát. Feleségemmel úgy illatoztunk mint füstölt szalonna. A spiritusz fõzõn melegítettünk vizet és jól lemosakodtunk. Ahhoz már késõ volt, hogy a dugulást a kéménylyukban megkeressük. Vártam a reggel, hogy a rejtélyt megfejtsem.

Jól aludtunk az éjjel és pihenten ébredtünk. Egy finom reggeli után nekiláthattam a rejtély megfejtésének. Vágtam két vékony, de erõs faágat, hogy azzal alulról felfelé piszkálva a kéményt kitisztítsam. A könyöknél nehezen fordult el a piszkafa, de végig fel tudtam dugni a járatban. Ha ez így felmegy, akkor némi füstnek is kellett volna este jelentkeznie a kémény tetején. Szétszedtem a kályhából kivezetõ két könyöket. A meglepetéstõl szinte megdermedtem. Este még gondoltam, hogy a dugulás oka lehet egy beépített darázsfészek vagy egy meglazult tégladarab. De amit most látok, arra sohasem gondoltam volna. Egy dústollú nagytestû madár van beékelõdve egészen a kályha huzatszabályozó lamellájához. Ez idáig a kémény tetejérõl a harmadik könyök. A feleségem nem bírja nézni a látványt, kiment a szobából. A madarat a tollainál fogva húztam ki a csõbõl. Teljesen kitöltötte a csõ keresztmetszetét, még szorult is benne. Szomorú látvány volt ennek a madárnak a tragédiája. A tetemet kivittem a bokrok közé. Ahogy felületesen megnéztem, egy fiatal fülesbaglyot véltem felfedezni benne. Valamilyen oknál fogva hiányzott a tetem feje. Egyszer a Halász-patak völgyében láttam egy vergõdõ egerészölyvet a fa oldalán tíz méter magasan. Ahogy a távcsõvel megnéztem, láttam, hogy a lába beszorult egy felülrõl lefelé keskenyedõ odúba. Valami után odakapott és lecsúszott a lába a repedésen. Felfelé valami okból nem tudta kihúzni. Már ereje is nagyon fogytán lehetett. Összekötött rudakkal próbáltam kiszabadítani, de sajnos próbálkozásom kudarcba fulladt. Szomorúan, sokat hátratekintve hagytam ott a bajbajutott madarat.

Talán ez a madár is hasonló módon került csapdába. Valami élelem után indult a sötét lyukba és a vesztét lelte benne a járat végén. Kimentem újból a madárhoz, hogy alaposabban megvizsgáljam. A madár néhány napja pusztulhatott el. A húsa még kemény volt, nem indult oszlásnak. Szárnyaival kiterítve egy galagonya bokorra helyeztem el, biztosítva a még benne szorongó lelkének, hogy újra a természetben szárnyalhasson.

Meggyújtottam egy újságpapírt és a kéményhez tartottam. Hatalmas robajjal szívta be a kémény a lángokat és magával ragadta az elégett újságpapír darabjait is. A kályhát visszaállítottam eredeti helyére és elégettem az elõzõ este bekészített fahasábokat. Kint lassan eleredt az esõ és sötét felhõket kergetett az õszi szél. Délelõttre tervezett túránk így elmaradt. Feleségem alig várta, hogy a gyönyörû vargányákból valami finomat készítsen. Tizenhárom órára vártuk barátainkat, akik jelezték, hogy kijönnek segíteni a forrás környékének megtisztításában. Mire megérkeztek már készen is volt a fenséges gombapörkölt. Barátaink is egy jókora szatyor gombával érkeztek, amit idefele az úton szedtek. Egy gyors terítés a verandán és már csúsznak is a finom falatok egymás után lefelé. Egy pohár fehér bor nagyon jólesett az ebéd végén. Mosogatás és pakolás után már szedtük is a lábunkat a szûk ösvényen a forrás irányába. Egy vaddisznó régen elhullt álkapocs csontjából kõvel kivertem a még meglévõ egyik kis agyarat amit Barnabásnak, kis túratársunknak ajándékoztam kabalának. Lent a forrásnál nagy munkába kezdtünk. Fûrészeltük a kidõlt fákat és hordtuk egy helyre, irtottuk a bozótot, kaszáltuk a csalánost. Munkánk eredménye hamar megmutatta magát. Tisztult a környék, már látottak a terepformák. Rá lehet ismerni a beton hídra, látszik a patak kanyargó íve. Fiúk és lányok egyaránt derekasan dolgoztak. Egy kézi szivattyú segítségével a kút aljáról a finom iszapot el akartuk távolítani, de ez most nem jött össze, a gravitáció betartott nekünk. Már kezdett szürkülni amikor közel negyven liter vízzel és szerszámokkal elindultunk az Ordas tanyához. Barátaink kis pihenés után elindultak hazafelé a felsõ úton.

