facebook_page_plugin

Kövestető-kilátó

(Közép-Mecsek) A Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában, 458 m magasságban, fából épített kilátó. 2014-ben épült Szabó László tervei alapján.

A névadó Köves-tető csúcs (460 m) ettől a ponttól nyugati irányban 500 méterre található. Innen légvonalban 4,4 km távolságra magasodik a Zengő 682 m magas csúcsa, a Mecsek legmagasabb pontja. A helyszínválasztás tudatos, a környék a természetjárók kedvelt kirándulóhelye, számos túraútvonal vezet a kilátó közelében.

A kilátó szintjén állva 14,6 m magasról tekinthetünk körbe: láthatjuk a Duna kölkedi ágától a Villányi-hegységig húzódó területet és tovább, a horvátországi Papuk hegység vonulatait, nyugatra pedig a Misinát és a Tubest is. A kilátót 2015. június 9-én avatták, mellette pihenőhelyet is kialakítottak (padok, asztalok, tűzrakó). A kilátó mellett egy négy méter magas, fából készült keresztet találunk, melyet 2021-ben állított a Mecsekerdő Zrt. a hazánkban rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére. A kilátó Kövestető parkolótól a ksav, majd az arról leágazó khar jelzésű kövezett úton, vagy a Kövestető tanösvényen érhető el.

kovesteto kilato