facebook_page_plugin

Törökvári Napok

Június első hétvégéjén rendeztük a Törökvári Napokat Máriakéménden.
A rendezvény megnyitója a kultúrházban volt, ahol Zsula Ákos klarinét előadása után a Baranyai-dombságról és a Török-várról szóló vetítést nézhették meg a résztvevők.

A programot az Iskolamúzeumban berendezett Turistatörténeti kiállítás megtekintése követte, ahol Kállai Csilla és Mester Ferenc ismertették a volt iskola és a falu történetét.
Vasárnap teljesítménytúra indult 20 és 10 km-es távokon. A bizonytalan időjárás miatt a főzést a kultúrház udvaron tartottuk, így a nevezés és a cél is a faluban volt. Az időjárással szerencsénk volt, mert a rendezvény ideje alatt nem esett az eső, de a nyárhoz képest igencsak hűvös idő volt. A túrán részt vevők első pontja az Önkormányzat épületében volt, itt lehetett benevezni a túrára. A nevezésnél Fauszt József, Máriakéménd polgármestere, Németh Margit és jómagam vettem részt. A második pont a kegytemplom melletti Templom-forrás volt, ahol Földesiné Kövi Ildikó és Földesi Zoltán várta a ponthoz érkezőket. A harmadik pont a Rott-pince volt, ahol borkóstolás és zsíros kenyér várta a túrázókat. A Vályús-forrás erdei pihenőjénél Fábos Józsefné és Mester Ferenc volt, akik csokit osztottak az ellenőrző ponthoz érkezőknek. A 20 km-es távon az István-kúti pihenő volt a következő ellenőrző pont, ahol Őri Zsuzsa és Zsula Ákos üdítővel kínálta a vándorokat. Újabb, mindkét táv közös ellenőrzőpontja a Török-vár volt, ahol Jónás István pontőrködött. Ezt a csúcsot 270 lépcsőfok megmászásával érhették el a túrázók. A cél már a faluban volt a kultúrház udvarán, ahol csülökpörkölttel, almás pitével, üdítővel és borral vártuk a túrázókat. A túrát teljesítők jutalma egy a Templom-forrást ábrázoló kitűző és egy leporellós Villányi-hegység térkép volt, népszerűsítve ezt a hozzánk közeli borvidéket.
Néhány adat a rendezvényről:
Túrázóink a következő településekről érkeztek: Bóly, Budapest, Dombóvár, Dunaújváros, Keszthely, Komló, Kővágószőlős, Kulcs, Máriakéménd, Mohács, Nagypeterd, Pécs, Pécsvárad, Székesfehérvár, Szekszárd, Szentlőrinc és Úrhida.
A rendezvényen 122 fő vett részt, ebből 73-an indultak el a túrán. Egy fő kivételével mindenki szintidőn belül teljesítette a túrát. A legfiatalabb indulók 10 évesek voltak. A résztvevők az alábbi településekről érkeztek:
A rendezésben 26 fő vett részt. Anyagi támogatóink: BMTSZ, TMTSZ, HÉTDOMB-TE, ME, valamint Máriakéménd Önkormányzata. Köszönöm mindenkinek a segítségét, aki részt vett a rendezői munkában. Külön köszönöm a „komlói hétdombos" csapat lelkesedését és segítségét, akik közül többen itt is aludtak, hogy segítői, résztvevői legyenek a rendezvénynek.

Biki Endre Gábor, főrendező

 

Feketéné Móró Erzsébet képei itt láthatók:  http://torokvari-13.fmerzsike.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/21087510