Tettünk fel vizet melegedni egy alapos mosakodáshoz. A szobában kellemes meleg cirógatta fáradt végtagjainkat. Kint a szép tisztáson szél kergeti a kiszáradt leveket az esõ kellemes hangon dobol az esõcsatornán. Már tíz óra is elmúlt amikor álomra hajtottuk fejünket.

Egész éjjel esett az esõ, az erdõt sûrû ködpárna borította, néha egy szarvasbika bõgése hasította az éjszakai csendet.

Reggel még az esõcseppek lógtak a dús növényzeten, ködöt pipált a Nyáras-völgy. Kitisztítottam tûzrakhelyet, összegereblyéztem a fûrészelés nyomait, rendet raktam a ház körül. Feleségem a még esõcseppektõl duzzadó bokrok alatt szedegette a gombákat. Kitakarítva a házat tizenegy órakor elindultunk hazafelé az átázott erdészeti úton.

Baumannn József, Baumann Józsefné, Kriston Barnabás, Krsitonné Kenderik Magdolna, ifj. Kriston Barnabás.

Baumann József

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az Õrség és a Vendvidék
(Kalauz turistáknak és természetbarátoknak)

A szombathelyi B.K.L. Kiadó jelentette meg a hiánypótló turistakalauzt, melyet Boda László és Orbán Róbert szerkesztett. A kiadói szándék szerint e könyv segít felfedezni az Õrséget, a Vendvidéket és a két tájegységgel szomszédos területeket. Vasi, zalai és szlovéniai települések kincseire hívja fel a figyelmet, átívelve nyelvi, közigazgatási és országhatárokon. Szerzõi a legfrissebb ismereteket is felhasználva mutatják be a táj túraútvonalait, látnivalóit, természetrajzi, történeti és néprajzi jellemzõit, rejtett szépségeit. A kötetet fekete-fehér és színes fényképfelvételek díszítik.

A könyv Pécsett az Alkotmány utcai térképboltban kapható 880,- Ft-os áron.

Magyarország védett növényei

Tóth István Zsolt, a Keleti-Mecsek természetvédelmi õre hívta fel figyelmünket e közeljövõben megjelenõ kötetre, és ajánlja természetbarátoknak, diákoknak, az erdõt járó embereknek. A kiadvány Farkas Sándor szerkesztésében, 28 szakmailag elismert botanikus szerzõ tollából, számos hazai és külföldi természetfotós közremûködésével készült. Kb. 380 oldal terjedelemben, 550 nagyobb méretû színes fotóval jelenik meg, a fotókhoz növényismertetések tartoznak. A kiadvány végén felsorolásra kerülnek azok a megkülönböztetett figyelemre érdemes magyarországi növényfajok, amelyek (eddig még) nem élvezik a törvény védelmét.

A könyv a várható könyvesbolti árnál jelentõsen olcsóbban, kb. 3200,- Ft + postaköltség áron utánvéttel rendelhetõ meg a következõ címen: Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány, 7101 Szekszárd, Pf. 90.

 

"BAKANCSRA FEL!"

túramozgalom kiírása

A Pécs Városi Természetbarát Szövetség az 1998/99-es tanévre túramozgalmat hirdet általános- és középiskolás tanulók részére.

A túramozgalom célja:

  • megismertetni a résztvevõkkel a Mecsek és más baranyai tájegységek természeti szépségeit;
  • megismertetni a résztvevõket a szervezett természetjáró mozgalommal;
  • minél több fiatalt bekapcsolni az aktív természetjárásba;
  • lehetõséget biztosítani a természetjárás több formájának megismerésére;
  • szorgalmazni, hogy az iskolákban mûködõ természetjáró csoportok, szakkörök megismerjék egymás tevékenységét.

A túramozgalom idõtartama: 1998. november 1 - 1999. május 15.

Azon tanárok számára, akik legalább tíz tanulóval teljesítik a túramozgalmat, a tanév végén autóbuszos jutalomkirándulást szervezünk a gyulaji vadrezervátumba.

