facebook_page_plugin

Kedves Túrázók!

Szeretettel várlak benneteket a július 27-ei túrámra!

 

Kedvcsinálóként olvassátok el az alábbi ajánlómat:

 

Ezen a túrán a Mohács - Bóly Fehérborút két pontját, Bólyt és Nagynyárádot érintjük. Utóbbi most nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a túra fő programja a Kékfestő Fesztivál kínálta rendezvények.

Találkozás: Bólyon az Autóbusz-állomáson 8 órakor.


Pécsről a Táv. Aut. Áll. 10-es kocsiállásáról 7.20-kor indul a kecskeméti járat Bólyba.

Figyelem! A Mecsek Híradóban a 7.00 órási buszindulás volt kiírva, de a menetrendváltozás miatt a 7.20-as busszal indulunk, hogy a komlóiak is elérhessék a járatot. (Viszont aki teheti, indulhat Bólyba a 7 órási busszal, hogy a kecskeméti járat zsúfoltságát csökkentsük, így Bólyban 15 perc várakozás után érkezik meg a következő járat.)

 

A Bólyba jutáshoz, és a Nagynyárádról való hazatéréshez szükséges infókat, valamint a fesztivál részletes programját is figyelmesen olvassátok el!

kekfesto muhely

 kekfesto

 

 

Bólyba érkezés után megtekintjük a Batthyány - Montenuovo Mauzóleumot, majd a klasszicista stílusban épült Batthyány - Montenuovo kastély körbejárása után (gyermek intézményként működik, ezért nem látogatható) a tizenegy hektáros természetvédelmi területnek nyilvánított kastélypark növényzetének egy részével ismerkedünk.

 

Bóly – ahogy írják – az egykori dél-baranyai sváb falvak egyik gyöngyszeme. Története, ahogy ezt a földből előkerült régészeti emlékek bizonyítják, a késői kőkorba (neolit) nyúlik vissza. Ez azt jelenti, hogy Kr.e. több mint 3000 évvel a területen már pattintotta és csiszolta szerszámait az ember.
Az első írásos emlék 1093-ból, Szent László idejéből származik... A török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett. 1703-ban a törökök kiverésében jelentős érdemeket szerzett Batthyány Ádám gróf tulajdonába került. A kialakuló uradalmi központot Mária Terézia uralkodása alatt német jobbágyok népesítették be, akiknek utódai ma is lakják e települést.   A XIX. század végén a falu és az uradalom - házasságkötés révén - a Mountenovo hercegi család birtokába került és maradt 1945-ig. A II. világháború után a Németországba kitelepítettek helyére felvidéki és bihari magyarok érkeztek. 1997-ben kapta meg a városi rangot...

Mivel nincs alkalmas gyalogtúra út a két település között, 6 km-t pedig nem szerencsés melegben az országúton megtenni, ezért egy megrendelt kis busz szállítja majd át a túrázókat (150 Ft ellenében) Nagynyárádra.

A fesztivál rendezvényei előtt túrázunk a Nagy-erdőben, a pincesorokon, lehetőség lesz bepillantani Sárdi János kékfestő műhelyének titkaiba, megnézni a barokk stílusban épült katolikus templomot, a Falu- és Hadtörténeti Múzeum érdekességeit és egyéb értékeket...

 

Sokak szerint az alig 750 főt számláló Nagynyárád Dél-Baranya ékköve!

Arról, hogy a település akár a római korban, akár a népvándorlás korában lakott hely volt-e, nincsen adat. A falu története azonban okmányokkal igazolhatóan visszanyúlik a XI. század elejéig. Már I. István idejében királyi birtok volt. Valószínűleg legkésőbb a XIV. század elején a közelben egy második Nyárád nevű falu is létesült és a kettő megkülönböztetésére kapta a „nagy”, a másik pedig a „kis” jelzőt. Ebben az időben a községnek már saját temploma és plébánosa is volt. A végzetes mohácsi csata 1526. augusztus 29-én Nagynyárád szomszédságában, Földvárnál zajlott. A török uralom ideje alatt a baranyai falvak háromnegyed része elpusztult, lakosságszáma jelentősen megfogyatkozott... Mivel az ide visszatért magyar és rác lakosság önmagában kevés volt, ezért máshonnan, elsősorban mezőgazdasági termeléssel foglalkozó népeket kellett idetelepíteni. Így Mária Terézia királynő kezdeményezésére német vidékről sváb családokat telepítettek be...

 

Tartalmas, szép napnak, és kellemes együttlétnek ígérkezik!

 

 Hazatérés: Nagynyárádról vonat indul villányi átszállással Pécsre 15.42, 17.42 és 19.32-kor, mely Pécsre érkezik 16.44, 18.44 és 20.32-kor.

(Aki a programokon tovább szeretne maradni, annak Nagynyárádról vonat indul Mohácsra 21.18-kor, melyről Mohács Középmező megállóhelyen kell leszállni. Ez a megálló közvetlenül a Pécsi úton (57-es főúton van.) Innen a Mohács, kórház megálló gyalog 5-6 percre van, onnan 1 órás várakozást követően 22.28-kor indul busz Pécsre, mely érkezik 23.30-kor.)

 

XIV. ORSZÁGOS KÉKFESTŐ

FESZTIVÁL PROGRAMJA

Nagynyárád

2013. július 27. (szombat)

10:00 Hagyomány és közösség – Nemzeti Művelődési Intézet szakmai napja

14:30 Veterán járművek szentelése, parádéja – Veterán Jármű Egyesület   felvonulása

15:00 A Fesztivál ünnepélyes megnyitója:

       – Köszöntő: Mintál Tibor polgármester

       – Német Nemzetiségi Kórus Nagynyárád

       – Kéknefelejcs tánccsoport Nagynyárád

       – Kékfestő kiállítás megnyitása:

         Solymár Magdolna foltvarró céhmester

15:30 Daniel Speer Brass zenekar koncertje

16:00 Nagynyárádi Művészeti Egyesület

16:30 Mesejáték gyerekeknek

17:00 Dióhéj Citerazenekar Szlovákia

17:30 Vokányi Német Nemzetiségi Tánccsoport

18:00 August Senoa Asszonykórus, kísér a Vizin zenekar

18:30 Görcsönydoboka-Somberek Ifjúsági Tánccsoport

19:00 Sylviaoriental táncstúdió műsora

19:30 Musicalest – Fischer Norberttel

20:30 Utcabál a Schütz  zenekarral

Állandó programok: kézműves kirakodóvásár, arcfestés, a kékfestőműhely látogatása, Kékfestő kiállítás megtekintése, nyitott pincék – borkóstolás, szamaragolás, vidámpark

Üdvözlettel:

                           Őri Zsuzsanna