Nevezési díj: 150 Ft/fõ, a Magyar Természetbarát Szövetség tagsági igazolványával 100 Ft/fõ, mely magában foglalja az emlékjelvény és az emléklap árát, valamint a nyomtatványköltségeket.

Jelentkezés: október 31-ig az alábbi címek valamelyikén:

  • Strasser Péter, 7633 Pécs, Kõrösi Csoma S. u. 2/c. tel.: (72) 256-508;
  • Strasser Péter, Kenderföldi Általános Iskola, 7300 Komló, Kazinczy u. 1., tel.: (72) 481-961.

A jelentkezésnél kérjük megjelölni a következõket: iskola neve, résztvevõk névsora, vezetõ tanár neve, levelezési cím, telefonszám.

Várjuk minden természetet szeretõ, természetjárást kedvelõ jelentkezését. alálkozzunk minél többen a Mecsek erdei útjain!

 

HÍREK

  • Változás a Dél-dunántúli Piros Túra útvonalán: a Zselicben, Dinnyeberki és Kisibafa között megváltozott a piros túra nyomvonala. Dinnyeberkibõl az út nem vezet át Gyûrûfûre, hanem északnak fordulva a Kecske-háti erdõn át halad, majd Korpád elõtt csatlakozik a sárga négyzet jelzéshez, s azzal együtt vezet át Korpádon. Onnan Kisibafára, s tovább Ibafa felé már a régi nyomvonalon halad (lásd a térképvázlatot).Az új jelzéseket a Dél-Zselic TK tagjai már felfestették. A tervek szerint az Istenkút forráshoz egy piros kör leágazás vezet majd, s ezen át lehet az érdeklõdõknek Gyûrûfût is felkeresni.
  • PTTE Szivárvány Hétpróbás Túraszakosztály néven új szakosztály alakult Kevy Albert vezetésével, a Pécsi Testnevelési és Természetbarát Egyesület keretében. A szakosztály átvette a Kardos-úti kulcsosház kezelését is. Szállásrendelés továbbra is a PTTE címén.
  • A "Papi pipa 30" teljesítménytúrán 68 résztvevõ indult. A túra ezúttal ismét a "jogelõd", a Zselic 30 túra régi útvonalán haladt. Újdonság volt Almáskeresztúron a JOHE galéria megtekintése, ahol a résztvevõk Heil József (JOHE) festõmûvész kiállítását tekinthették meg, s az érdeklõdõk még festhettek is. Jövõre a túra Terecsenybe fog vezetni.
  • Koszorúzási ünnepség volt szeptember 20-án a pécsi parkerdõben, az állatkertnél álló 48-as emlékoszlopnál, melyet a Mecsek Egyesület újított fel. Az ünnepségre a Pécsi Napok rendezvénysorozat keretében került sor. A 48-as centenáriumi emlékre a természetbarátok képviseletében Baumann József, felesége és unokája helyezte el a koszorút, valamint Pécs város jegyzõje is elhelyezett egy csokrot.
  • Kulcsosházkezelõk tanácskozása: a már többször megrendezett eszmecserére idén november 14-én, szombaton kerül sor a Nagymányoki kulcsoházban, ahol a kulcsosházak kezelõit Mányoki László, valamint a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség látja vendégül. Utazás Pécsrõl a 7.20-kor induló menetrend szerinti autóbusszal Bonyhádra. Kérjük a kulcsosházkezelõket, hogy részvételi szándékukat legkésõbb október 20-ig jelezzék a szövetségben Lakatosné Novotny Sarolta titkárnál!
  • Felhívás a túravezetõkhöz: kérjük a túravezetõket, hogy 1999-re is egy-egy nyílt túrát tervezzenek, és annak útvonalát és idõpontját adják le Lakatosné Novotny Saroltának. Lehetõleg új, kevésbé ismert vagy járt útvonalak is szerepeljenek a nyílt túrák között.
  • SZJA 1 %: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közhasznú szervezetté válásával lehetõség nyílik már 1999-ben a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlására a szövetség javára. Kérjük természetbarát társainkat, idõben gondoljanak erre és minél nagyobb körben szorgalmazzák az SZJA felajánlást.
  • A Zemplén meghódítása címû, az elõzõ számunkban elkezdett írást a Mecsek Híradó novemberi számában folytatjuk.

RENDEZVÉNYEK

  • október 31: II. "elSant" Õszi Kupa Tájékozódási Túraverseny. (Egyúttal az 1998. évi természetjáró tájékozódási túrabajnokság utolsó fordulója). Rendezõ: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület; POEÜ Sportkör. Rajt: Büdöskúti kulcsosház. Cél ugyanitt. Kategóriák: "A", "A 50", "B" "C". Nevezés 2-4 fõs csapatokkal. Elõzetes nevezés október 20-ig a következõ címre: Benczes Gábor, 7636 Pécs, Visnya Ernõ u. 12. Információ kérhetõ a (30) 9573-262. Nevezési díj: helyszíni nevezéssel 250 Ft/fõ, elõzetes nevezéssel 200 Ft/fõ. A nevezési díjat a rajtban kell fizetni.
  • november 7: Pécs Városismereti Verseny. Rendezõ: Pécs Városi Természetbarát Szövetség. Rajt: Szabadság úti tornacsarnok, Pécs, Szabadság u. 25, (a Középiskolai Központi Menza bejáratánál), pécsi csapatoknak 8.00-9.00, vidéki csapatoknak 8.00-10.00 óráig. Nevezési díj: 300 Ft/csapat (a csapat tagjainak érvényes MTSZ igazolványával 200 Ft/csapat). Kategóriák: általános iskola alsó tagozat, általános iskola felsõ tagozat, középiskolás, felnõtt-családi. Nevezés október 31-ig, ill. információ a versenyrõl a következõ címeken: Strasser Péter, 7633 Pécs, Kõrösi Csoma S. u. 2/c, tel.: (72) 256-508; ill. Strasser Péter, Kenderföldi Általános Iskola, 7300 Komló, Kazinczy u. 1, tel.: (72) 481-961.
  • november 7: "Esti Mecsek", "Mecsek éjszakai" teljesítménytúrák (17, ill. 39 km). Rendezõ: Fekete Bárány TE. Rajt: Pécs, Égervölgy, Teca mama kisvendéglõje, 18.00-19.00 (Esti Mecsek), ill. 18.00-20.00 (Mecsek éjszakai). Nevezési díjak: 120, ill. 200 Ft/fõ. Információ: Szabó László Attila, 7624 Pécs, Pacsirta u. 8, tel.: (72) 322-210 (az esti órákban).

NYÍLT TÚRÁK

  • október 10, szombat: "Csipke-túra". Útvonal: Zobák - Hidasi-völgy - Miske-tetõ - Püspökszentlászló (12 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron 8.45-kor. Túravezetõ: Kovács János.
  • október 17, szombat: Sikondai elágazás - Cserma alja - Budafa - Nagy-forrás-völgy - Árpádtetõ (15 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, a kaposvári busznál 8.15-kor. Túravezetõ: Rácz János.
  • október 23, péntek: "Takács Gyula emléktúra". Útvonal: Hõsök tere - Tripammerfa - Józsefháza - Murony - Vasasi elágazás (11 km). Találkozás a pécsi vasútállomás elõtt helyi buszvégállomáson, a 31-es busz megállójában. Túravezetõ: Becze László.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással:

  • október 11: Pécs, Hõsök tere - Fehér-kúti kulcsosház - Kánya-forrás - Kõlyuk - Sikonda
    (14 km). Indulás a 7.30 órai pécsi buszjárattal. Túravezetõ: Rácz János.
  • október 18: Béta-akna - volt Hársas kulcsosház - Gerezdes - Sugói-rét - Budafa - Határi tetõ (régi országút) - Kökönyös (11 km). Indulás 8.30-kor a bétai buszjárattal. Túravezetõ: Iván Attila.
  • október 25: Zobákpuszta - Püspökszentlászló - Zengõ - Hosszúhetény (10 km). Indulás 8 órakor a hosszúhetényi buszjárattal. Túravezetõ: Nagy Jánosné.
  • november 1: Szilvás, SPAR - Zobákakna - Pintó-tetõ - Szöge-hegy - Jánosipuszta - Szilvás (8 km). Indulás 8.40-kor. Túravezetõ: Õri Zsuzsanna.
  • november 8: Zobákakna - Pintó-tetõ - Mézes-rét - Kõ-kút - Szöge-hegy - Szilvás (6 km). Indulás 8.40-kor az OTP-tõl (1.sz. busz). Túravezetõ: Rácz János.

 


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, János u. 22. Tel: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idõ: kedd 16-19 óra)